Hanzestad Deventer: evenementenstad bij uitstek

Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving. Het landschap in de omgeving is in zijn ontstaan ook in belangrijke mate bepaald door de rivier de IJssel. Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen hebben je veel te bieden en heten je dan ook welkom in deze gastvrije Hanzestad aan de IJssel.

Altijd iets te doen in Deventer

Het stroomt in Deventer. Niet alleen het water van de IJssel waaraan de Hanzestad ligt. Ook de stad zelf is vol leven. De energie stroomt door de middeleeuwse straten. Festivals, feesten, kermissen, markten en muziek: in Deventer is er altijd wel iets te doen.

Evenementenstad

Deventer is niet voor niks verkozen tot evenementstad. Er is bijna elke maand wel iets te doen. De grootste publiekstrekkers zijn de jaarlijkse boekenmarkt en het Dickens Festijn. De boekenmarkt is een walhalla voor boekenwurmen.

Voor het Dickens Festijn gaat de stad terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. Ander grootschalig evenement is Deventer op Stelten, dan is de historische binnenstad omgebouwd tot een openluchttheater.

Check de jaarkalender van Deventer, daar staan alle grote én kleine evenementen die het hele jaar door in deze Hanzestad georganiseerd worden.

Foto: Marijke Ripke

Bijzondere winkels

Ook als er geen evenement in Deventer plaatsvindt, is de Hanzestad aan de IJssel een bezoek waard. Flaneer door de middeleeuwse straten en stegen en ontdek hoeveel bijzondere winkels er zijn. Er is zelfs een wandelroute uitgestippeld langs de 95 unieke winkels en galeries. En natuurlijk hoort de Deventer Koekwinkel daar ook bij. De beroemde Deventer lekkernij wordt al vierhonderd jaar in de Hanzestad gebakken.

Weten welke winkels je beslist niet mag missen? We hebben de mooiste shops van Deventer op een rij gezet.

Modern-monumentele stad

Deventer telt vele historische bezienswaardigheden zoals de Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland (twaalfde eeuw!). Overal om je heen zie je monumentale panden met bijzondere gevelstenen, historische kerken en eeuwenoude pleinen.

Met als trots boegbeeld de Lebuiniskerk, die je al van verre kunt zien. Historisch een rijke stad dus, maar ouderwets? Integendeel. Deventer is levendig, frivool en vitaal: een modern-monumentale stad. Snuif de cultuurhistorie op in Hanzestad Deventer. Beklim een kerk, proef de Deventer Koek, bezoek een van de negen musea of ga langs bij een van de andere bezienswaardigheden in de stad.

Verbonden met de IJssel

Deventer ligt aan twee oevers van de IJssel. Vanaf de IJsselkade in de oude binnenstad heb je uitzicht op de overkant. Daar ligt een groene oase: het Worpplantsoen. Wandel of fiets erheen, via een van de twee bruggen die Deventer met elkaar verbindt.

Of pak het voetveer met de naam Stokvis, de bijnaam voor de Deventenaren die stamt uit de Hanzetijd. Vanaf de overkant heb je een panoramisch uitzicht op de stad, met als grote blikvanger de Lebuiniskerk.

Even bijkomen van alle indrukken in Deventer? Laad je batterij weer op bij van de vele horecagelegenheden in de Hanzestad. Keuze zat: er zijn meer dan honderd, waaronder trendy koffietenten, authentieke lunchrooms, grand cafés, restaurants, een foodhal en een stadsbrouwerij.