Kampen: Bruisende Hanzestad aan de IJssel

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.

Kleine stad, groot verleden

In de Middeleeuwen was Kampen een van de machtigste en meest welvarende steden van Noordwest-Europa. Groot geworden door het Hanzeverbond, de Europese Unie avant la lettre. Dat Kampen uitgroeide tot een rijke en letterlijk wel-varende Hanzestad, is niet zo vreemd. Het lag aan rivier de IJssel én aan de Zuiderzee. Zo kon de nautische stad handel drijven met het achterland en overzee. Nog steeds waart de geest van middeleeuwse handelslui door de straten en stegen. Bewonder de Hanzestad Kampen vanaf het water: vaar mee of ga zelf aan het roer staan.

Welkom in Hanzestad kampen

Eeuwenoude skyline

De entree is al opmerkelijk. De Stadsbrug met de gouden wielen valt meteen op, net als de ‘skyline’ van Kampen. Geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad.

Zo moeten de middeleeuwse kooplui die met hun koggeschepen vanuit Scandinavië, Duitsland of de Baltische Staten vol handel aan boord weer terugkwamen, hun stad ook al hebben gezien. Een middeleeuwse kustvaarder van dichtbij bekijken? Bezoek dan de Koggewerf, hier ligt hét symbool van Kampen: de Kamper Kogge.

Ambachtelijke bedrijvigheid

In de middeleeuwse straten van Kampen vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid:

• Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. Hier worden nog elke week 80.000 sigaren geproduceerd.

• Even verderop werkt een meestersmid in de enige (en eeuwenoude) smederij die Kampen nog rijk is.

• Ook van de tientallen bierbrouwerijen is er in Kampen nog eentje over: De Wereld. Onder meer te bestellen in misschien wel het bruinste café van Kampen: de Stomme van Campen.

Terug in de tijd

Al wandelend door Kampen ontdek je tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden maar in ere hersteld.

Er is veel meer cultureel en historisch erfgoed in Kampen te bewonderen. Het is alsof je terugreist in de tijd:

• Oude boerderijen die in de Middeleeuwen op de rivierduinen van de IJssel gebouwd werden.

• De Koornmarktspoort, de oudste poort van Kampen.

• De Nieuwe Toren, een toren zonder kerk, alleen maar om aan de buitenwereld te laten zien hoe machtig Kampen was.

• De Bovenkerk, de eerste kathedraal van Nederland, met een wereldberoemd orgel.

Wil je niks missen van Kampen? Ga dan wandelen en maak een ontdekkingstocht te voet.

Nog steeds ondernemend

En zo zijn er nog wel vijfhonderd rijksmonumenten, musea en andere bezienswaardigheden te vinden. Ook handelsgeest en ondernemingslust zijn nog altijd springlevend in Kampen. De stad telt naast alle historische locaties ook musea, galeries en winkels van nu. En zoals een echte havenstad betaamt, zijn er genoeg cafés en andere uitspanningen. Handig: we hebben de lekkerste eettentjes in Kampen voor je op een rijtje gezet.