Dagje weg

Beleef de Hanzesteden volop; boek een stadswandeling met gids

  • Leestijd 5 minuten
  • 10030 x bekeken

De Nederlandse Hanzesteden, ooit verbonden door het Hanzenetwerk, zijn ontstaan in een tijd waarin steden als Amsterdam nog heel klein waren. Het doel van het netwerk was de handel tussen de leden uit te breiden en te versterken. Bewonder vandaag de overblijfselen van deze tijd en beleef de geschiedenis van het handeldrijven met een gids die jou het leven in de Hanzestad voor ogen brengt.

Een rijke handelsgeschiedenis

De Nederlandse Hanzesteden maakten deel uit van een groter geheel, het voormalige Hanzennetwerk. Dit netwerk werd opgericht in 1200 en was oorspronkelijk een samenwerkingsnetwerk tussen kooplui uit Duitse steden in de buurt van de Noordzee en de Oostzee. Het doel van dit netwerk was om de handel binnen dit gebied uit te breiden en kennis door te geven. De steden waren meestal gelegen aan het water, belangrijk voor het handelstransport, en zijn tot op de dag van vandaag een rijke bron van een unieke geschiedenis, statige koopmanshuizen en prachtige gevels. Breng de rijke geschiedenis tot leven met een bezoek aan één van de Nederlandse Hanzesteden!

De Nederlandse Hanzesteden

Mooie en geschiedenisrijke voorbeelden van Nederlandse Hanzesteden zijn Doesburg, Elburg, Hattem, Hasselt, Harderwijk, Kampen, Deventer, Zutphen en Zwolle. Iedere stad heeft een mooie groei gekend dankzij de handel en kent tot op de dag van vandaag mooie overblijfselen hiervan die dateren uit de 14e en 15e eeuw. Hun ligging aan het water en de combinatie van koopmanshuizen en unieke gevels brengt de historie die in deze steden zit tot leven. Iedere stad heeft haar eigen verleden en is de moeite waard om te ontdekken. Het loont daarom de moeite om één of meerder Hanzesteden per gids te ontdekken tijdens een verblijf in Nederland.

Hanzestad Elburg
Hanzestad Elburg

Samen als netwerk, elk zijn eigen historie

Wil je Nederland ervaren vanuit historisch oogpunt? Wil je voelen hoe Nederland zich ontwikkeld heeft door handel en inzichten? Ontdek dan de Hanzesteden, waar oud en nieuw zijn samengevloeid door samen te werken. De handelssteden zijn in de loop der eeuwen uitgegroeid tot machtige steden waarvan de rijkdom nog steeds op te merken valt in het straatbeeld. Ontdek met een stadsgids het verhaal dat achter de gevels van de Hanzestad van jouw keuze schuilgaat.

Samen als netwerk, elk zijn eigen historie

Reis met ons mee langs een van de 9 Hanzesteden en ontdek de unieke vibe die elke stad uitstraalt. Boek een stadswandeling in Harderwijk en aanschouw hoe eeuwenoude monumenten hier hand in hand gaan met hippe strandpaviljoenen en fraaie musea. Afsluiten kan je doen aan het zandstrand, gezellig met een hapje en een drankje, of in het historische centrum van deze boeiende stad.

Elburg is een unieke stad vanwege haar unieke opbouw: vierkant en slechts 250 bij 300 meter binnen de grachten. Binnen deze vissersstad overheerst de link naar visserij en de toenmalige handel en schepen. Afsluiten kun je doen met een gezellige vismaaltijd. Boek een stadswandeling in Elburg

Wil je een prachtig, typisch Nederlands uitzicht bewonderen, zoals Middeleeuwse kooplui die aanmeren? Dan mag een bezoek aan Kampen niet ontbreken. Het uitzicht op deze stad vanaf de IJssel is fenomenaal in dat historische opzicht en tevens mooi bewaard, zonder hypermoderne flatgebouwen. Ontdek dit alles tijdens een stadswandeling in Kampen.

Reeds in de Middeleeuwen ondernamen mensen pelgrimstochten. Tot op de dag van vandaag vormt Hasselt Overijssel nog steeds een belangrijk knooppunt op menige pelgrimsroutes. Deze Hanzestad is zeker jouw bezoek waard met maar liefst 70 indrukwekkende rijksmonumenten, de Grote Kerk en het Oude Stadhuis. De stad telt ook menige grachten met verwijzingen naar Amsterdam, vandaar wordt Hasselt ook klein Amsterdam genoemd. Ontdek de hoogtepunten van Hasselt tijdens een stadswandeling met gids.

In Zwolle kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen aan de unieke architectuur en een uitgebreide verzameling aan beeldende kunst. Nederlands mooiste boekenwinkel is tevens hier gevestigd. In Zwolle kun je op vele verschillende thema's rondwandelen met een gids. Deze gids vertelt je alles wat je wilt weten! Stadswandeling met gids in Zwolle

De meest schilderachtige Hanzestad is ongetwijfeld Hattem, vlakbij de bosrijke Veluwe. Volg er een workshop bonbons maken, proef er heerlijke chocolade of bezoek het Bakkerijmuseum. Of ontdek het Anton Pieck Museum. Anton Pieck maakte als kunstenaar romantische illustraties en is tevens geestelijke vader van De Efteling. Hanzestad Hattem ontdek je perfect met een gids.

De Hanzestad die uitblinkt in evenementen is Deventer, met bijvoorbeeld het Dickens Festijn en Europa's grootste boekenmarkt. Het is ook een ontdekking voor wie houdt van eten. Bezoek de Deventer Koekwinkel en proef er de kruidkoek die er volgens een eeuwenoud, geheim recept gebakken worden. Stadswandeling met gids in Deventer

Heerlijk winkelen en struinen kan je in Zutphen. Laat je via een stadswandeling in Zutphen leiden en ontdek de Stolpersteine, stenen ter herdenking van de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Wil je graag meer weten over een specifiek onderwerp, zoals gevelstenen, hofjes of de Hanzetijd? Geef dit dan aan bij de boeking. Dan past de gids het programma aan je wensen aan. Of ontdek deze stad vanaf het water.

Levensgenieters moeten zeker eens Doesburg bezoeken. Je ontdekt er historische panden, het museum van de Doesburgsche Mosterd- en Azijn Fabriek of de uitgebreide collectie juwelen- en glaskunst in het Lalique Museum. Met een stadswandeling door Doesburg kom je op de mooiste plekjes.

De Hanzesteden, een gezamenlijke passie

Iedere Hanzestad heeft dan wel haar eigen ontwikkeling meegemaakt, toch ademt iedere stad de authentieke sfeer uit die typisch is voor de échte Hanzesteden. Tot op de dag van vandaag zijn deze steden verbonden gebleven door hun passie voor een sterke eendracht. Ze ademen stuk voor stuk geschiedenis en charme uit, maar zetten ook vandaag nog initiatieven op om zich als Nederlandse steden te verenigen en te profileren.