evenement

IJsselbiënnale 2023: Grondtonen

wanneer
17 juni - 17 sep 2023

Dit jaar is er weer een nieuwe editie van De IJsselbiënnale! De IJsselbiënnale is een buitenkunsttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties langs de oevers van de IJssel. De focus op de verhouding tussen mens en landschap biedt prikkelende blikken op een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaatverandering. Met de fietsroute van ruim 120 kilometer langs alle kunstwerken bega je een ware ontdekkingstocht door de IJsselvallei. De buitententoonstelling samen met een breed activiteitenprogramma vinden plaats van 17 juni tot en met 17 september.

In de buitententoonstelling presenteren we ongeveer 30 tijdelijke, monumentale kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland op bijzondere plekken in het landschap. De Nevengeul biedt tal van tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten. De fietsroute van ruim 100 kilometer voert je mee langs alle kunstwerken en activiteiten: een ontdekkingstocht door het landschap van de mooiste rivier van ons land.

De IJsselbiënnale zoomt in op de verhouding tussen mens en landschap en gaat over de impact van klimaatverandering op ons landschap. De kunst biedt een verrassende, prikkelende, poëtische en soms activistische kijk op misschien wel het meest actuele maatschappelijke thema van dit moment. Onder de titel ‘Grondtonen’ ligt in 2023 de focus op het aspect aarde / bodem / grond.

Wanneer

17 jun - 17 sep 2023
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Locatie

Langs de IJssel

IJsselbiënnale 2023 x Hanzejaar 2023

De IJsselbiënnale is een prikkelende kunstmanifestatie langs de IJssel met een internationale buitententoonstelling en een uitgebreid cultureel programma. De derde editie van de IJsselbiënnale in 2023 valt samen met het Hanzejaar. Onze fietsroute voert je door wel zes Nederlandse Hanzesteden. Net als de Hanzesteden heeft de IJsselbiënnale de rivier als drager én internationale ambities. We werken samen met ruim 100 partners uit de regio, verbonden door de rivier en we zetten kunst in als katalysator om de verbinding tussen deze partners te versterken. IJsselbiënnale 2023, met als titel Grondtonen stelt de aarde, bodem en grond centraal. Letterlijk in de zin van het belang van een goede bodem voor een duurzame toekomst, maar ook figuurlijk. Want vooral het mycelium, een ondergronds netwerk dat belangrijk is voor het hele ecosysteem, is een prachtige metafoor voor het - soms onzichtbare, maar essentiële - netwerk van de Hanzesteden, zowel in het verleden áls in de toekomst. Zo bouwen we voort op de rijke traditie van het Hanzeverbond: we zetten de verbindende kracht van de IJssel in om de samenwerking tussen netwerken te versterken én nieuwe perspectieven te ontwikkelen op de problemen van vandaag en morgen.

Dus stap op de fiets, dompel je onder, laat je verrassen en beleef de IJsselbiënnale met al je zintuigen.

De deelnemende kunstenaars zijn dit jaar:

Hanae Utamura, Thijs Ebbe Fokkens, Leonard van Munster, Martin Schmidt, Loes ten Anscher, Maud van den Beuken, Giuseppe Licari, Miriam Knibbeler, Martine van Lubeek, Sidsel Bonde, Vladimir Turner, Willem de Haan, Rob Voerman, Niels Albers, Em’Kal Eyongakpa, Ronald van der Meijs, Giulia Cenci, Karin van Dam, Gijs van Vaerenbergh, Claude Cattelain, James Beckett, Maarten vanden Eynde, Mirre Jayla Seur, Wilma Wilbrink, Wouter Klein Velderman, Giny Vos, Lara Almarcegui.

Openingstijden

De IJsselbiënnale vindt plaats van 17 juni t/m 17 september 2023. In de openbare ruimte zijn de kunstwerken te bezoeken tussen 8:00 en 22:00 uur. Voor de locaties die niet in de openbare ruimte zijn of waar licht en geluid bij is – van 10:00 tot 18:00 uur.