Hippe Hanzesteden

De verhalen achter de succesvolle handel tussen de Hanzesteden

  • Leestijd 2 minuten
  • 6483 x bekeken

In de 14e eeuw werd er fanatiek handelgedreven tussen landen. Zout, granen, vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden vonden hun weg over zee. Het enige probleem was de zeeroverij. Op zee werd het handelswaar vaak gekaapt door piraten. In een tijd waarin weinig recht was ontwikkeld, werden handelsreizen daarom een gevaarlijke onderneming. Een verbond tussen de handelssteden was de oplossing, zo is het Hanzenetwerk ontstaan.

Handselswaar verkopen in de Hanzesteden

De meeste Hanzesteden lagen in Duitsland. Maar ook in Nederland sloten steden zich aan bij de Duitse Hanze. In koggeschepen van zo'n 30 meter lang werd de handel naar de strategisch gelegen Nederlandse Hanzesteden gebracht, om vanuit deze steden de handelswaar verder te verkopen, op te slaan of door te laten voeren naar het zuiden. Zo konden Hanzesteden zoals Zwolle, Kampen en Deventer uitgroeien tot grote vestingsteden.

De bewoners van de Hanzesteden maakte niet alleen slim gebruik van hun strategische positie aan de rivier, ze maakten ook gebruik van elkaar. Ontdek hoe de handel dankzij de Hanzesteden werd verbeterd, maar ook hoe deze ten einde kwam.

Wist je dat?

De Hanzesteden een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van de gotische bouwstijl in Europa. Imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren zijn nog steeds in de Hanzesteden in Nederland te bewonderen.

De geschiedenis van het Hanzenetwerk heeft zijn sporen achtergelaten

De bloeiende Hanzesteden

Wat betekent het om als Hanzestad lid te zijn van het Hanzeverbond? En hoe zijn de Hanzesteden hierdoor gegroeid? Bekijk de restanten van deze bijzondere periode met je eigen ogen en breng een bezoek aan de Hanzesteden die vroeger hun stadsmuren opwierpen en opbloeiden dankzij de indrukwekkende koopmanshuizen. Iedere Hanzestad heeft nog steeds zijn eigen charme en identiteit. De geschiedenis van het Hanzenetwerk heeft zijn sporen in iedere Hanzestad achtergelaten: van stadsmuren tot grachten en pittoreske straatjes.

Het eind van een glorietijd

Halverwege de 15e eeuw kwam er een einde aan deze glorietijd. De Oostzeehandel werd vooral buiten het Hanzenetwerk verscheept, via de randstad. Zo bloeide de macht van de VOC op, en overschaduwd de handel op zee, de handel tussen de Hanzesteden. Tegenwoordig worden de Hanzesteden nog druk bezocht vanwege hun rijke geschiedenis en vele monumenten. Wandel door één van de Hanzesteden en ervaar hoe de geschiedenis zijn sporen heeft nagelaten in deze sfeervolle en authentieke plekken.