Hanzestad Hasselt: bedevaartsoord met karakter

Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.

Middenin de natuur

Niet alleen Hasselt zelf, ook de omgeving is een bezoek waard. De Hanzestad is omringd door natuur. Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta zijn diverse natuurgebieden te vinden. Fiets je langs het Zwarte Water naar het noorden, dan kom je onder meer langs bij het bijzondere landschap van Olde Maten bij Zwartsluis. Even verderop ligt een groen doolhof te wachten: Nationaal Park Weerribben - Wieden. Een landschap waar water en land elkaar afwisselen met een gevarieerde flora en fauna. Er zijn meerdere routes waar je eindeloos kunt fietsen, wandelen en varen.

Op de pelgrimsroute

Hasselt is een heus bedevaartsoord. Al in de Middeleeuwen was de Hanzestad een belangrijk religieus centrum. Ook tegenwoordig weten pelgrims de weg naar Hasselt te vinden, er komen twee routes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen.

De paden sluiten aan op het internationale pelgrimspad naar Santiago de Compostella in Spanje. Hasselt is een van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland. Al sinds 1355 komen gelovigen elke tweede zondag na Pinksteren in de Heilige Stede van Hasselt samen. Meer weten over de bedevaart? Lees hoe het vroeger was en hoe het en nu in Hasselt aan toe gaat.

Grachtengordel

Hasselt is, zoals een echte Hanzestad betaamt, een waterstad. Het Zwarte Water doorkruist de stad. Naast deze rivier kent Hasselt ook nog een oude stadgracht, waarin de contouren van de oude vestingstad te zien zijn. De grachtengordel krijgt Amsterdamse allure met namen als namen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Klein Amsterdam in de kop van Overijssel. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Hanzestad. Een overblijfsel daarvan is de Stenendijk, de oudste gemetselde zeewering van Nederland.

Tijdens een stadswandeling ontdek je alle bijzonderheden van Hasselt, waaronder de monumentale Stenendijk, vestingwerken, bastion, grachten, raadhuis, kerken, stadspoorten en kalkovens.

Welkom in Hanzestad Hasselt

Voor bourgondiërs en vega’s

In het sfeervolle Hasselt vind je één restaurant en verschillende leuke eetcafetjes. Prima gelegenheden om even bij te komen van alle indrukken van deze Hanzestad. Er is voor elk wat wils, of je nu Bourgondiër of vegetariër bent. Bovendien serveert een aantal restaurants typische Hanzegerechten en wordt er veel gewerkt met streekproducten. Eén van de oudste cafés is De Compagnie. Al in 1700 schonken ze hier borrels en sinds een paar jaar kun je er ook eten. Gelegen aan het water, dus leg je (huur)bootje maar aan.

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de lekkerste restaurants van Hasselt op een rijtje gezet.

Anna van der Breggen over Hanzestad Hasselt