Hanzesteden Fietsroute

Ontdek elke Hanzestad langs de Hanzesteden fietsroute

 • Leestijd 4 minuten
 • 10105 x bekeken

We gaan met de stroming van het water mee en beginnen bij Hanzestad Neuss en gaan met de Rijn, Waal, IJssel en het Zwarte Water mee via Nijmegen richting Doesburg, Deventer, Zwolle, Hasselt en eindigen bij Hanzestad Harderwijk. 450 km aan fietsplezier!

 1. 13

  Hanzestad Neuss

  Neuss behoort tot de oudste steden van Duitsland. Meer dan 2.000 jaar geleden legden de Romeinen de grondsteen met de legioensbasis “Novaesium” aan de monding van de Erft in de Rijn. De stad bezat sinds 1475 het Hanzeprivilege, dat door Keizer Friedrich III werd verleend. De handel tussen Nederland en Neuss bloeide flink. De handelsbetrekkingen reikten zelfs tot de Noord-Duitse steden en de Baltische staten. Tot op heden behoren wijn, specerijen en brouwerijproducten tot de handelsproducten uit Neuss.

 2. 12

  Hanzestad Wesel

  Belangrijke trekpleisters zijn de Willibrordi-kathedraal, het LVR-Niederrheinmuseum in het culturele centrum in de citadel en ook de laatgotische Vlaamse stadhuisgevel uit het jaar 1455 aan het marktplein “Großer Markt”, die in de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest werd en in 2011 weer opnieuw werd opgebouwd.

  Dankzij een grootschalig netwerk van fiets- en wandelwegen met een totale lengte van 75 kilometer in de regio Wesel worden talrijke facetten van het Nederrijnse landschap met elkaar verbonden.

 3. 11

  Hanzestad Kalkar

  In geen andere stad aan de Nederrijn vormen middeleeuwse architectuur, kunst en stedenbouw meer een eenheid dan in Kalkar, opgericht op20 augustus 1230. Behalve belangrijke historische plekken, zoals de grote stadwindmolen met acht verdiepingen, alsmede verschillende gotische, laatgotische, barokke en art noveau huizen is de kerk “St. Nicolai-Kirche” ongetwijfeld het juweel van Kalkar.

 4. 10

  Hanzestad Emmerich-am-Rhein

  De oude Hanze- en Europastad kijkt terug op meer dan 775 jaar stadsgeschiedenis en is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming voor gasten van ver en dichtbij. De Rijn was en is noodlottig verbonden met de stad, die handel en welvaart, maar ook verwoesting en waternood en kruiend ijs opleverde. Emmerich am Rhein is tegenwoordig een moderne Rijnstad met 30.000 inwoners, die het tijdperk van wederopbouw achter zich heeft gelaten.

 5. 9

  Hanzestad Doesburg

  Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten.

 6. 8

  Hanzestad Zutphen

  In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. In het historische centrum vind je naast vele torens een bijzonder en uniek winkelaanbod.

 7. 7

  Hanzestad Deventer

  Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving. Foto: Sjoerd van der Wal fotografie

 8. 6

  Hanzestad Hattem

  Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

 9. 5

  Hanzestad Zwolle

  Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer.

 10. 4

  Hanzestad Hasselt

  Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.

 11. 3

  Hanzestad Kampen

  Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.

 12. 2

  Hanzestad Elburg

  Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad.

 13. 1

  Hanzestad Harderwijk

  Eindpunt van de Hanzesteden Fietsroute: Harderwijk. Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Het barst van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden in deze culinaire Hanzestad. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster.