Dagje weg

Groepsuitjes in de Hanzesteden

  • Leestijd 4 minuten
  • 2278 x bekeken

In en om de Hanzesteden is altijd wat te beleven. Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of met een grote groep. Ben jij verantwoordelijk voor het plannen van het familie- of bedrijfsuitje van dit jaar? Of wil je gewoon met een stel vrienden en vriendinnen op stap? Hier zijn een aantal toffe groepsactiviteiten die je in de Hanzesteden kunt doen.

Ontdek de Hanze ambachten

Zijn jullie fan van sigaren, koffie en/of thee en heb je altijd al eens meer willen weten van de productie hiervan? Dan is sigarenfabriek De Olifant in Kampen wat voor jullie. Hier kom je erachter waarom en hoe Hanzestad Kampen bekend is geworden als Sigarenstad. Maak een rondleiding door de eeuwenoude fabriek en plof daarna neer voor een heerlijke sigaar en een bakje koffie of thee bij De Eenhoorn, waar ook al zo’n mooi verhaal achter zit.

De Olifant in Hanzestad Kampen
De Olifant in Hanzestad Kampen

In Zutphen kun je kennismaken met de speciaalbieren van Brouwerij Chamaven. Ieder bier is gemaakt met de beste ingrediënten en met zorg en aandacht gebrouwen om zo voor een unieke smaaksensatie te zorgen! Hier kun je bier tussen de ketels. Deze sfeervolle brouwerij is een bezoek meer dan waard. Ze geven je daar graag een inkijkje in de wereld van bier. Van gerst tot een goed glas bier.

Bezoek een museum

Het Hanzenetwerk is ontstaan tijdens de Middeleeuwen en de Hanzesteden gaan intussen al heel wat jaren mee. De steden zijn een bron van historie en culturele iconen. Leer de Hanzesteden écht kennen door één van de vele musea te bezoeken. Vaak zijn de musea leuk voor jong en oud en dus ideaal voor een familie uitje! Neem bijvoorbeeld het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem. Naast dat je als groep het museum kan bezoeken biedt het museum ook verschillende groepsarrangementen aan. Leer en ervaar van alles over deze Hanzespecialiteit.

Bakkerij Museum in Hattem
Bakkerij Museum in Hattem

Beklim één van de vele torens

In de Middeleeuwen maakten de torens deel uit van de stadsverdediging tegen vijanden en overstromingen. Tegenwoordig kan je deze torens beklimmen en genieten van het idyllische uitzicht over de stad. Nog altijd rijken ze ver boven de Hanzesteden uit. Een ideaal groepsuitje als je wat meer van de omgeving wilt zien en tegelijkertijd wilt leren over de geschiedenis van de Hanzesteden.

Wow! Uitkijk van 100 m hoogte in Doesburg
Wow! Uitkijk van 100 m hoogte in Doesburg

Foto: Bijzonderplekje.nl

Neem bijvoorbeeld de Peperbus in Zwolle die met een hoogte van maar liefst 75 meter boven de historische binnenstad uittorent. Of de toren van de Lebuinuskerk in Deventer die nog 28 van de 47 klokken van het oudste Hemony klokkenspel van Nederland bevat! De toren van de Grote of Martinikerk in Doesburg is bijna 100 meter hoog. Zo heeft elke Hanzestad wel een toren die je kunt beklimmen en allemaal zijn ze uniek. Welke toren gaan jullie beklimmen? Ga jij ze allemaal op?

Maak een rondvaart

De negen Hanzesteden zijn omringt met water en vormen een ideale omgeving voor watersport en rondvaarten. Maak er een unieke dag van door te gaan zeilen met een echte Elburgse Botter. Hoewel deze vroeger werden gebruikt om kilo’s vis mee te vangen worden ze nu voor verhuur aangeboden. Elburg was en is een echte vissersstad. Dit is de uitgelezen kans om Hanzestad Elburg op een heel nieuw niveau te leren kennen!

Elburger Botter
Elburger Botter

Ook in Zutphen kunnen jullie op het water heerlijk genieten van de omgeving. Als groep reserveer je een Fluisterboot waarmee jullie een uur lang over de Berkel varen en langs bijzondere en historische monumenten komen. De Fluisteraar (de schipper) vertelt jullie alles over de geheimen van deze prachtige Hanzestad.

Groepswandeling of –fietstocht

Zowel in als om de Hanzesteden is er van alles te zien. Met talloze fiets- en wandelroutes is de keuze voor sommigen al snel gemaakt. Fiets een prachtige fietsroute met een gids door bijvoorbeeld Hanzestad Harderwijk en haar omgeving. Zo kan je als groep volop genieten van de historie en tegelijkertijd ook van de natuur! Blijf in beweging en leer de pittoreske straatjes en bruggetjes van Hanzestad Hasselt te voet kennen.

Ga op pad met een paardentram in Doesburg

Zijn jullie geen sportievelingen? Dan huur je toch een Paardentram? Met gids en al rijd je met de hele groep met de Paardentram door Hanzestad Doesburg. Ontdek al zittend de bijzonderste plekken van Doesburg.

Er is dus van alles te doen. Of je nu met een grote of kleine groep op pad gaat. Tijd over? Ga dan nog even het historische centrum in en struin rond in de leuke winkels of drink wat op één van de terrassen.