Stedentrips

Wat te doen in Elburg

  • Leestijd 4 minuten
  • 2869 x bekeken

Wat je wilt weten over:

Meer over Elburg

'Wat te doen in Elburg', vraag je? Deze veelzijdige Hanzestad heeft voor ieder wat wils. Elburg is de perfecte combinatie tussen levendigheid en rust, stad en natuur en geschiedenis en hedendaags vermaak. Met onze tips haal jij het maximale uit je bezoek aan Elburg.

Wat is er te doen in Elburg?

Ondanks dat Elburg een relatief kleine stad is, is hier genoeg te beleven. De lijst met bezienswaardigheden is verrassend lang. En dat in combinatie met alle activiteiten en highlights van de Hanzestad maakt Elburg een toffe stad om te bezoeken. Ieder seizoen is er wel wat te doen in Elburg. Een weekend weg naar deze Hanzestad is dan ook het hele jaar door een goed idee!

Bezienswaardigheden in Elburg

Laten we eerlijk zijn: eigenlijk is Elburg een bijzondere bezienswaardigheid op zich. Het rechthoekige stratenpatroon met knusse straatjes, de eeuwenoude stadsmuren en schattige haven maken Elburg een van de meest fotogenieke steden van ons land.
Bezienswaardigheden Elburg
Bezienswaardigheden Elburg

Dat de Hanzestad rijk is aan historie blijkt wel uit de 250 monumenten en 10 musea die de stad telt. De beste manier om alle bezienswaardigheden in Elburg te spotten is door middel van een stadswandeling door Elburg. Wandel met een gids langs alle bijzondere plekjes die de Hanzestad rijk is en de gids zal al zijn weetjes over de stad met je delen. Een actieve manier om Elburg te verkennen! Een van de bezienswaardigheden in Elburg die je niet mag overslaan is de haven. Bewonder alle botters die in het water liggen of maak zelf een vaartocht op deze oude vissersboot.

Loop vervolgens door de Vischpoort het centrum van Elburg binnen. Tot het eind van de 16e eeuw diende deze poort als verdedigingstoren. Het is een van de vele monumenten in Elburg die het Hanze verleden van de stad terug laat komen in het straatbeeld. Nog zo’n bijzonder monument is het Agnietenconvent. Dit voormalige vrouwenklooster, te herkennen aan zijn rode luiken, is een niet te missen bezienswaardigheid Elburg. Dat geldt ook voor de St. Nicolaaskerk, het muurhuisje en het Gruithuis. Het Gruithuis diende als plek, waar bier werd gebrouwen en bierkruiden (gruit) werd verhandeld. Hoewel je er geen biertje meer kunt drinken, is het pand zelf wel een pareltje.

Vischpoort Elburg
Vischpoort Elburg

De museum hotspots van Elburg

Elburg is een echte museumstad. Een bezoekje aan een van deze musea hotspots in Elburg is dan ook een echte aanrader. Het bezoeken van alle 10 musea in Elburg is misschien een beetje te veel van het goede. Om je de museum hotspots van Elburg te laten zien, raden we je aan om onderstaande musea in ieder geval te bezoeken.
Mueseum Elburg
Mueseum Elburg

Eén daarvan is Museum Elburg. Het museum bevindt zich in het hierboven genoemde Agnietenconvent. 6 verschillende thema’s nemen je mee op reis door de geschiedenis van Elburg. Geen saai museum met informatie dat moeilijk te volgen is, maar een verzamelplek aan interessante weetjes en interactieve elementen.

Ook Museum Sjoel Elburg is een hotspot in Elburg. Dit museum laat je kennis maken met het dagelijks leven van Joodse families die vanaf 1700 in Elburg gehuisvest waren. Zowel de synagoge zelf als de verhalen die het museum vertelt, zijn super indrukwekkend. Tot slot moeten we het Bottermuseum De Hellege ook echt even benoemen. De visserij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Elburg. Dit museum brengt de visserij in beeld en laat zien hoe de botters en zeilen werden gemaakt.

Highlights Elburg

Als je denkt dat Elburg enkel over historie en unieke bezienswaardigheden beschikt, heb je het mis. Deze Hanzestad heeft nog veel meer highlights op het gebied van lekker eten en actief bezig zijn.

Laten we beginnen met de culinaire highlights in Elburg. Als je écht lekker wilt eten is restaurant Achter de Poorte een echte aanrader. Iedere 3 maanden wordt de menukaart weer opgefrist met nieuwe verrassende gerechten. Reden genoeg om hier nog een keer terug te komen dus! Een ander gezellig adresje in Elburg, waar je lekker kunt smullen is ‘T Olde Regthuys. Van een high tea en tapas tot diner en lunch: de keuze is reuze! Verder vind je in de Jufferstraat nog veel andere goede restaurants, zoals de Zilverzoen. Eetsmakelijk!

Achter de Poorte Elburg
Achter de Poorte Elburg

Benieuwd naar wat te doen in Elburg voor actievelingen? Er zijn verschillende outdoor activiteiten in en rondom Elburg te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietstocht door de groene omgeving van Elburg, bottervaren op het Veluwemeer of een surfles volgen bij LifeTime Sport surfschool? Door deze highlights in Elburg snap je nu waarschijnlijk wel, waarom dit zo’n aantrekkelijke en diverse Hanzestad is. Wat je ook wilt doen, zien of ervaren: het is mogelijk in pittoresk Elburg!