Historie, handel en trots

Leven-de-Hanze!

De Hanze. Bekend en beroemd. Vanwege onze steden, routes en reizen. En zeker ook vanwege onze handelslust. De Hanze is nog veel meer. Het is een gevoel, een mentaliteit, een diepe trots. Iets dat TOEN, 800 jaar geleden, ontstond. En ook NU nog net zo sterk voelbaar en aanwezig is.

Onze Hanze historie. Het zit in onze steden én mensen. Ondernemende aanpakkers zijn we, echte handelaren die bouwden aan een betere toekomst, aan status én aan bruisende handelsplaatsen, langs de IJssel en de oostelijke Zuiderzee. En dát TOEN Amsterdam nog maar een kléin onbeduidend plaatsje was.

Onze handelsgeest en reislust brachten ons overal. We trokken de wereld in. TOEN een lappendeken van bisdommen en koninkrijken. Ja, heel anders dan de wereld van NU. Rauwer, barbaarser! Machthebbers waren uit op onze winst, vroegen hoge tol. Of namen onze goederen in. Maar het kon nog erger. Want elke keer als wij op een kogge stapten, waren we ons leven niet zeker.

Ja, barre tochten. En lang bovendien. De reis van Deventer naar Lübeck duurt NU zo’n vijf uurtjes, TOEN wel vijf weken. Als je al aankwam. Storm op zee, schipbreuk, piraten die ons beroofden en onze bemanning gijzelden. Of zelfs doodden. Het Hanzebestaan was een gevaarlijk maar óók een saamhorig bestaan. Dus sloten we de handen ineen; samenwerken en samen de zeeën over.

We voeren naar de metropolen van toen: Novgorod, Bergen en vooral Lübeck, dé stad voor goeie handel en gouden zaken. Zout, stokvis, graan, bier en wijn. We handelden er lustig op los. Daarbij stonden eer en vertrouwen hoog in het vaandel. Was een van ons er ’s niet, dan regelden wij z’n zaken alsof het om onze eigen centen ging. Er voor elkaar zijn, ook dát is typisch Hanze. Zo waren TOEN Hanzelieden van over de hele wereld welkom in onze steden. Net zoals we NU bezoekers met open armen ontvangen.

Dik 300 jaar gingen we zo door. En TOEN ging het mis. Net als in jullie EU van NU ontstond er politiek gekibbel. Ruzies tussen Hanzesteden, oorlogen tussen Hanzelieden en koningen. Ja, en dat merk je in je handel. En TOEN bleek ook nog eens dat de wereld niet plat was maar rond, zoals NU iedereen wel weet!

Opeens kwamen er nieuwe spelers en nieuwe routes in onze vaarwateren. Met nieuwe havens en nieuwe producten. Dat merkten we goed; onze IJssel verzandde, vaarwegen werden land. En ineens was het lastig varen van Hanzestad naar Hanzestad. Of dat goed kwam met ons…?

Jazeker! De Hanze is nooit weggeweest. Sterker nog: we zijn springlevend! Zoals we TOEN al dat oersterke Hanze-DNA hadden, zo hebben we dat NU nog steeds. Want we zijn meer dan een verbond. Meer dan een mooi decor uit een ver verleden. We zijn nog altijd die ondernemende mensen. Die gastvrije, trotse Hanzelieden.

Hanze, TOEN én NU ónze manier van leven:

Leven-de-Hanze!