Hanzesteden Fietsroute

Antje neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 3 | Emmerich am Rhein - Nijmegen

  • Leestijd 4 minuten
  • 11651 x bekeken

Lees hier over

  • check

    De Oudste stad van Nederland

  • check

    Fietsen, wandelen, genieten

  • check

    Museum plezier in Nijmegen

Meteen naar de route

Deze fietstocht van 40 kilometer neemt je mee vanuit Hanzestad Emmerik naar Nijmegen. De heuvels rond de grens van Duitsland en Nederland maken deze etappe extra mooi! Janna neemt je graag mee met deze Hanzesteden Fietsroute. Lees hier over de ins en outs, de leukste stops on the road en de verborgen plekjes. Fiets je gezellig mee?

Etappe 3 Emmerik – Nijmegen
Tijdens deze etappe fiets ik langs dé parel aan de Nederrijn; Emmerik aan de Rijn. Deze stad staat voornamelijk bekend om zijn prachtige Rijnpromenade met een culinaire mijl. Ik fiets de Nederlandse grens over naast de Rijn richting landschapspark Eltenberg-Bergherbos. Deze heuvelrug ligt op een stuwwal die zo’n tweehonderdduizend jaar geleden ontstond. Tijdens de rit kijk ik onder andere uit op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh. Via de rollende heuvels kom ik aan in de oudste stad van Nederland, Nijmegen. Een bezoekje aan één van de vele musea kan niet ontbreken. Als ik af ben gestapt wandel ik via wandelbrug de Ooijpoort zo de stad uit. Hier ontdek je vervolgens de leuke strandjes en de mooie natuur.

Van landschapspark tot hangbrug
Binnen een mum van tijd fiets je langs de Rijn het kikkerlandje binnen. Dit doe je richting landschapspark Eltenberg-Bergherbos. Deze heuvelrug ligt op een stuwwal die zo’n tweehonderdduizend jaar geleden ontstond tijdens de voorlaatste ijstijd. Ik verlaat het park en zoek het wat hoger op. De Rheinbrücke, ook wel de ‘Golden Gate’ genoemd, is één van de eyecatchers tijdens deze route. Het is de langste brug die Duitsland kent en dat wil je natuurlijk gezien hebben

natuur
natuur

En we gaan nog niet naar huis. Richting de Eltenberg!
Zeker niet! Want er is nog zoveel moois te zien. Ikzelf ben niet bang voor een klimmetje, dus vlak voor Elten buig ik even van de route af voor een fenomenaal uitzicht over de Rijnvallei vanaf de Eltenberg. Hier vind je ook de St. Vituskerk, die dateert uit 1677. Er staat hier al meer dan duizend jaar een kerk. Bij de kerk vond ik de 57 meter diepe Drususbron welke werd aangelegd voor de in 980 gebouwde vrouwenabdij. Het waterniveau ligt er 21,5 meter boven zeeniveau. Nog even doortrappen en we zijn in Nijmegen!

Hanzerondjes bij etappe 3
Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt.

Binnenkomen in Nederlands’ oudste stad
Na de vele kilometers kom ik aan in Nijmegen. Ik laat de rollende heuvels en het uitzicht op de rivier achter me en ik waan me een weg in deze historische stad. Aanrader in Nijmegen: aan het historische Valkhofpark ligt Museum Het Valkhof. De collectie met archeologische vondsten vertelt het verhaal van ruim 5000 jaar bewoning in deze streek. Daarnaast heeft Het Valkhof de nodige moderne kunst, van Nederlandse pop-art tot hedendaags expressionisme. De hoeveelheid historie die deze stad kent is ongekend.

Op pad
Op pad

Vervolgens loop ik via wandelbrug de Ooijpoort zo de stad uit. Je vindt hier de leuke strandjes en de mooie natuur. Wanneer je de stad verlaat, moet je op stadseiland Veur Lent zeker even afstappen bij het Romeinse masker van de kunstenaar Andreas Hetfeld. Door de ogen van het masker werp je namelijk een ‘Romeinse blik’ op Nijmegen. Super leuk en tegelijkertijd genieten van de omgeving

Of je nu houdt van cultuur, natuur, winkelen of een terrasje pakken, Nijmegen heeft voor ieder wat wils.

Overnachten tijdens je ronde
1. Laad jezelf op Bij B&B Opoe Sientje in Nijmegen. Op een oud schip met de luxe van nu, kun je genieten van een lunch in de zon op het dek. Een zekere aanrader. opoesientje.nl
2. Las een overnachting in bij Guest House Vertoef! Genieten geblazen.
guesthousevertoef.com
Benieuwd naar alle overnachtingstips in Nijmegen? Lees snel verder

Bekijk alle etappes van de Hanzesteden Fietsroute

En dit kwam ik onderweg tegen

Deze Hanzesteden Fietsroute is onderdeel van een INTERREG project. Zij ondersteunen Nederlands-Duitse samenwerkingsprojecten. Daarom worden er 14 Hanzesteden benoemd en is het grensoverschrijdend.