Zwolle: dynamische Hanzestad

Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer.

Genoeg te doen

In de straten van de middeleeuwse binnenstad van Zwolle hangt een levendige sfeer. Vroeger maakten kooplieden van het Hanzeverbond hier de dienst uit, tegenwoordig zijn het studenten, ondernemers en creatievelingen die voor de dynamiek zorgen. Handelsgeest en ondernemerslust zorgen ervoor dat Zwolle een stad is waar je je nooit hoeft te vervelen.

Voor het eerst in Zwolle? Maak een stadswandeling langs de (historische) bezienswaardigheden van Zwolle. De beste manier om deze Hanzestad te ontdekken.

Welkom in Hanzestad Zwolle

Boeken en Balletjes

Een moderne stad als Zwolle gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Ook op winkelgebied. Naast grote modeketens kun je in de stad terecht bij hippe concept stores. Zwolle telt veel meer bijzondere winkels, waaronder de meest imposante boekhandel van Nederland: Waanders in de Broeren is namelijk gehuisvest in een kerk.

Ook het Zwols Balletjeshuis mag je niet missen als je in Zwolle bent. De snoepwinkel bestaat al eeuwen en heeft nog steeds een geweldig assortiment ouderwets lekker snoepgoed. Meer shoptips? We hebben de leukste winkels van Zwolle voor je op een rijtje gezet.

Kunstzinnig ruimteschip

Zwolle is een culturele hotspot. De meest opzienbarende verschijning is Museum de Fundatie. Van buiten opvallend door de bijna buitenaardse look.

Let op! Museum de Fundatie in Zwolle is t/m 17 januari zeer beperkt toegankelijk wegens herinrichting.

Niet voor niks wordt de ellipsvormige opbouw van het museum ook wel ‘De Wolk’, ‘De Zeppelin’ of ‘De Ufo’ genoemd. Eenmaal binnen vallen de bijzondere exposities op. Naast een vaste collectie, organiseert De Fundatie regelmatig nieuwe tentoonstellingen. In de ‘ufo’ zit een groot raam dat een fantastisch uitzicht biedt op de historische binnenstad van Zwolle. Het barst in Zwolle van de culturele bezienswaardigheden. Deze mag je niet missen. Foto: Marijke Ripke

Haute cuisine & urban food

Of je nu liefhebber bent van haute cuisine of een urban foodie bent, in Zwolle kun je culinair alle kanten op. Er zijn talloze hippe eettentjes waar je kunt neerstrijken. Ook voor de serieuze fijnproever is er keuze genoeg.

Haute cuisine vind je in De Librije, met maar liefst drie Michelinsterren hét culinaire hoogtepunt van Zwolle - zelfs van Nederland. De chef kookt met liefdevolle aandacht voor regionale producten en dat proef je. Zoveel restaurants in Zwolle, waar moet je heen? We hebben de lekkerste eetgelegenheden voor je uitgezocht.

Wil je even bijkomen van alle stadse drukte? Pak dan de fiets en doe een Rondje Zwolle (45 kilometer) of pak een van de andere fietsroutes. Zwolle is een stad waar water een belangrijke rol speelt. Bekijk de stad dan ook eens van die kant. Boek een rondvaart of peddel met een supplank, waterfiets, kano of grote ‘trekkerband’ door de Zwolse grachten. Er zijn mogelijkheden genoeg.