Hippe Hanzesteden
Muurschilderingen in de Hanzesteden
- Leestijd 5 minuten
- 2855 x bekeken
Lees hier over
Naar alle muurschilderingenMuurschilderingen vertellen verhalen die woorden niet kunnen vertellen. De muurschilderingen in de Hanzesteden zijn prachtige kunstwerken én vertellen bijzondere verhalen. Ze zijn metershoog, opvallend en prachtig gemaakt. Maak een tour door de Hanzesteden en kijk je ogen uit.
De muurschilderingen van De Strakke Hand, wat betekenen ze?
De muurschilderingen in de Hanzesteden worden gemaakt door schilders van 'De Strakke Hand'. Dit is een Nederlands schilders collectief van kunstenaars die hun krachten bundelen om grote muurschilderingen te maken in het stedelijk landschap.
De basis in elke muurschildering is een foto van mensen uit de betreffende Hanzestad met kleding uit de Hanzetijd, mét een twist naar het nu. Aan iedere muurschildering is een individuele QR-code toegevoegd. Na het scannen van de code op de smartphone stappen de acteurs uit de muurschildering en vertellen een verhaal over de stad en de muurschildering.
Muurschildering in Kalkar
Al in de Hanzetijd stond de Duitse stad Kalkar bekend om zijn vele kunstenaars. Tegenwoordig speelt kunst nog steeds een belangrijke rol in Kalkar. Dat is onder andere te zien aan de muurschildering. De muurschildering visualiseert een schilder die een passerende dame schildert.
Zowel de schilder als de passerende dame wonen momenteel in Kalkar. De dame houdt een boek vast van een beroemde Duitse schrijver die tegenwoordig in Kalkar woont. De schilder is ook een schilder in het echte leven en zijn atelier is net achter het gemeentehuis, aan de rechterkant.
Adres: Grabenstrasse, Kalkar
Muurschildering in Harderwijk
Harderwijk is een bruisende, bourgondische en betoverende Hanzestad. De elementen die Harderwijk vormen tot de stad van nu, vind je terug in de muurschildering.
Op de muurschildering staan een non en een scheepsknecht uit Harderwijk. De non refereert aan het oude klooster. Zij vouwt de lakense stof op. Een belangrijk element in de muurschildering zijn de Van Delft pepernoten. Deze landelijk bekende pepernoten worden gemaakt in een fabriek in Harderwijk. Ook zien we het Hanzepaardje en het lakenloodje, de munt, in de schildering terug.
Adres: Klooster 17, Harderwijk
Muurschildering in Emmerik aan de Rijn
Emmerik aan de Rijn is een Duitse Hanzestad die bekendstaat om zijn Rijnpromenade. Hier vind je goede restaurants met prachtige uitzichten op de Rijn én de langste hangbrug van Duitsland. In de Hanzetijd waren stokvis, koffie en wijn de handelsproducten van de Hanzestad. De muurschildering vertelt het verhaal van het handelen tussen verschillende mensen.
Op de muurschildering zie je twee handelsmannen en een vrouw die in haar hand de koffie vast houdt. Op de achtergrond zie je de kerk uit de Hanzetijd. De vertaalslag naar nu is het hedendaagse strandhuisje waar Emmerik aan de Rijn om bekend staat. De boulevard staat vol met deze typische strandhuizen en biedt de toeristen en de wandelaars rust om van het uitzicht op het water te genieten. Ook de nieuwe brug uit de jaren ‘60 is zichtbaar op de muurschildering.
Adres: Steintor 3, Emmerich am Rhein / Emmerik aan de Rijn
Muurschildering in Maasbommel
In de Hanzetijd stond Maasbommel bekend om zijn mandenvlechterij. Inmiddels behoort het vlechten van manden tot een van de oudste ambachten ter wereld.
Dit bijzondere ambacht zie je duidelijk terug in de muurschildering in Maasbommel. In vele vormen werden manden in de Hanzetijd gemaakt van natuurlijke en goedkope grondstoffen als takken en riet. Ze waren licht van gewicht en sterk: ideaal om koopwaar te vervoeren naar de markt.
Op de achtergrond zie je De Gouden Ham, een recreatieplas dat veel toerisme trekt. Het gebied staat bekend om zijn strand, natuur en drijvende huisjes. Het gekleurde speelgoed in het zand refereert aan het toerisme van nu.
Adres: Nabij Veerweg 1, Maasbommel
Muurschildering in Deventer
Deventer is tegenwoordig een bruisende en levendige Hanzestad. Vroeger stond de Hanzestad bekend om zijn (jaar)markten en handelswaar, waaronder de stokvis. Deze elementen zijn verwerkt in de muurschildering in Deventer.
Op de muurschildering zie je een jongetje met zijn moeder. De jongen heeft Deventer Koek in zijn armen en heeft stiekem van één koek gegeten. Hij draagt een sjaal van de plaatselijke voetbalclub Go Ahead Eagles – dit is een verwijzing naar waar Deventer nu om bekend staat.
De vrouw staat bij een marktkar en heeft een stokvis in haar handen. Deze stokvis hangt aan de kar en de vrouw stopt er één in haar draagmand. En als je goed kijkt, zie je op de achtergrond ook nog een detail van de Bergkerk.
Adres: Treurnietsgang, Deventer
Muurschildering in Wesel
De Duitse Hanzestad Wesel is van oorsprong een vestingstad. In Nederland kennen we de Hanzestad onder andere vanwege de bekende echo-spreuk “De ezel van Wesel”. Ook in Duitsland zelf is dit een bekende spreuk. Daarom vind je op verschillende plekken van de stad beelden van de Duitse “Esel von Wesel”.
Ook in de muurschildering zie je de “Esel von Wesel” terug. De twee mannen die staan afgebeeld drijven handel met elkaar. Op de achtergrond zie je een prachtig gebouw uit de Hanzetijd.
Adres: Schmidstrasse 5-7, Wesel
Muurschildering in Doesburg
Doesburg is een Hanzestad die vroeger bekendstond om de handelswaar, zoals mosterd, zout en ‘Doesburgsche Moppen’ (amandelkoekjes). Wist je dat mosterd al sinds 1457 wordt verhandeld?
De foto die is geschilderd is genomen in ‘Stadsbierhuys de Waag’. Tegenwoordig is dit een restaurant/café. Het gebouw dateert uit 1478 en fungeerde als stadsbierhuis, een herberg waar de arbeiders van de stad een deel van hun loon in bier kregen uitbetaald. Later diende het tevens als waag. Een waag bevorderde de eerlijke handel: onmisbaar voor de stad als betrouwbaar handelscentrum.
Adres: Kosterstraat 6, Doesburg