Stedentrips

Wat te doen in Hasselt

 • Leestijd 5 minuten
 • 6550 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Historie van Hasselt

 • check

  Culinair genieten in Hasselt

 • check

  Winkelen in Hasselt

 • check

  Overnachten in Hasselt

Lees hier meer over Hasselt

Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. In Nederland ja, Overijssel om precies te zijn (want er is ook een Hasselt in België). Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.

Betreed een middeleeuws bedevaartsoord
Bekijk de video

Historie
Hasselt is een heus bedevaartsoord. Al in de Middeleeuwen was de Hanzestad een belangrijk religieus centrum. Ook tegenwoordig weten pelgrims de weg naar Hasselt te vinden, er komen twee routes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen.

Hasselt is, zoals een echte Hanzestad betaamt, een waterstad. Het Zwarte Water doorkruist de stad. Naast deze rivier kent Hasselt ook nog een oude stadgracht, waarin de contouren van de oude vestingstad te zien zijn. De grachtengordel krijgt Amsterdamse allure met namen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Klein Amsterdam in de kop van Overijssel. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Hanzestad. Een overblijfsel daarvan is de Stenendijk, de oudste gemetselde zeewering van Nederland.

Hasselt is, zoals een echte Hanzestad betaamt, een waterstad.

Niet alleen Hasselt zelf, ook de omgeving is een bezoek waard. De Hanzestad is omringd door natuur. Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta zijn diverse natuurgebieden te vinden. Fiets je langs het Zwarte Water naar het noorden, dan kom je onder meer langs bij het bijzondere landschap van Olde Maten bij Zwartsluis. Even verderop ligt een groen doolhof te wachten: Nationaal Park Weerribben - Wieden.

Hasselt
Hasselt

Restaurants in Hasselt

Lekker eten en drinken in Hasselt? Dan zijn er meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen. We lichten er een aantal uit.

• Eetcafé De Compagnie is een café met een rijke historie en al sinds 1700 een begrip in Hasselt. In 2007 van café overgegaan naar eetcafé, met als resultaat een moderne warme huiskamer waar lekker gedineerd en genoten kan worden van een ruim assortiment aan speciaal bieren, wijnen en diverse whisky’s.
De Linde is een initiatief van de JP van den Bent stichting. Een plek waar cliënten medewerkers zijn. Van dinsdag tot en met zaterdag kun je In het restaurant genieten van een kopje koffie met huisgemaakt gebak, een uitgebreide lunch, een high tea, een heerlijke maaltijd of een biertje van de tap. Inclusief terras met uitzicht over de gracht.
Ad'vundum is het kleinste (eet)café in Zwartewaterland, waar veel gebeurt. Van plates tot burgers en saté, maar ook fijne desserts.

Winkelen in Hasselt
Valt er veel te winkelen in Hasselt? Dat niet direct, want het is geen grote stad. Maar je vindt hier wél allerlei authentieke winkels die je nergens anders vindt! Een goed voorbeeld daarvan is Kringloopwinkel Noggus & Noggus. Een paradijs voor verzamelaars, koopjesjagers, trendsetters, snuffelaars, milieubewuste mensen en mensen met een klein budget.

Hou je van wat lekkers om te snoepen? Ga dan zeker eens naar Snoepwinkel ’t Suikerhoekje voor ouderwets schepsnoep, een mok vol lekkers of Oudhollands snoepgoed. Een andere bijzondere winkel is Antiquariaat IJsselantiek, al 30 jaar ervaring in antiek. Van oude topografische kaarten tot en met antieke treinen en porseleinen borden: hier vind je het allemaal.

Tot slot kun je nog wat lekkers halen bij Wim Blom. Ben je op donderdag of zaterdag in Hasselt? Goed nieuws: er is dan markt. Op donderdag is er van 13 tot 17 uur markt op de Dr. H.A.W. van der Vechtlaan en op zaterdag is er tot 12 uur een markt met groente, kaas en brood. Loop je naar het Oude Stadhuis, dan zie je de marktkraampjes vanzelf.

Deze winkels in Hasselt mag je niet missen

Hasselt
Hasselt

Kunst en cultuur in Hasselt
Qua bezienswaardigheden telt Hasselt eigenlijk als één groot uitzicht. Als historische stad is de pelgrimsroute van Hasselt onderdeel van de route naar Santiago de Compostela. Dat is al een flinke culturele trekpleister, maar ook de 70 rijksmonumenten die de stad rijk is zijn zeker het ontdekken waard.

Ken je het Haersterveer al? Vanuit Zwolle of Hasselt kun je de rivier de Vecht oversteken met dit voet/fietsveer. Het veer vaart jaarlijks van circa 1 mei tot 1 oktober. Wanneer het veer niet vaart kunt u via de knooppunten 67 - 47 - 69 de route blijven volgen.

Vlakbij het centrum ligt het kalkoventerrein met zijn twee kalkovens en het leshuis. Jarenlang waren de kalkovens een belangrijke industrietak in deze Hanzestad. Om de rijke geschiedenis niet verloren te laten gaan, is het kalkovencomplex gerestaureerd en sinds 1995 opengesteld voor publiek. Het museum van Kalkovens Hasselt is ingericht met werktuigen, attributen, archiefstukken en beeldmateriaal.

Evenementen
Het belangrijkste evenement in Hasselt is het W.G. van de Hulst Festival, een literair en cultuurhistorisch midwinterfestival in de binnenstad. Uiteraard staat het Festival in het teken van de bekende kinderboeken schrijver Willem Gerrit van de Hulst. Aan de grachten in het centrum van Hasselt worden als vanouds in een aantal huizen uit boeken voorgelezen als In de Soete Suikerbol, Rozemarijntje en het Zwarte Poesje. Ontdek wat er nog meer te doen is!

Bekijk hier het evenementen overzicht

Overnachten in Hasselt
B&B Borghoeve Hasselt: een eigen miniboerderij met uitzicht over de weilanden, wat wil je nog meer? Privacy, gezonde boerenbuitenlucht en een goed gevulde koelkast voor het ontbijt op zaterdag- en zondagmorgen. Kortom, de ideale locatie om helemaal tot rust te komen en om te genieten van wat deze mooie landelijke omgeving allemaal te bieden heeft.
• Waterfront Holiday Home je eigen vakantiehuis in Hasselt met een terras, hot tub en watersportfaciliteiten.
• Boerendiekhuus: Een B&B in een oude koeienstal met op de oorspronkelijke hooizolder drie slaapkamers en een badkamer. Aan de voorzijde van het Boerendiekhuus is een terras aangelegd met uitzicht over de uiterwaarden.

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Hasselt