Hanzestad Elburg: vierkante vissersstad

Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad.

Voordeur van Elburg

De Vischpoort is de karakteristieke voordeur van Elburg. Deze vijftiende-eeuwse poort geeft je toegang tot het kaarsrechte stratenplan van dit bijzondere vestingstadje. Van bovenaf gezien is Elburg bijna perfect vierkant. Kijk tijdens je wandeling door de markante straten en pittoreske steegjes ook naar beneden, dan zie je een ander karakteristiek kenmerk van Elburg: keitjesstoepen. Stoepen gemaakt van talloze witte en zwarte keitjes.

Hoewel dit stadje maar klein is, heeft het vele bezienswaardigheden, zoals vestingwallen, kazematten en een eeuwenoud klooster. Ontdek hoe groots de kleine vestingstad is tijdens een van de stadswandelingen.

Voormalige Zuiderzeestad

Water is een belangrijk element in en rond Elburg. De vissersstad floreerde vroeger aan de Zuiderzee. Dat veranderde in 1932 door de bouw van de Afsluitdijk en de komst van de Flevopolder.

Elburg ligt nu niet meer aan zee, maar heeft nog steeds water in de ‘voortuin’: de stad is omringd met een gracht en het Veluwemeer en het Drontermeer liggen op steenworp afstand. Buiten de Vischpoort ligt de haven van Elburg. Hier liggen Elburgse botters, te herkennen aan de initialen EB in de bruine zeilen. Deze oude houten schepen houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. In de haven van Elburg liggen diverse schepen en boten waar je kunt opstappen voor een rondvaart of een dagje zeilen. Een originele manier om Elburg en omgeving te verkennen.

Ambachtelijk touw

Dat Elburg een vissersstad was, zie je terug in de ambachten. In de stad vind je ook nu nog een palingrokerij, smederij en een touwslager. Visnetten en scheepstrossen werden gemaakt van touw. Al sinds het begin van de achttiende eeuw is de familie Deetman touwleverancier voor vissers en boeren. De touwslagerij aan de Havenstraat is nog steeds in bedrijf, het proces is gedurende de eeuwen heen nauwelijks veranderd.

Cultuurhistorische rijkdom

De (visserij)geschiedenis van Elburg is op allerlei locaties te zien. Buiten op straat, maar ook binnen, in oude cafés, winkels of restaurants. De cultuurhistorische rijkdom ervaar je ook in een van de musea die de stad rijk is:

• Museum Elburg – gehuisvest in een van de markantste gebouwen van Elburg, het vijftiende-eeuwse Agnietenklooster

• Museum Smederij De Hoefhamer – een plek waar de geschiedenis van het hoefsmeden tot leven komt

• Museum Sjoel - verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijkse leven van twaalf joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond

• Bottermuseumwerf De Hellege – aan de Havenkade maak je kennis met traditionele botterbouw en de historie van de visserij

TIP: Een bezoek aan vissersstad Elburg is pas compleet als je ook een visje hebt gegeten. Dat kan in diverse restaurants en bij de traditionele palingrokerij van Van Triest aan de haven.