Hanzestad Zutphen: eigenzinnig en origineel

In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. In het historische centrum vind je naast vele torens een bijzonder en uniek winkelaanbod.

Zutphen heeft als bijnaam de Torenstad. Naast een paar grote torens die je al van verre ziet en de skyline van de stad vormen, zijn er ook tal van kleinere torens.

Fijne sfeer in Zutphen

In het oude centrum waan je je in de Middeleeuwen. Naast torens zijn het de historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, hofjes, pleinen, straten en stegen die de sfeer van de stad bepalen. Voeg daar de ligging aan de IJssel en de Berkel aan toe en je hebt het ideale plaatje van een Hanzestad compleet. Tijdens een stadswandeling of fietstocht ontdek je de bijzondere plekjes van Zutphen. Of pak de fluisterboot, dan zie je de Hanzestad van een heel andere kant.

Authentiek shoppen

Niet alleen de buitenkant van die mooie panden in Zutphen is de moeite waard. Achter veel van die bijzondere gevels gaan unieke winkels, originele giftshops en eigentijdse boetiekjes schuil. Hier vind je altijd wel iets wat een ander niet heeft, want veel grote winkelketens heb je niet in Zutphen.

Van zo’n eigenzinnig en authentiek winkelaanbod wordt elke shopaholic blij. Ook fijn: tijdens en na een dag winkelen kun je even bijkomen in een van de vele cafés, restaurants of lunchrooms die de binnenstad van Zutphen rijk is. Soms zijn die bijzondere winkels moeilijk te vinden in de smalle stegen en kleine straten van Zutphen. Check daarom voordat je gaat shoppen het overzicht met de leukste winkels, dan mis je niks.

Middeleeuwse sferen

In de Hanzetijd vervoerden Zutphense handelaren haring, boter en bier naar andere Hanzesteden. Toen telde de stad nog veertig bierbrouwerijen, nu nog maar één: Stadsbrouwerij Cambrinus, in het hart van de stad. In deze Hanze-brouwerij is de sfeer van de middeleeuwen nog steeds te proeven. Er zijn meer locaties in Zutphen waar ze je verwennen met authentieke lekkernijen, hier bijvoorbeeld:
Het Snoepje: museumwinkel met driehonderd soorten ouderwets lekker snoepgoed
Bakkerij Museum: geniet van het brood dat gebakken wordt in een authentieke oven in het nabij gelegen Warnsveld
Bij d’n open haard: hier staan middeleeuwse en oud-Europese gerechten op de kaart

TIP: Kunst- en cultuurliefhebbers brengen een bezoek aan Musea Zutphen. In het voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren vind je daar twee musea onder één dak: het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak.