Dagje weg

Winteractiviteiten in de Hanzesteden

 • Leestijd 4 minuten
 • 2235 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Leuke winteractiviteiten buiten!

 • check

  Winterse uitjes met het hele gezin

 • check

  IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

 • check

  Activiteiten in de sneeuw

Ben je op zoek naar unieke winteractiviteiten in eigen land? Bezoek dan een van de gezellige Hanzesteden! Hier vind je tal van winterse uitjes, zowel binnen als buiten.

Leuke winteractiviteiten buiten!

De winter is bij uitstek een gezellige periode. Je kunt eindeloos slenteren over kerstmarkten met prachtige kerstverlichting en met een beetje geluk ligt er een pak sneeuw! Waar vermaak je je nou beter dan in de Hanzesteden? De combinatie van een eeuwenoude stad met de schoonheid van de winter maakt het jouw ideale winterse uitje. Zo ook in de Hanzestad Kampen. Hier wordt ieder jaar (indien mogelijk) 'Kerst in Oud Kampen' georganiseerd. De komende editie vindt plaats op 10 en 11 december 2022. Laat je verrassen door de dit openlucht theaterfestival in het centrum van Kampen.

Een winterse wandeling mag natuurlijk niet ontbreken. Iedere Hanzestad is jaarlijks voorzien van mooie kerstverlichting, waardoor je een gezellige wandeltocht maakt. In Zwolle vind je namelijk een Lichtbeeldenroute. In 2020 stond dit in het teken van kunstzinnige, muzikale en spannende wandelroutes door Hanzestad Zwolle. Via een audiotour kon je tijdens het wandelen diverse winteractiviteiten doen. Deze winteractiviteit werd georganiseerd door Winters Zwolle. Zij hebben voor dit jaar een heus Verhalenfestival op de planning staan! Tijdens dit evenement ontdek je de verborgen verhalen van de stad en bewonder je tegelijkertijd dé hotspots van Zwolle.

Kerstmarkt in Zwolle
Kerstmarkt in Zwolle

Of ontdek Hasselt tijdens de winter! Deze stad zit boordevol geschiedenis wat je overal terugvindt. Wandel langs verlichte monumenten, zoals de Grote of Sint-Stefanuskerk, Molen De Zwaluw of het Oude Stadhuis van Hasselt. Mocht er sneeuw liggen dan mag je ook zeker het Van Stolkpark niet overslaan. Als afsluiting neem je plaats in een knus restaurant, zoals Eetcafé Onder de Luifel waar je aan een van de nostalgische houten tafeltjes geniet van een lunch of diner. In het nabijgelegen Kampen kun je meedoen aan een stadswandeling. Tourist Info Kampen organiseert hier namelijk elk weekend een rondwandeling van 1,5 uur. En wat is er nou unieker om dat tijdens de winterperiode te doen? Aan winteractiviteiten geen gebrek in de Hanzesteden!

Winterse uitjes met het hele gezin

Winters uitje
Winters uitje

Met het hele gezin op pad tijdens de winter? Kies dan voor een leuk winters uitje in de Hanzesteden. Naast Kerst in Oud Kampen hebben ook Hasselt en Zwolle hun eigen gezellige kerstmarkt. In Hasselt wordt ieder jaar een wintermarkt georganiseerd bij de Kalkovens. Lokale ondernemers werken samen om dit evenement te organiseren. Tijdens de wintermarkt kunnen plaatselijke verenigingen en stichtingen hun activiteiten onder de aandacht brengen. Vaak wordt er tevens een kerstconcert gehouden door de Hasseltse Fanfare. Hier beleef je het kerstverhaal met beeld en muziek.

Een ander winters uitje is het Kerstevent Zwolle. Tijdens dit evenement worden er diverse activiteiten en optredens georganiseerd, verspreid door de historische binnenstad. Ook vind je er een levende kerststal, verwarmde tenten en verschillende koren. Daarnaast wordt het Grote Kerkplein in hartje Zwolle bijna ieder jaar omgetoverd tot kerstmarkt. Geniet van je warme choco met op de achtergrond live muziek. Ook zijn er tijdens dit winterse uitje diverse kinderactiviteiten te beleven!

Is het weer zo’n strenge winter als in 2020/2021? Dan is de kans groot dat je kunt schaatsen in de Hanzesteden. Ga samen schaatsen op de natuurijsbaan van IJsclub het Zwartewater in Hasselt. Ook in Kampen kun je je schaatsen uit het vet halen. Breng een bezoek aan IJsclub V.Z.O.D. Kampen of IJsclub Tot Ons Genoegen (TOG), die al in 1889 is opgericht! In Zwolle kun je schaatsen bij IJsbaan Zalne, IJsclub HWZ en Natuurijsbaan WVF Zwolle. Het is eveneens mogelijk dat er een tijdelijke schaatsbaan in het centrum van Zwolle gecreëerd wordt. Hoe gaaf is dat?

IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

Het beroemde Nederlands IJsbeelden Festival strijkt ieder jaar neer in het mooie Zwolle. De volgende editie vindt plaats van 18 december 2021 t/m 6 maart 2022. Tijdens dit evenement komen de beste ijskunstenaars ter wereld naar Zwolle. Dit is bij uitstek een unieke winteractiviteit. Bewonder de mooiste creaties in een magische wereld van ijs. Profiteer tevens van een gratis shuttlebus vanaf Zwolle Centraal naar het festival en het centrum. Zo sluit je de dag gemakkelijk af in hartje Zwolle!

Nederlands IJsbeelden Festival
Nederlands IJsbeelden Festival

Activiteiten in de sneeuw

Ondanks dat het niet al te vaak voorkomt, is een dikke pak sneeuw toch wel leuk! Doe de snowboots aan en maak een prachtige wandeling! De kinderen vermaken zich eveneens perfect tijdens een sneeuwballengevecht. En heb je zin om met de kinderen te gaan sleeën? Dit kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld rondom Zwolle. Park het Engelse Werk is zeer geschikt vanwege de diverse heuveltjes, na afloop drink je een warme choco in het restaurant. Of bezoek Landgoed Molecaten in nóg zo'n mooie Hanzestad: Hattem! Er zijn dus vele activiteiten in de sneeuw te beleven.