Deventer

5

Muurschildering Deventer

In de muurschildering zijn verschillende elementen uit Deventer te vinden. Bekijk de muurschildering en ontdek! Deventer stond in de Hanzetijd bekend om haar (jaar)markten en zijn handelswaar, namelijk stokvis. De Muurschildering Deventer vind je in de Treurnietsgang, tussen de Grote Overstraat en de Kleine Overstraat.

De oorsprong van deze muurschildering

De jongen heeft Deventer Koek in zijn armen en bij één koek heeft ie stiekem van gegeten. De jongen draagt een sjaal van de plaatselijke voetbalclub Go Ahead Eagles, dit is een verwijzing naar waar Deventer nu om bekend staat. Deze sjaal knalt er mooi uit door de felle kleuren en je ziet nog net het embleem op de sjaal. ©De Strakke Hand - Robert Oosterbroek

De rijke historie van de buurt

De vrouw staat bij een marktkar en heeft een stokvis in haar handen. In de Hanzetijd stond Deventer vooral bekend om zijn markt en zijn handelswaar, namelijk de stokvis. Deze stokvis zie je aan de kar hangen en de vrouw stopt er één in haar draagmand.

Op de achtergrond zie je een detail van de middeleeuwse kerk: de Bergkerk. De oplettende kijker zal het raam hiervan herkennen.

Adres muurschildering Deventer
Treurnietsgang
7411 MZ Deventer

scan de QR code om de muurschildering tot leven te laten komen (eind 2022).

Meerdere muurschilderingen in de Hanzesteden

In verschillende Hanzesteden in Nederland en Duitsland worden muurschilderingen gerealiseerd. Deze Hanzesteden zijn: Maasbommel, Hasselt, Elburg, Harderwijk, Hattem, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg, en vier Duitse steden Wesel, Emmerich am Rhein, Neuss en Kalkar.

Het uitgangspunt voor de muurschilderingen is een foto waarop twee personen uit de desbetreffende stad staan afgebeeld. Dat kunnen bekende persoonlijkheden zijn, maar ook andere inwoners die voor het fotomotief zijn geselecteerd. Het afgebeelde historisch tafereel wordt gecombineerd met een gerelateerd hedendaags motief. Aan de muurschildering wordt vervolgens een individuele QR-code toegevoegd (eind 2022). Na het scannen van de code op de smartphone stappen de acteurs uit de muurschildering en vertellen een verhaal over de stad en het muurtafereel.