Kunst & Cultuur

De leukste zomerse festivals in de Hanzesteden

 • Leestijd 5 minuten
 • 1367 x bekeken

De zomer is weer daar, hét seizoen dat de Hanzesteden uit hun voegen knallen. Dat betekent: bruisende festivals met heel veel gezelligheid! Pak je agenda er maar bij, want de volgende zomerse festivals in de Hanzesteden wil je niet missen.

 1. 9

  Aaltjesdagen Harderwijk - 9 tot 11 juni

  De periode met zomerse festivals in de Hanzesteden wordt goed afgetrapt met de Aaltjesdagen in Harderwijk. Van 9 tot 11 juni wordt de Hanzestad gevuld met kraampjes, kun je op tal van plekjes genieten van lekker eten en drinken en word je overspoeld met cultuur. Op iedere hoek van de straat is er wel iets te beleven. Geniet van livemuziek, bewonder de mooie dansen en duik in de wereld van oude ambachten.

  De Aaltjesdagen worden dit jaar voor de 40e keer georganiseerd! Een waanzinnig festival dat nog maar eens laat zien wat Hanzestad Harderwijk allemaal te bieden heeft op het gebied van cultuur en historie.

 2. 8

  Hanzefeest Doesburg

  Datzelfde weekend kun je ook een bezoekje brengen aan Hanzefeest Doesburg. Op zaterdag 10 juni lijkt het wel alsof de hele stad in een tijdmachine is gestapt en je terug in de middeleeuwen bent. Je wordt er omringd door honderden figuranten, getooid in kleurrijke middeleeuwse kleding. Ze vullen de straten met vrolijke muziek en betoverende acts die de stad in een sprookjesachtige sfeer hullen.

 3. 7

  TechFeast Deventer - 16 juni

  De historierijke geschiedenis van de Hanzesteden in combinatie met de innovatie van de toekomst, dat is TechFeast in Deventer. Wist je dat er meer dan 2.700 tech-ondernemingen in Deventer te vinden zijn? Dat maakt deze Hanzestad de perfecte plek voor dit bijzondere evenement. Hier is het niet alleen kennis opdoen, maar ook een blik werpen op wat de toekomst ons te bieden heeft. En weet je wat? We doen dit alles terwijl we genieten van supercoole innovaties met een nostalgische knipoog naar het trotse Hanze-verleden van Deventer.

 4. 6

  Deventer Op Stelten - 7 tot 9 juli

  Van 7 tot en met 9 juli staat de binnenstad van Deventer voor de 26e keer ‘Op Stelten’. Dit jaarlijkse spektakel tovert de historische stad Deventer om tot een groots openluchttheater, waar nationale en internationale artiesten op stelten de hoofdrol spelen. Deventer Op Stelten ademt een sfeer van betovering, met meer dan 150 gratis voorstellingen verspreid door de stad. Een feest van straatkunst, theater, en acrobatiek dat het hart van jong en oud sneller doet kloppen. En terwijl je geniet van de shows, ontdek je tegelijkertijd de rijke geschiedenis en charme van Deventer. Kortom, Deventer Op Stelten is niet alleen een hoogtepunt voor je zintuigen, maar ook een unieke manier om de Hanzestad op een zinderende zomerse manier te beleven.

 5. 5

  Harderwijk Live - Juli en augustus

  Op zes zaterdagen in juli en augustus is Harderwijk the place to be voor een gezellig drankje terwijl je geniet van livemuziek. Harderwijk Live is het zomerse evenement om je lekker te laten gaan, de voetjes van de vloer te krijgen en voluit mee te zingen met je favoriete nummers. Iedere zaterdag staat er vanaf 16:00 uur een andere band op het podium. Dit muzikale spektakel is te bezoeken op 15, 22 & 29 juli en 5, 12 & 19 augustus 2023.

 6. 4

  Hassailt - 27 tot 30 juli

  Een ander zomers festival in de Hanzesteden die je niet wilt missen is Hassailt. Dit meerdaagse zomerfestival brengt het rijke maritieme verleden van Hasselt tot leven, met honderden historische schepen die de wateren sieren. Het is een onvergetelijk spektakel dat de stad transformeert in een bruisende haven vol met activiteiten, muziek en culinaire verleidingen. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een bootfanaat of gewoon wilt genieten van een sfeervol evenement in een schilderachtige setting, Hassailt heeft voor ieder wat wils.

 7. 3

  Zwolle Pride Festival - 25 tot 27 augustus

  Klaar om de diversiteit te vieren? Pak dan je agenda en omcirkel 25, 26 en 27 augustus. Zwolle maakt zich op voor het jaarlijkse Pride Festival. Van klein tot groot, van kunst tot cultuur en van religie tot educatie, dit feest heeft het allemaal! Het tofste? De onvergetelijke Pride Walk, een kleurrijke optocht die de stad omtovert in een regenboogparade. Dus, of je nu komt om te dansen, te leren of gewoon lekker te feesten, Zwolle Pride is dé plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Kom en vier de liefde met ons op dit geweldige festival!

 8. 2

  Kattegatfestival Zwolle - 8 tot 10 september

  Markeer 8 tot en met 10 september maar alvast in je agenda, want dan vindt het Kattegat Festival in Zwolle plaats! Deze betoverende plek, ooit doorkruist door de 'ommevaarders' op weg naar de Oostzee, transformeert nu tot een bruisend festivalterrein. Drie dagen lang staat Kattegat bol van muziek, theater en creativiteit. Met het Kattegatfestival zeg je op betoverende wijze 'tot ziens' tegen de zomerse dagen.

 9. 1

  Bokbierdag Zutphen - 8 oktober

  Maar als je denkt dat de pret na de zomer stopt, dan heb je het mis! Ook in de overige seizoenen hebben de Hanzesteden nog volop leuke evenementen in petto. De Bokbierdag in Zutphen is er een van. Deze dag in oktober is een waar feest voor bierliefhebbers en biedt een keur aan ambachtelijke bokbieren om te proeven. Daarnaast is er een parade van historische bierwagens en paarden die door de sfeervolle straten van Zutphen trekken, waardoor je helemaal wordt ondergedompeld in een nostalgische sfeer.