Wandeling met gezegden uit de Hanzetijd

Hanze Taalsafari

wanneer
28 mei - 25 juni
plaats
Deventer

Deze Taalsafari is een stadswandeling langs Deventer monumenten en gebouwen aan de hand van Deventer en Nederlandse uitdrukkingen, die zijn ontstaan en de Hanzetijd.

Veel Deventer en Nederlandse zegswijzen zijn ontleend aan historische zaken, die alleen nog in musea en monumenten kunnen worden bekeken. Tijdens de Taalsafari Deventer kom je ze ook tegen in het straatbeeld.

Er wordt bijvoorbeeld verklaard waar zegswijzen als steen en been klagen en korte metten maken vandaan komen. Maar ook wordt ingegaan op de achtergronden van Deventer uitdrukkingen als iemand naar de kiek in de pot brengen en dat is zo recht als de Polstraat. De deelnemers krijgen zo een beeld van de historische achtergronden van bepaalde Deventer locaties en de rol, die deze hebben gespeeld in de ontwikkeling van onze taal. Na afloop ontvangen de deelnemers gratis een spreekwoorden karaktertest. De Taalsafari wordt geleid door stadsgids en historicus Girbe Buist.

Wanneer

Geur

Verspreid over de wandeling kunnen de deelnemers ook ruiken aan geursachets, die een indruk geven hoe van hoe het op bepaalde plekken in Deventer moet hebben geroken. Daartoe is met het bedrijf Smartnose uit Almelo een geurkoffer ontwikkeld net zeven historische geuren uit Deventer. De inzet van geuren bij een stadswandeling is uniek in Nederland.
Momenteel is er steeds meer aandacht voor ons geurerfgoed. In Japan bestaat sinds 2001 een lijst met honderd typische Japanse geuren en vorig jaar is het project Odeuropa gestart om de oude geuren van Europa te identificeren en mogelijk na te maken.

Hanze Taalsafari
Data: zondag 28 mei en zondag 25 juni
Start: 13.30 uur bij de Wilhelminafontein op de Brink in Deventer
Duur: de stadswandeling duurt twee uur
Prijs: € 15,00 p.p. (inclusief spreekwoordentest)
Aanmelden: via
Voor meer informatie kun je mailen naar of bellen met 06-51085948.