Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.

Bruisende Hanzestad aan de IJssel

Eeuwenoude skyline

De entree is al opmerkelijk. De Stadsbrug met de gouden wielen valt meteen op, net als de ‘skyline’ van Kampen. Geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken bepalen het gezicht van de Hanzestad.

Ambachtelijke bedrijvigheid

In de middeleeuwse straten van Kampen vind je opvallend veel ambachtelijke bedrijvigheid. Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken. Er is nog één actief: De Olifant in de Voorstraat. Hier worden nog elke week 80.000 sigaren geproduceerd. Even verderop werkt een meestersmid in de enige (en eeuwenoude) smederij die Kampen nog rijk is. Ook van de tientallen bierbrouwerijen is er in Kampen nog eentje over: De Wereld. Onder meer te bestellen in misschien wel het bruinste café van Kampen: de Stomme van Campen.

Terug in de tijd

Al wandelend door Kampen ontdek je tussen de goed bewaarde gevels en pakhuizen de ene na de andere muurschildering. Het zijn reclame-uitingen uit vervlogen tijden maar in ere hersteld.