Dagje weg

Weg met kerst: hier wil je zijn tijdens de kerstdagen

 • Leestijd 7 minuten
 • 14616 x bekeken

Op 25 en 26 december wordt Kerstmis gevierd, de meest magische tijd van het jaar. Wil je lekker weg met kerst? Ga dan op ontdekkingstocht naar onze Hanzesteden en beleef een leuke tijd op één van de schaatsbanen of kerstmarkten met het hele gezin. Of wordt het een kerstarrangement met z'n tweetjes in een knus hotel in één van de prachtige, historische steden? Lees gauw verder en kom erachter waarom je hier rond de kerstdagen wilt zijn.

Weekendje weg met kerst in Deventer

Dat onze Hanzesteden een speciaal gevoel naar boven halen, ervaar je nog meer tijdens de kerstdagen. De steden worden omgetoverd tot magische plekjes, met verlichte pleintjes en leuke kerstmarkten. Met een beetje geluk tref je ook een schaatsbaan, hoe leuk is dat! Of je nu kerst buitenshuis wilt vieren of tijdens de kerstvakantie een weekendje weg wilt plannen, de negen parels in het Oosten lenen zich daar perfect voor.

Knijp er tussen uit in de kerstvakantie en verblijf in Hanzestad Deventer. Dit charmante stadje wordt niet voor niets Kerststad Deventer genoemd. Je vindt hier een fantastische kerstmarkt en de binnenstad wordt aangekleed met bijzondere lichtbeelden en versieringen. Je waant je bijna in een sprookje! De kerstmarkt wordt namelijk gecombineerd met het Dickens Festijn, waarbij Hanzestad Deventer wordt omgetoverd tot een 19-eeuwse Engelse stad. Maar ook de jaarlijkse kerstconcerten zijn een must-see tijdens je verblijf in Deventer. Genoeg reden dus om je bezoek aan Deventer te verlengen met een overnachting, of twee, of drie!

Dickensfestijn - Deventer
Dickensfestijn - Deventer

Romantisch weg met de kerst

Wordt het dit jaar geen gourmetstel of verplicht familiediner, maar een romantische kerst voor twee? Ga dan weg met de kerst en ervaar de privacy en rust in Hanzestad Elburg. Via de middeleeuwse stadspoort wandel je zo dit charmante stadje in. Je zult hier niet gauw een grote menigte treffen, maar juist liefelijke pleintjes en pittoreske steegjes. Met mazzel maak je de Winter in de Vesting mee, een jaarlijks winters evenement waarbij Elburg teruggaat naar een 19-eeuws decor.

Zwolle - Schaatsbaan
Zwolle - Schaatsbaan

Ben je juist op zoek naar meer vermaak? Ga dan naar de hoofdstad van Overijssel, Zwolle. In deze historische Hanzestad is veel te beleven tijdens en rondom de kerstdagen. Niet alleen is deze shopstad ideaal voor kerstinkopen, maar ook vind je er leuke hotels en bed & breakfasts voor een romantisch nachtje weg. Struin de kerstmarkten af, bekijk Het Ijsbeelden festival, bezoek concerten of zelfs kerstnachtdiensten. Je vindt hier werkelijk alles, waarbij gezelligheid en vermaak voorop staan!

Onbezorgd genieten van een kerstarrangement

Veel hotels bieden tijdens de kerst een uitgebreid kerstarrangement aan. Wat dacht je van een diner met overnachting, of juist een uitgebreide brunch met de hele familie? Ga lekker weg met de kerst en beleef vrolijke kerstdagen in één van de Hanzesteden.

Een bekende keten, die ook wel bekend staat om zijn fantastische kerstarrangementen, is hotel Van der Valk. Kiest voor het Sparkling X-mas arrangement bij Van der Valk Harderwijk op de Veluwe, dan verblijf je in een kamer met whirpool inclusief ontbijt en uitgebreid 4-gangen kerstdiner op één van de twee kerstdagen. Dat wordt een onbezorgde kerst.

Herberg Molencaten
Herberg Molencaten

Bij het kerst arrangement in het Postillion Hotel in Deventer, overnacht je in gezellige kerstsferen en schuif je 's ochtends aan bij een uitgebreid ontbijtbuffet. Terwijl je bij de Herberg Molencaten in Hattem kunt genieten van een uitgebreide kerstbrunch. Je vindt hier zowel een koud- als warm buffet, en na afloop van het buffet ontvang je een heerlijk kerstdessert.

Weg met kerst: tips voor de hele familie!

Geen gedoe met boodschappen, geen uren lang in de keuken staan, maar wel kerst vieren met het hele gezin. Ga erop uit tijdens de kerstdagen en struin over de verschillende kerstmarkten binnen de Hanzesteden, die uren vermaak bieden voor jong en oud. Tijdens de kerstvakantie vind je er tal van evenementen en zijn er meerdere exposities te bewonderen. Ga bijvoorbeeld een dagje schaatsen tijdens Harderwijk op IJs of roetsj van de 40 meter lange glijbaan met tube band!

Wil je er nou echt even tussenuit? Verblijf dan op het Molencaten vakantiepark De Leemkule in Hattem, waar vanuit je de gemoedelijke sfeer van de nabijgelegen Hanzesteden kunt proeven. Je verblijft hier met het gezin in een luxe bungalow, voorzien van centrale verwarming. Op het park is ook een indoor zwembad aanwezig en kun je gebruik maken van de sauna. Vooral heerlijk om even op te warmen na een mooie wandeling over de Veluwe. 'S avonds schuif je aan voor een heerlijke maaltijd in het restaurant, een fijne kerstvakantie voor de hele familie!

Of wat dacht je van een theateravondje tijdens de kerst? Ontdek het Openlucht Theaterfestival in oud Kampen! Hier stap je binnen in de winterse wereld van straattheater, muziek en wonderbaarlijke acts. Ga met het gezin genieten van de prachtigste taferelen en bijzondere voorstellingen. Dit familie uitje rond de kerstdagen zul je niet snel vergeten!

Kerst in Oud Kampen
Kerst in Oud Kampen

Kleur de Hanze

Deze winter geniet je tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar in de 9 Hanzesteden van een wel heel bijzonder evenement: Kleur de Hanze! Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat! Je geniet tijdens de donkere winterdagen dus van toffe lichtprojecties die de steden prachtig verlichten!

Dé leukste kerstmarkten in Overijssel en Gelderland

We sluiten af met de leukste kerstmarkten in of nabij onze Hanzesteden. Dus ben je helemaal in de 'christmas spirit' en kun je geen genoeg krijgen van kerstmarkten? Plan dan je bezoekje naar:

 • Kerstmarkt in Deventer
  Toch wel de bekendste kerstmarkt in het Oosten, is die van Deventer. Het Dickensfestijn zorgt hier voor een speciale en magische sfeer, eentje die je niet snel ergens anders zult beleven. De grote kerstmarkt van Deventer bevindt zich in de Grote of Lebuinuskerk. Struin hier langs de maar liefst 70 tot 80 verlichte kramen en geniet van een gezellige kerstsfeer.

 • Kerstmarkt in Doesburg
  De kerstmarkt van het pittoreske Doesburg bevindt zicht in de binnenstad. Dit kleinschalig evenement is ideaal voor rust- en cultuurzoekers. Lees hier meer over het programma van dit jaar. Je vindt er leuke kraampjes, de mooiste muziek en een leuke sfeer. Even weg met de kerst, maar niet teveel drukte? Dan is Hanzestad Doesburg een fijne, gemoedelijke plek.

 • Kerstmarkt in Zwolle
  Een heerlijk kerstgevoel opdoen kan hier zeker! Je vindt in Hanzestad Zwolle vele knusse tenten, muziekbandjes en kraampjes. Het is dan ook één van de meest populaire en drukker bezochte kerstmarkten in Overijssel. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Van een schaatsbaan tot een bezoek aan het IJsbeeldenfestival, je kijkt je ogen uit.

 • Kerstmarkt in Harderwijk
  Of ervaar een unieke kerstmarkt in Harderwijk. In de Regenboog Kerk kun je namelijk terecht voor een heerlijke versnapering. Wat dacht je van een glaasje glühwein of advocaat? Of een stukje kerstbrood of een oliebol? Ook vind je er kraampjes met diverse kerstpullen, bloemstukken, kaarten en kaarsen. Wil je weg met de kerst met het gezin? Ook aan de kinderen is gedacht! Die kunnen hier namelijk aan de slag met kerststukken of zich laten schminken. Genoeg te beleven dus!