Dagje weg

Winteractiviteiten in de Hanzesteden

 • Leestijd 3 minuten
 • 3365 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Leuke winteractiviteiten buiten!

 • check

  Winterse uitjes met het hele gezin

 • check

  IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

 • check

  Activiteiten in de sneeuw

Ben je op zoek naar unieke winteractiviteiten in eigen land? Bezoek dan een van de gezellige Hanzesteden! Hier vind je tal van winterse uitjes, zowel binnen als buiten.

Leuke winteractiviteiten buiten!

De winter is bij uitstek een gezellige periode. Je kunt eindeloos slenteren over kerstmarkten met prachtige kerstverlichting en met een beetje geluk ligt er een pak sneeuw!

Waar vermaak je je nou beter dan in de Hanzesteden? De combinatie van een eeuwenoude stad met de schoonheid van de winter maakt het jouw ideale winterse uitje. Zo ook in de Hanzestad Kampen. Hier wordt op 10 en 11 december 2022 weer 'Kerst in Oud Kampen' georganiseerd. Laat je verrassen door de dit openlucht theaterfestival in het centrum van Kampen!

Een winterse wandeling mag natuurlijk ook niet ontbreken. Iedere Hanzestad is jaarlijks voorzien van mooie kerstverlichting, waardoor je een gezellige wandeltocht maakt. Zo wordt Deventer dit jaar weer aangekleed met prachtige lichtbeelden die door de Hanzestad verspreid staan. Van levensgrote rendieren en kerstballen tot een enorme lichtgevende Ebenezer Scrooge. Wil je Scrooge in het echt ontmoeten? Breng dan een bezoek aan het jaarlijkse Dickens Festijn.

Ook in Hanzestad Zwolle vind je een Lichtbeeldenroute. In 2020 stond deze in het teken van kunstzinnige, muzikale wandelroutes en in 2021 vond er een heus Verhalenfestival plaats. Dat belooft veel goeds voor deze winterperiode!

Of ontdek Hasselt tijdens de winter! Deze stad zit boordevol geschiedenis wat je overal terugvindt. Wandel langs verlichte monumenten, zoals de Grote of Sint-Stefanuskerk, Molen De Zwaluw of het Oude Stadhuis van Hasselt. Mocht er sneeuw liggen dan mag je ook zeker het Van Stolkpark niet overslaan. Als afsluiting neem je plaats in een knus restaurant, zoals Eetcafé Onder de Luifel waar je aan een van de nostalgische houten tafeltjes geniet van een lunch of diner. In het nabijgelegen Kampen kun je meedoen aan een stadswandeling. Tourist Info Kampen organiseert hier namelijk elk weekend een rondwandeling van 1,5 uur. En wat is er nou unieker om dat tijdens de winterperiode te doen? Aan winteractiviteiten geen gebrek in de Hanzesteden!

IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

Het beroemde Nederlands IJsbeelden Festival strijkt ieder jaar neer in het mooie Zwolle. De volgende editie vindt plaats van 17 december 2022 t/m 5 maart 2023. Tijdens dit evenement komen de beste ijskunstenaars ter wereld naar Zwolle. Dit is bij uitstek een unieke winteractiviteit. Bewonder de mooiste creaties in een magische wereld van ijs!

Nederlands IJsbeelden Festival
Nederlands IJsbeelden Festival

Activiteiten in de sneeuw

Ondanks dat het niet al te vaak voorkomt, is een dikke pak sneeuw toch wel leuk! Doe de snowboots aan en maak een prachtige wandeling! De kinderen vermaken zich eveneens perfect tijdens een sneeuwballengevecht. En heb je zin om met de kinderen te gaan sleeën? Dit kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld rondom Zwolle. Park het Engelse Werk is zeer geschikt vanwege de diverse heuveltjes, na afloop drink je een warme choco in het restaurant. Of bezoek Landgoed Molecaten in nóg zo'n mooie Hanzestad: Hattem!

Van kerstmarkt bezoeken tot ijsbeelden bewonderen en lichtjesroutes wandelen tot een sneeuwballengevecht. Wat ga jij doen deze winter?