Hanzejaar 2023

Vier deze zomer het Hanzejaar 2023

 • Leestijd 4 minuten
 • 5618 x bekeken

Op het zomerprogramma van het Hanzejaar 2023 staan fantastische Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst. Een paar events uitgelicht:

 1. 3D Hanze Streetart Route

  Vanaf 15 mei t/m 31 augustus kun je alle kunstwerken verdeeld over de stad bekijken. Bij het VVV Inspiratiepunt vind je een gratis plattegrondje met omschrijving van de kunstwerken.

 2. Hassailt

  Van 27 tot en met 30 juli vindt Hassailt weer plaats in de mooie Hanzestad Hasselt. Het evenement wordt in samenwerking met de vereniging het historisch bedrijfsvaartuig (LVBHB) georganiseerd in het historische centrum van Hasselt.

 3. Panorama Hanze | Laatste kans!

  Je kunt tot en met 30 juni 2024 van een prachtige uitzicht genieten vanaf de Grote Kerk in Zwolle. Je start je bezoek in de experience Panorama Hanze binnenin de kerk. Daar maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Ga daarna vooral het dak van de kerk op om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht!

 4. Hanze Experience Deventer

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 5. IJsselbiënnale 2023: Grondtonen

  Dit jaar is er weer een nieuwe editie van De IJsselbiënnale! De IJsselbiënnale is een buitenkunsttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties langs de oevers van de IJssel. De focus op de verhouding tussen mens en landschap biedt prikkelende blikken op een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaatverandering. Met de fietsroute van ruim 120 kilometer langs alle kunstwerken bega je een ware ontdekkingstocht door de IJsselvallei. De buitententoonstelling samen met een breed activiteitenprogramma vinden plaats van 17 juni tot en met 17 september.

 6. Harderwijk LIVE

  Al jaren staan zes zaterdagen in juli en augustus in het teken van live muziek en gezelligheid op de Markt in Harderwijk. Elke zaterdag staat in een ander thema en dus zorgt elke zaterdag een andere band voor de juiste sfeer. Vanaf 16.00uur geniet je van een ontspannen deuntje, zing je mee op de laatste hits en laat je je verleiden tot swingende dansmoves.

 7. Hanze Art Station

  Hanze Art Station is een tijdelijke culturele hotspot in de Spoorzone van Zwolle. Als onderdeel van het Hanzejaar wordt het gebied naast het spoor en de busbrug omgetoverd tot een bruisende, creatieve plek waar in de weekenden van 14 juli tot en met 17 september 2023 doorlopend iets te doen is.

 8. Hanzefest XL

  Een groot nautisch feest! Kom op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus genieten van het Hanzefest XL op het Van Heutszplein in Hanzestad Kampen.

 9. De Hanze herleeft

  Na de geruchtmakende rechtszitting in 2022 van Schull in het toneelstuk Schull en Boete in de Burgerzaal nemen ze je dit jaar mee naar een middeleeuws marktspektakel. 18 t/m 20 augustus laat dit theaterspektakel zien hoe Zutphen als Hanzestad bruist en leeft.

 10. Blije Bietjes Foodfestival met Hanz' Garten

  Een tweedaags foodfestival op 16 en 17 september 2023 waarbij het Plantagepark in Harderwijk omgetoverd wordt tot werkelijk culinair paradijs. De meest uiteenlopende foodtrucks, barren en live muziek.

 11. Dikke Tinne Festival 2023

  Herbeleef de sfeer van de Middeleeuwen en laat je meevoeren terug in de tijd met theaterspektakel, spannende battles en demonstraties. Snuffel tussen de Middeleeuwse koopwaar, proef van Middeleeuwse gerechten, verwonder je over de geneeskunde en gebruiken van vroeger en geniet van interactieve shows.

 12. De H van Hanzestad Harderwijk

  Leer over het Hanzeverleden van Harderwijk tijdens de tentoonstelling de H van Hanzestad Harderwijk. De tentoonstelling vindt plaats van 27 juli tot en met 3 september in Stadsmuseum Harderwijk.

 13. Festival Oeverloos Weight of Water

  Je bent op 16 en 17 september uitgenodigd voor een spectaculaire voorstelling die letterlijk op het water van de IJssel gespeeld gaat worden. Als toeschouwer word je meegenomen in de worstelingen van vandaag, terwijl je uitkijkt op de rivier die al eeuwenlang de zes historische Hanzesteden met elkaar verbindt.

 14. Doesburgse Kadedagen

  Op zaterdag 16 en zondag 17 september vinden de Doesburgse Kadedagen plaats. De Doesburgse Kadedagen is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in de stad Doesburg, gelegen in de provincie Gelderland in Nederland. Het evenement staat bekend om zijn gezellige sfeer en de vele activiteiten die er te beleven zijn.

 15. Kleur de Hanze - Zutphen - Artist impression

  Noteer deze data vast voor het najaar!

  Na de zomer gaat het Hanzejaar 2023 gewoon door! Noteer daarom vast in je agenda:
  14 oktober - 24 uur Hanze
  en de laatste negen dagen van het jaar: Kleur de Hanze

 16. Alles van het Hanzejaar 2023

  Natuurlijk is het ook goed om álle events van het Hanzejaar 2023 door te spitten. Er zit voor een ieder wat bij. Voor jong en oud, voor iemand die zich helemaal wil verdiepen in de Hanze of juist het verhaal van NU wil ontdekken.