Hippe Hanzesteden

20 Topmusea in de Hanzesteden

 • Leestijd 5 minuten
 • 12380 x bekeken

In de Hanzesteden zijn er enorm veel mooie musea om te bezoeken. Van opvallende kunstcollecties tot bijzonder speelgoed er is voor ieder wat wils. Wij hebben voor jou de leukste musea uitgezocht! Deze lijst staat in een willekeurige volgorde.

 1. Museum ANNO Zwolle

  ANNO is een museum dat gemaakt wordt met, voor en door Zwollenaren.

  ANNO haalt en brengt jou alle verhalen over Zwolle van het verleden, het heden en de toekomst. Dé plek waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samenkomen. Het museum is gevestigd aan de Melkmarkt in Zwolle.

 2. Museum EICAS

  Museum EICAS is het enige Nederlandse museum voor en over Nul-kunst. Een beweging die rond 1960 ontstaat als een groep provocerende kunstenaars wil afrekenen met de elitaire kunst van dat moment. In die periode zetten zich in heel Europa kunstenaars af tegen de gevestigde orde. In Duitsland verenigden die kunstenaars zich onder de naam ZERO. Iets later volgde in Nederland de Nul-beweging.

 3. De Fundatie Zwolle

  Zwolle is een dynamische Hanzestad. De meest opvallende verschijning is Museum de Fundatie. Het museum heeft een bijna buitenaards uiterlijk. In de Fundatie vind je diverse bijzondere exposities. Het museum heeft altijd een vaste collectie, daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen.

 4. Museum De Waag Deventer

  Museum De Waag is het podium voor de rijke collectie van Deventer. Aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie wordt het verhaal van de rijke geschiedenis van markt-, vesting- en industriestad Deventer verteld. In het museum kan je diverse tentoonstellingen bezichtigen. Bovendien is het museum gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland!

 5. Bakkerijmuseum Hattem

  In de Hanzestad Hattem vind je het Bakkerijmuseum. In dit museum ruikt het heerlijk naar versgebakken brood. In de takkenbos gestookte oven uit de 19e eeuw worden tweemaal per week ambachtelijke broden gebakken. Bekijk het bakproces, wandel door de geschiedenis en doe mee aan bakactiviteiten.

 6. Mosterdmuseum Doesburg

  In 1457 werd er in Doesburg voor het eerst mosterd gemaakt. De mosterd is uitgegroeid tot het bekendste product van deze stad. In het Mosterdmuseum kom je alles te weten over deze mosterd. Proef de mosterd en je begrijpt direct waarom dit product zo beroemd is!

 7. Anton Pieck Hattem

  Het Anton Pieck Museum in Hanzestad Hattem heeft de grootste collectie van Anton Pieck. Zijn werk staat vooral bekend om romantische illustraties en zijn prachtige werk voor 'De Efteling'. De collectie van deze nostalgische schilder is gehuisvest in een sfeervol pand.

 8. Herman Brood Experience Zwolle

  De Nederlandse kunstenaar Herman Brood (1946-2001) werd op 5 november 1946 geboren in de stad Zwolle. Bij de Herman Brood Experience krijg je een inkijkje in het legendarische leven van deze zanger en schilder. In dit museum vind je een brede collectie van het werk van Herman Brood.

 9. Speelgoedmuseum Deventer

  In de Hanzestad Deventer kan je het Speelgoedmuseum bezoeken. Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. De topstukken zijn hier te zien in twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Je zult ontdekken dat speelgoed niet alleen vermakelijk is, maar ook veel vertelt over onszelf.

 10. Museum Elburg

  Museum Elburg bevindt zich in een van de markantste gebouwen in Hanzestad Elburg. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van de stad en omgeving. Bekijk ook de andere interessante collecties. Tijdens een bezoek aan Elburg mag dit museum niet ontbreken.

 11. Musea Zutphen

  In de Musea Zutphen komen het Stedelijk Museum en het museum Henriëtte Polak samen onder één dak. Waar het Stedelijk Museum Zutphen de geschiedenis tot leven brengt, gaat het museum Henriette Polak over de 20e-eeuwse figuratieve kunst in Nederland.

 12. Ikonen Museum Kampen

  Laat je inspireren door het Ikonen Museum in Hanzestad Kampen. Hier ontdek je wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Ook kom je erachter wat ikonen voor mensen betekenden en hoe ze nu nog een rol spelen. In het museum vind je zo'n 170 ikonen. Daarnaast zijn er ook tijdelijke exposities.

 13. Lalique Museum Doesburg

  Ontdek de symboliek en ''geheime'' details in het prachtige werk van edelsmit en glaskunstenaar René Lalique. Het Lalique Museum in Hanzestad Doesburg is geheel gewijd aan zijn bijzondere werk. In het museum kan je juwelen- en glaskunst bezichtigen.

 14. Het Bottermuseum Elburg

  In dit museum van de Botterstichting maak je kennis met de oude visserij- en restauratietechnieken. Het Bottermuseum gelegen in Elburg geeft je een beeld van de stichting, visserij en activiteiten aan de vaartuigen. Het is ook leuk om zelf een vaartocht met een botter te maken.

 15. Stedelijk museum Kampen

  In de bruisende Hanzestad Kampen vind je het Stedelijk Museum Kampen. Dit museum heeft vier hoofdonderwerpen: Water, Religie, Rechtspraak en het Huis van Oranje. Daarmaast bevindt het Stedelijk Museum Kampen zich in het prachtige voormalige raadhuis van Kampen.

 16. Stadsmuseum Harderwijk

  In het Stadsmuseum Harderwijk vind je unieke tentoonstellingen. Het museum bevindt zich in een prachtig historisch pand. In het museum kan je een presentatie van de Stadsgeschiedenis van Harderwijk bekijken. Daarnaast zijn er tijdelijke exposities te bezichtigen over de thema's kunst, historie of een actueel thema, zoals de Hanze.

 17. Oude Stadhuis van Hasselt

  Het Oude Stadhuis van Hasselt is een markant gebouw wat al bestaat sinds 1550. Binnen is er een trouwzaal met schilderijen uit de 17de eeuw te bezichten. Ook is er een wapencollectie met de grootste verzameling haakbussen van Nederland.

 18. Librije Zutphen

  De Librije is een bibliotheek gelegen in de Sint Walburgiskerk in de Hanzestad Zutphen. Deze bibliotheek bestaat al meer dan 450 jaar! De Sint Walburgiskerk bevat 2 Librije's. Daarnaast is er een grote boekencollectie te bekijken over o.a.: theologie, kerkelijk, wereldlijk recht.

 19. Het Palingmuseum Harderwijk

  In Harderwijk kan je het eerste palingmuseum van Nederland bezoeken. Het Palingmuseum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers. In het Palingmuseum leer je meer over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.

 20. Het Voerman Museum Hattem

  Het Voerman Museum Hattem is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen. Ontdek ook de collectie schilderijen van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster en vele anderen. Voor historie van Hattem en archeologie moet je ook naar het Voerman Museum Hattem!