Hanzestad met sterrenstatus: Harderwijk

Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Het barst van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden in deze culinaire Hanzestad. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster.

Van deftig tot hip

Of je nu deftig dineert bij tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, je zondigt in eensterrenrestaurant de Basiliek of hip hapt bij strandtent Walhalla: ze weten in Harderwijk wat lekker eten is. En je hebt keuze zat, want er zijn bijna veertig restaurants, bistro’s, lunchrooms, grandcafés en brasseries in deze stad aan het Veluwemeer en Wolderwijd. Moeilijk kiezen waar je gaat eten? We hebben zes Harderwijkse restaurants die je niet mag missen op een rijtje gezet.

TIP: Nog zo’n culinair begrip in Harderwijk: De Ouderwetse Bakkerij, te vinden aan de Kleine Marktstraat. Hier bakt men nog op ambachtelijke wijze het lekkerste brood en de beroemde ‘Vischpoortjes’.

Klik hier voor een filmpje over Hanzestad Harderwijk

Van visch naar dolfijn

In de Hanzetijd en de daarop volgende eeuwen lag Harderwijk aan de Zuiderzee en floreerde als vissersstad. Na de bouw van de Afsluitdijk en de inpoldering van de Flevopolder veranderde dat. Toch zie je op diverse locaties in de stad de erfenissen uit voorgaande eeuwen. Delen van de oude stadsmuur bijvoorbeeld. En de restanten van een heuse hortus botanicus. Door de Vischpoort werd vroeger vis af- en aangevoerd. Ook diende deze als enige overgebleven poort als vuurtoren. Nog steeds spettert het in Harderwijk, nu in het dolfinarium waar dolfijnenshows worden opgevoerd. Verder leer je meer over de vangst van paling en de Harderwijkse visserijgeschiedenis in Het Palingmuseum.

In de oude binnenstad van Harderwijk zijn veel panden en locaties met een bijzondere geschiedenis te vinden. Ontdek deze Hanzestad tijdens een bezoek aan het Stadsmuseum of maak een cultuurhistorische stadswandeling.

Handelsgeest

De handelsgeest van de Hanze zit diep geworteld in Harderwijk. Naast de horecagelegenheden rond onder meer de Vischmarkt – het culinaire plein van de stad – vind je er vele winkels en conceptstores. Het aanbod is breed: van kleding en accessoires tot cadeauartikelen en lekkernijen.

Ben je op zoek naar iets speciaals? Deze lijst met bijzondere winkels in Harderwijk helpt je de juiste keuze te maken.

Stad met strand

Een stad met een strand, waar vind je dat in het binnenland van Nederland? In Harderwijk dus. En nog op loopafstand ook: binnen twee minuten ben je van de historische binnenstad op het stadsstrand aan het Wolderwijd. Waar ooit vissersboten vanuit de Zuiderzee aan de kade aanlegden, kun je nu lekker uitwaaien op een zandstrand of een wandeling maken over de boulevard. En bijkomen doe je in Walhalla, deze hippe strandtent annex restaurant is het hele jaar open. Breng je een bliksembezoek aan Harderwijk? Mis dan vooral onze ‘5 tips in 24 uur’ niet!