Stedentrips

Wat te doen in Elburg

 • Leestijd 5 minuten
 • 5634 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  De historie van Elburg

 • check

  Culinair genieten in Elburg

 • check

  Kunst & cultuur in Elburg

 • check

  Overnachten in Elburg

Lees meer over Elburg

Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad.

Voel de verhalen van een charmante vestingstad
Bekijk de video

• Elburg centrum staat vol met markante gebouwen van honderden jaren oud
• Proef de verse vis in de pittoreske haven van Elburg of in één van de vele fijne restaurants
• Je kunt hier zelfs overnachten in een authentieke plaggenhut, net als vroeger
• Ontnap uit één van de meest bijzondere locaties van Elburg: de historische Vischpoort. Ontdek de Hanze Escaperoom.

Elburg heeft de grootste monumentendichtheid in Nederland

Historie
Hou je van historie, dan ben je vast en zeker fan van Elburg. De geschreven geschiedenis gaat hier terug tot 796 en de stadsrechten die Elburg in 1233 ontving maakten het officieel onderdeel van de historie. Aan alles zie je het: de grachten, stadsmuren, scheve huizen en smalle steegjes. Tot voorheen grensde de stad aan de Zuiderzee, wat visserij tot een belangrijk economische drijfveer maakte voor de inwoners. De historische botters en de Vischpoort zijn tot op vandaag de dag de symbolen van het stadje.

Je ziet het middeleeuwse uiterlijk ook vandaag de dag nog overal in de stad. Elburg is dan ook een van de steden met de grootste monumentendichtheid in Nederland (circa 600 stuks), wat het zeer interessant maakt voor cultuurliefhebbers. In de 8 musea kun je meer leren over de geschiedenis.

Elburg
Elburg

Restaurants in Elburg
Wil je lekker iets eten en drinken in Elburg? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

Brasserie Aan de Gracht: drie keer raden waar je op uitkijkt als je hier lekker gaat eten. Naast een brasserie is het ook een brouwerij én kunstatelier. Hier ben je dus nog niet zomaar weg!
Bistro Zilverzoen is een ideale locatie om te genieten van smaakvol geselecteerde gerechten en wijnen in dit gastvrije restaurant met informele sfeer en betaalbare prijs.
't Olde Regthuys is gevestigd in een historisch pand waar vroeger (vermoedelijk) recht werd gesproken. Laat je verrassen door de diverse kaart met internationale invloeden en neem de bijzondere locatie goed in je op!

Kijk hier voor meer restaurant tips in de Hanzesteden

Aan de Gracht
Aan de Gracht

Winkelen in Elburg
De binnenstad van Elburg is van zichzelf al mooi, maar de bijzondere winkels maken het allemaal nog net iets mooier. Zoals de Elburger Boekhandel, waar leesliefhebbers terechtkunnen voor zowel de nieuwste bestsellers als de koopjes op de boekenmarkt. Ga ook eens kijken bij cadeau- en decoratiewinkel Net Effe Anders, waar mensen met een beperking werken. En vergeet ook niet om te genieten van een ijsje van Casa Piccola!

Tussen het winkelen door raden we je aan om ook naar beneden te kijken. Dan zie je namelijk nog een karakteristiek kenmerk van Elburg: keitjesstoepen. Dit zijn stoepen gemaakt van talloze witte en zwarte keitjes. Mooi hè?

Winkelen in Elburg
Winkelen in Elburg

Kunst en cultuur in Elburg
Zodra je onder de Vischpoort door Hanzestad Elburg in wandelt, voel je direct de sfeer van de oude vissersstad. Op cultureel gebied is hier van alles te beleven. Binnen de grachten van deze nagenoeg vierkante vestingstad vind je vele prachtige panden. Vlakbij, verscholen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg, liggen de A.Vogel tuinen met talloze heilzame kruiden en planten.

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e-eeuwse Agnietenconvent. In deze laatgotische panden mét kloostertuin is nu Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving.

Dit pittoreske stadje heeft een prachtige haven, waar het vooral met mooi weer heerlijk toeven is. Je ziet een veelvoud aan bootjes aan je voorbij komen. Misschien boek je zelf een vaartocht om Elburg en omgeving vanaf het water te bekijken. En natuurlijk proef je de verse vis in de haven bij Viswinkel en Palingrokerij van Triest!

Museum Elburg
Museum Elburg

Evenementen
Hou je van mooie muziek? Ga dan zeker eens naar het Festival Klassieke Muziek Elburg. Daar geniet je van maar liefst drie dagen vol prachtige klassieke muziek in het Middeleeuwse vestingstadje. De locatie op de Veluwe, omringd door bos en water, maakt het helemaal af. Zeker omdat dit het decor is voor diverse wandelconcerten. En wat te denken van het evenement 'Winter in de Vesting'? Veel van de inwoners van Elburg zijn verkleed in de stijl van 1900. Daarnaast is er muziek, dans, theater, een sfeervolle markt, en veel lekkers. Maar er zijn nog meer evenementen te beleven in Elburg, voor elk wat wils.

Bekijk hier alle evenementen

Durf jij het aan?

Ontsnap uit één van de meest bijzondere locaties van Elburg: de historische Vischpoort. In deze bekende poort, tussen de haven en de Vesting van Elburg, kom je terecht in de wereld van de Hanze-poortwachter. En die wereld kent nogal wat verrassingen.. Ontdek de Hanze Escape Room in Elburg.

Overnachten in Elburg
Rijsgaardhoeve: Als je écht iets bijzonders zoekt, dan is overnachten in een authentieke plaggenhut toch een mooie ervaring, nietwaar? Of in een wagenberging, dat kan ook bij deze B&B.
Hotel Elburg is misschien niet zo’n originele naam, maar dat maakt ook niet uit als je midden in het stadje kunt kiezen uit 13 hotelkamers op 3 verdiepingen. Hier kun je prima overnachten met een goed ontbijt tijdens een gezellig uitstapje!
B&B Rose Garden zorgt er misschien wel voor dat je nu een oud liedje in je hoofd hebt… Het is een sfeervol ingericht gastenverblijf aan de rand van Elburg met een prachtig uitzicht op de gracht en de stadswal. Hier staat genieten voorop.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Elburg