Dagje weg

Culturele activiteiten in Elburg

  • Leestijd 3 minuten
  • 4156 x bekeken

Wil je naar een mooie stad met een rijke geschiedenis? Houd je wel van een visje? Van boten, havens? Ga dan naar Hanzestad Elburg, dé vissersstad van de Hanze. Mis deze bezienswaardigheden niet!

Ontdek Elburg in Museum Elburg

In een prachtig oud pand vind je een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en de omgeving. Naast de vaste collecties van Museum Elburg zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende historische onderwerpen.

Aanrader: bezoek de voormalige kloosterpanden. En vergeet dan het middeleeuwse dubbelkapel niet. Vanaf de kloostertuin heb je trouwens een prachtig uitzicht op het klooster.
Waar: Jufferenstraat 8

Een stukje geschiedenis in het Orgelmuseum

Het Nationaal Orgelmuseum is ondergebracht in een middeleeuws stadskasteel. Aan de hand van een unieke collectie (bespeelbare) orgels, orgelonderdelen en orgelfoto’s wordt de ontwikkeling getoond van Het Nederlandse pijporgel vanaf de Middeleeuwen tot het heden.
Waar: Van Kinsbergenstraat 5

De wereld van de hoefsmid in Museum Smederij De Hoefhamer

Liefhebbers van paarden mogen deze bezienswaardigheid niet missen. Maar ook anderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het smidsvak, zullen hier van alles ontdekken. Wat is hier te doen?

Op de begane grond kun je de smid nog steeds zien werken in een ruimte waar de tijd heeft stilgestaan. In het pand vind je verder allerlei oude gebruiksvoorwerpen en kom je alles te weten over de geschiedenis van de hoefsmid. Leuk: er zijn ook diverse activiteiten en cursussen gedurende het jaar.
Waar: Smedestraat 22

Visje eten in de vissersstad

Elburg is de vissersstad van de Hanze. Ooit lag het aan de Zuiderzee, woonden hier vissers en galoppeerden er ridders. De oude schepen die in de haven liggen, houden de herinnering aan het Elburgs visserijverleden levend. Een bezoek aan deze bezienswaardigheid, is een bezoek aan het verleden. Maak een wandeling door het havengebied, eet een visje of ontdek Elburg vanaf het water.

Museum Sjoel Elburg

Een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond.

Sjoel Elburg biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. En presenteert de Joodse geschiedenis op een dynamische, onorthodoxe, boeiende en eigenzinnige wijze.
Waar: Graaf Hendriksteeg 2

Bottermuseumwerf 'De Hellege'

In bottermuseumwerf ‘De Hellege’ kun je kennis maken met traditionele botterbouw en de historie van de visserij. In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. De totale beleving van het museum laat oude tijden herleven. Je wordt via een looproute meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken.

De fotocollectie vertelt over het ontstaan en de doelstelling van de Botterstichting. De gidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee.
Waar: Havenkade 39

TIP: er is van alles te doen in Elburg. Ontdek Elburg vanaf het water en maak een rondvaart. Je kunt ook richting Urk varen of op het Veluwemeer.