Hanzesteden Fietsroute

De Hanze Podcast

  • Leestijd 3 minuten
  • 10139 x bekeken

De Hanzesteden zijn een bezoek meer dan waard. Leer de verschillende steden en hun geschiedenis kennen in de vierdelige podcastserie waarin aan de hand van vier thema’s niet alleen de geschiedenis van de Hanzesteden aan bod komt, maar ook verhalen van bewoners van de steden en grappige anekdotes en weetjes.

Ga direct naar de podcast

Het Hanzenetwerk
Binnen een straal van honderd kilometer vind je negen prachtige steden die deel uit maakten van de Hanze elk met hun eigen historie en verhalen. Maar ze delen ook een gezamenlijke geschiedenis, die van de Hanze. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpen waren, floreerde in het oosten van het land de Hanzesteden. Door een vooruitstrevende uitwisseling van kennis en ervaring, het sluiten van handelsverdragen en het gezamenlijk verzet tegen feodale leenheren, groeide het Hanzenetwerk uit tot een indrukwekkend en succesvol samenwerkingsverband. De van oorsprong kleine steden aan het water groeiden uit tot welvarende centra omgeven door imposante stadmuren en -poorten en prachtige koopmanshuizen. En die historie is nog altijd terug te vinden in iedere Hanzestad.

Elburg
Elburg

Leer de Hanze kennen
In de vierdelige podcastserie De Hanze leren we aan de hand van vier thema’s de gezamenlijke geschiedenis van het Hanzeverbond in Nederland kennen. Deel 1 vertelt over het ontstaan van de Hanze, welke steden deel uit maakten van het Hanzeverbond en welke invloed de Hanze had in de steden zelf. Ook vandaag de dag zijn er veel sporen van de Hanze terug te vinden in het straatbeeld. Wandel door de historische straten van Kampen, Doesburg en Deventer of breng een bezoek aan de indrukwekkende Sassenpoort in Zwolle. Deel twee van de podcastserie verhaalt over de hoogtijddagen van het Hanzeverbond, over het ontstaan van de indrukwekkende stadscentra en welke steden de meeste invloed uitoefenden.

De Hanze Podcast in vier delen

Teloorgang

Deel drie van de Hanze podcast legt uit waarom het succes van de Hanze uiteindelijk afnam en welke gevolgen dit had voor de betrokken steden. Toen de internationale handelsbetrekking minder werden, kwam er toen iets anders voor in de plaats? Hoe ontwikkelden Zutphen, Hasselt en Harderwijk zich toen de Hanze op zijn retour raakte? Hoe wisten Hattem en Elburg zich staande te houden toen de inkomsten voor de stad terugliepen? In het laatste deel van de vierdelige serie hoor je alles over hoe het de steden van de Hanze nu vergaat. Bewoners van de steden van nu komen aan het woord en de vraag wordt gesteld welke karakteristieken van de Hanze we vandaag de dag willen bewaren en koesteren. Welke invloed heeft het aloude verbond heden ten dage nog op ons dagelijks leven?

De Hanze Podcast
De Hanze podcast bestaat uit vier delen van ieder ongeveer 20-30 minuten. Iedere podcast is opgebouwd aan de hand van een thema. Samen vormen ze een prachtig verhaal over het ontstaan, de hoogtijdagen en de teloorgang van de Hanze. Tenslotte komt het heden aan de orde, wat vinden we vandaag de dag terug in de negen Hanzesteden die je in Nederland kunt bezoeken? Beluister de podcast wanneer je van plan bent een of meerdere historische steden te gaan bezoeken of gebruik de podcast als inspiratie om een in de toekomst een van de steden te gaan bezichtigen. Iedere Hanzestad is een bezoek meer dan waard. Een wanneer je meer kennis hebt genomen van de geschiedenis van de Hanze en hun steden krijgt je bezoek nog meer waarde!

De afleveringen zijn te vinden op de bekende podcastplatformen, onder de naam De Hanze Podcast.