evenement

Anningahof, voldoende ruimte voor fantasieën en verhalen

wanneer
21 mei - 29 okt 2023
plaats
Zwolle

Kunstliefhebbers die Zwolle bezoeken in het kader van het Hanzejaar mogen de Anningahof absoluut niet missen. Dit prachtige beeldenpark, dat sinds 2005 de officiële status heeft van landgoed in het kader van de Natuurschoonwet, is het levenswerk van Hib Anninga.

De banden van het landgoed met het Hanzeverleden zijn onmiskenbaar. De Hessenweg, waaraan het landgoed ligt, was samen met de Overijsselse Vecht de belangrijkste verbinding tussen Zwolle en de andere Hanzesteden in Duitsland, zoals Hamburg, Bremen en Münster. Enkele gebouwen van het huidige landgoed dateren nog uit de tijd dat hier de vermaarde herberg ‘De Moespot’ was gevestigd.

Zieleschepen

Wanneer

21 mei - 29 okt 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 10,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 5,00

Locatie

Landgoed Anningahof

Het eerste wat opvalt als je de Anningahof nadert, zijn de boten, die je ziet liggen tegen de dijk aan. Zij leggen als het ware een verbinding tussen de befaamde Hessenweg en die andere Hanzeverbinding, de rivier de Vecht. Het zijn de ‘Zieleschepen’ van de onlangs overleden kunstenaar Cornelius Rogge. Ooit waren deze schepen de vervoerders van materie, nu staan ze op het land en vervoeren fantasieën, verhalen en sagen. Ze staan voor een verbinding tussen het ‘aardse’ en het immateriële, tussen leven en dood.

Beeldentuin

Nog meer ruimte voor fantasieën en verhalen is er te vinden áchter de poorten van de Anningahof. De beeldentuin biedt ruimte aan maar liefst 117 moderne en hedendaagse kunstwerken, van ‘oude meesters’ zoals Armando, Kees Bierman, André Volten, Sjoerd Buisman en Thom Puckey maar ook van kunstenaars zoals Marieke Bolhuis, Karin Arink en Casper Bergen. Levi van Veluw, Lisa Sebastikova en Josua Wechsler vertegenwoordigen weer een jongere generatie. Van André Volten prijkt er o.a. een 12 meter hoog en 24 meter lang beeld op het grasveld, Levi van Veluw laat een gigantisch menselijk hoofd in de vijver drijven en van Lisa Sebestikova hangt er een serie schilderwerken in een van de binnenruimtes.