Hanzesteden Fietsroute

Janna neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 7 | Zwolle - Kampen

  • Leestijd 7 minuten
  • 5050 x bekeken

Lees hier over

  • check

    Dromerig Hasselt

  • check

    Kamperzeedijk en Aardbeien

  • check

    Beleef de Hanze in Kampen

Meteen naar de route

Deze fietsroute van een kleine 40 km neemt je mee van Hanzestad Zwolle, via Hanzestad Hasselt naar Hanzestad Kampen. Janna neemt je mee met deze route en verteld je graag de ins en outs, leuke stops en verborgen plekjes. Fiets je mee?

Etappe 7 Zwolle - Kampen

Zo zonnig als Hanzesteden Fietsroute etappe 6 eindigde, zo bewolkt is het de ochtend erna. Mijn fietsplezier is er niet minder om want ik heb weer een mooie route voor de boeg. Hanzesteden Fietsroute etappe 7 van Zwolle naar Kampen is een kleine 40 kilometer lang. Ik verwacht ’s morgens nog dat ik daarom minder lang zal fietsen dan de andere dagen, maar onderweg blijken er heel veel interessante stops te zijn…

Ganzen en geschiedenis

Langs de Nieuwe Vecht verlaat ik Zwolle. Dan volgt de route de stroom van de Overijsselse Vecht en vervolgens het Zwarte Water. Ik word op dit eerste stuk van de route niet alleen begeleid door het water, maar ook door het constante geluid van vogels. Grote Canadese ganzen en tamme ganzen lijken wel een wedstrijdje te doen om het luidste gakken.

Vlak daarna rijd ik langs de sluis Gennegerzijl. Ik lees op een informatiebord dat het huidige sluisje waarschijnlijk uit 1788 stamt. Ernaast staat de Schotbalkenloods. Deze was onderdeel van de IJssellinie, een verdedigingswerk tegen een mogelijke Russische invasie tijdens de Koude Oorlog. En ook interessant: hier staat een van de 30 verhalenpalen van het Vechtdal. Met je voet trap je een paar keer op het pedaal en dan kun je luisteren naar het geschiedenisverhaal van deze plek. Kortom, het is een plek waar je zeker even van de fiets moet stappen.

Zoveel te zien, ik blijf maar afstappen

Na een korte pauze stap ik weer vol energie op de fiets. Maar ik kom niet ver want ik fiets langs een bijzonder natuurgebied. De Brommert is het grootste kievitsbloemenveld van West-Europa. En ik heb mazzel: de witte en zwart-paars geruite bloemen bloeien! Een prachtig, kleurrijk gezicht in combinatie met de pinksterbloemen en de gulden boterbloemen. Dus laat ik mijn fiets even staan om een wandelingetje door het veld te maken. De laatste kilometers naar Hasselt fiets ik een stukje over de Stenendijk. De dijk, bedoeld om het achterland te beschermen tegen het water van de voormalige Zuiderzee, staat hier al sinds de 16e eeuw. Het is in Nederland de laatste overgebleven muur ter bescherming tegen dijkdoorbraken en daarom een rijksmonument.

"De dijk is slechts een van de ruim 70 rijksmonumenten in Hasselt".

Een dromerig stadje met een woelig verleden: Hasselt

De dijk is slechts een van de ruim 70 rijksmonumenten in Hasselt. Als ik de kleine Hanzestad binnenfiets, zie ik meteen een bordje met informatie over de voormalige herberg De Eenhoorn. Het was een slaapplaats voor pelgrims die de Heilige Stede aan de overkant bezochten. Hasselt was in de Middeleeuwen tot ver buiten de stadsgrenzen bekend als bedevaartsplaats. Kleine informatiebordjes op de gevels vertellen je over het religieuze verleden, maar ook over de Hanzegeschiedenis. Hasselt heeft zelfs een heuse ‘grachtengordel’. Als ik door het dromerige Hasselt wandel, is het maar moeilijk voorstelbaar dat hier ooit een bedrijvige bedoening met schepen en handelslieden was. Het dempen van de Dedemsvaart maakte een einde aan de drukte, maar de bruggen, kades, sluizen en grachtenpanden zijn perfect bewaard gebleven.

Hanzerondjes bij etappe 7

Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Klik op de linkjes voor de Hanzerondjes Zwolle, Hasselt en Kampen.

Kamperzeedijk en Kalter Aardbeien

Na mijn bezoek aan Hasselt steek ik het Zwarte Water over en fiets in westelijke richting verder naar Kampen. De plaatsen waar ik doorheen fiets, hebben een opvallende naam: Kamperzeedijk-Oost en -West. De fietsroute volgt hier een vroeger belangrijke landverbinding richting het noorden. Langs de weg zie je kolken. Deze zijn ontstaan door dijkdoorbraken, wat verklaard waarom er meestal precies op dezelfde plek links én rechts een meertje is. Ik zou helemaal via de Kamperzeedijk naar Kampen kunnen fietsen, maar maak nog een klein ommetje door IJsselmuiden om superverse aardbeien uit de automaat bij Kalter Aardbeien te halen. Lekker voor een kleine picknick in Kampen straks want inmiddels is de zon door de wolken gebroken!

Beleef de Hanze in Kampen

Maar in de Hanzestad staat me eerst nog iets anders te wachten. Want wie Kampen zegt, zegt Kamper Kogge. Het verhaal over dit schip is fascinerend. In de jaren 90 is op basis van een 14e-eeuws wrak, gevonden in de Flevopolder, een Hanzekogge gereconstrueerd. Door diepgravend archiefonderzoek kon het schip zeer authentiek nagebouwd worden. Nog mooier wordt dit verhaal omdat de kogge regelmatig lange zeereizen naar andere Europese Hanzesteden maakt. Op de vraag hoe lang zo’n reis naar bijvoorbeeld Lübeck duurt, antwoordt verhalenverteller Reijer van ‘t Hul: “Zo hard ‘ie waait, zo hard ‘ie gaat.” Hij laat zien hoe de zeilen uitgerold worden en toont me de daarna binnenkant van het schip. “Hoor je het water klotsen?” vraagt Reijer. “Op deze hoogte staat het ongeveer tegen de buitenkant,” hij wijst naar zijn kruin. In plaats van handelswaar zorgen stenen er nu voor dat het schip diep genoeg in het water ligt.

Eenhoorn-Olifant
Eenhoorn-Olifant

Een van die handelswaren die vroeger uit Kampen werden meegenomen, zijn sigaren. Ooit telde de Hanzestad 120 sigarenfabrieken. Daarvan is er nu nog een over: De Olifant aan de Voorstraat. Samen met de thee- en koffiewinkel De Eenhoorn ernaast is dit een plek zoals in vervlogen tijden. Medewerker Krista Fixe neemt me mee naar achteren, waar de productie van de sigaren, koffie en thee plaatsvindt. Dat laten ze gasten altijd graag zien. “Maar,” zegt Krista resoluut, “we zijn een bedrijf, geen museum, dus je moet een beetje langs de dozen heen kijken.” Achter de twee kleine winkeltjes schuilt een enorm gebouw met productieruimtes en een pakhuis. Het is mooi om te zien met hoeveel aandacht hier koffie wordt gebrand, sigaren worden gerold en thee wordt geselecteerd.

In Kampen wordt de Hanze tastbaar. Door de kogge, maar ook door ondernemers waar het Hanzegevoel voortleeft. Én als ik even later door de historische binnenstad met vele voormalige pakhuizen fiets, zie ik op de gevels een bijzonder soort muurschilderingen. Het zijn in ere herstelde reclame-uitingen uit vervlogen tijden, zoals voor Kamper Kruidkoek of Kamper uien. Daarna laat ik de stad achter me en fiets naar de molen, waar zich ook mijn bed & breakfast voor vannacht bevindt. Net voor ik naar binnen wil gaan, wordt ik nog getrakteerd op een schitterende zonsondergang waarbij de lucht langzaam oranje, roze, paars en ten slotte donkerblauw kleurt. Morgen verder met Hanzesteden Fietsroute etappe 8, van Kampen via Elburg naar Harderwijk.

Overnachtingstips Kampen

In kampen zijn genoeg leuke overnachtingsplekken te vinden. Blijf bijvoorbeeld slapen in Boetiekhotel Kampen. Dit hotel heeft een schitterende locatie aan de IJssel en is gevestigd in een karakteristiek pand. Of blijf slapen in B&B Tussen de poorten, voor een stijlvolle overnachting in een luxe studio midden in de stad, met uitzicht op de stadstuin of het stadspark.

Openbaar vervoer

Zwolle
Zwolle is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het station is op loopafstand van de binnenstad. Vanuit heel Nederland is station Zwolle makkelijk te bereiken.
Hasselt
Hasselt is per bus bereikbaar. Kijk hiervoor op www.9292.nl.
Kampen
Kampen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Aan de overkant van de IJssel bevindt zich het treinstation Kampen. Wanneer je de brug overloopt ben je direct in de binnenstad. Vanuit Zwolle is Kampen in 10 minuten met de trein te bereiken. Kampen is ook met de trein te bereiken via station Kampen Zuid. Daarnaast rijden er diverse bussen van en naar de regio.

Kijk voor actuele informatie over vertrektijden en voor het plannen van je reis op www.ns.nl en www.9292.nl.

Bekijk hier mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren.

En dit kwam ik onderweg tegen