Hattem

8

Muurschildering Hattem

<p>Op de muurschildering in Hattem zie je opa en kleindochter op de eerste verdieping in de Dijkpoort. Opa is handelsman en schrijft op welke goederen hij allemaal verkocht heeft terwijl zijn kleindochter speelt met Hattemse kleikloeten.</p>

De oorsprong van deze muurschildering

De Dijkpoort in Hattem maakte rond 1400 deel uit van de omwalling van de stad bestaande uit meerdere poorten en verdedigingstorens. De muurschildering toont opa en kleindochter op de eerste verdieping van deze Dijkpoort. Terwijl opa opschrijft welke goederen hij allemaal verkocht heeft speelt kleindochter met Hattemse kleikoeten. Hattem stond vroeger bekend om het verhandelen en produceren van bakstenen, de overige stukjes klei die overbleven namen de werklui mee naar huis om vervolgens thuis tot balletjes te rollen en af te bakken. Deze werden als knikkers aan de kinderen gegeven. Op de achtergrond zie je een schilderij van Jan Voerman, een bekende schilder uit Hattem, wiens kunst nog steeds bewonderd kan worden in het Voerman Stadsmuseum Hattem. Op het schilderij worden koeien en uiterwaarden afgebeeld, een knipoog naar het gebouw waarop de muurschildering is gemaakt. Het aparthotel was vroeger een stadsboerderij, waar achterin koeien stonden en voorin gewoond werd. Deze koeien werden vanuit de uiterwaarden de stad in gebracht naar de stal. Ook bonbons van de bekende Hattemse chocolaterie worden afgebeeld.

Foto's: De Strakke Hand - Robert Oosterbroek

Adres muurschildering Hattem

Ridderstraat 1 Hattem

scan de QR code om de muurschildering tot leven te laten komen.

Muurschilderingen in de Hanzesteden

In verschillende Hanzesteden in Nederland en Duitsland zijn muurschilderingen gerealiseerd. Het uitgangspunt voor de muurschilderingen is een foto waarop twee personen uit de desbetreffende stad staan afgebeeld. Dat kunnen bekende persoonlijkheden zijn, maar ook andere inwoners die voor het fotomotief zijn geselecteerd. Het afgebeelde historisch tafereel wordt gecombineerd met een gerelateerd hedendaags motief. Aan de muurschildering wordt vervolgens een individuele QR-code toegevoegd. Na het scannen van de code op de smartphone stappen de acteurs uit de muurschildering en vertellen een verhaal over de stad en het muurtafereel.