Dagje weg

Deze Veluwse Musea zijn het bezoeken waard

 • Leestijd 5 minuten
 • 2507 x bekeken

In de Veluwse Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem vind je veel musea die het bezoeken waard zijn. Wil je nou dieper in de geschiedenis van de eeuwenoude historie duiken, prachtige kunst bewonderen of meer leren over de rijke geschiedenis van brood en banket?

Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg en Hattem dankzij hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee.

Deze Veluwse Hanzesteden zijn al pareltjes op zich: wandel door de prachtige straatjes, geniet op één van de gezellige terrassen of bewonder de musea. In de Veluwse Hanzesteden vind je namelijk veel musea die het bezoeken waard zijn. Wil je nou dieper in de geschiedenis van de eeuwenoude historie duiken, prachtige kunst bewonderen of meer leren over de rijke geschiedenis van brood en banket? De deuren van de musea in de Veluwse Hanzesteden staan open voor jou!

 1. 11

  Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

  Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is het grootste en meest veelzijdige Bakkerijmuseum van ons land. Het Bakkerijmuseum in Hattem is gevestigd in vijf panden met een tunnel. Iedere zaterdag én elke dag tijdens de schoolvakanties kunnen de kinderen zelf aan de slag. In de Gelagkamer staan de gastvrouwen klaar met koffie en banket uit eigen bakkerij. Het Bakkerijmuseum beschikt over een terras en zelfs over een poffertjessalon. In de museumbakkerswinkel kun je terecht voor een leuk souvenir, brood en banket of een ander aandenken voor thuis.

 2. 10

  Voerman Museum Hattem

  In het Voerman Museum Hattem is een brede collectie werken van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. te bewonderen. Ook zijn er schilderijen van onder meer Jo Koster en beeldhouwwerken van Bé Thoden van Velzen. Archeologie en historie komen in dit museum aan bod; zoals de 4.000 jaar oude klokbeker en kasteel de Dikke Tinne. Daarnaast zijn er wisselende exposities.

 3. 9

  Anton Pieck Museum Hattem

  Twee hele verdiepingen in het Anton Pieck museum zijn opnieuw ingericht om de bezoeker mee te nemen door het werk én het leven van Anton Pieck. Het Anton Pieck museum biedt een brede en verdiepende kijk in het werk en leven van Anton Pieck.

  Pieck inspireert, sprookjes herleven, nostalgie ontwaakt.

 4. 8

  Museum Elburg

  Het 15-eeuwse Agnietenconvent is een van de markanste gebouwen van vestingstad Elburg. Het vrouwenklooster is een van de eerste stenen gebouwen van de stad. Het Museum Elburg heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Vanaf de verstilde binnenplaats en kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster. De Vischpoort, kazematten en een muurhuisje in de binnenstad behoren ook tot het museum.

 5. 7

  De Groene Kruidhof Elburg

  ‘De Groene Kruidhof’ is een fraai en historisch stukje groen in het oudste deel van Elburg. Het is bijna verscholen in de noordwestelijke uithoek van de vesting. Het is een plek van rust, devotie en verstilling. Dit te midden van de levendigheid van deze monumentale Hanzestad. Aan diezelfde Ellestraat, in de nabije omgeving, werd in 1335 het Heilige Geestgasthuis gebouwd, een logement en hospitaal. In dit gasthuis werden zieken verpleegd. Medicijnen op basis van kruiden uit eigen tuin speelden daarbij een belangrijke rol.

 6. 6

  Museum Sjoel Elburg

  Museum Sjoel Elburg is een uniek verhalenmuseum over het dagelijkse leven van joodse families. Deze joodse families woonden vanaf 1700 in Elburg (en de provincie Gelderland). Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Naast de vaste opstelling organiseert het museum jaarlijks wisseltentoonstellingen die gerelateerd zijn aan het joodse leven.

 7. 5

  Nationaal Orgelmuseum Elburg

  Het Nationaal Orgelmuseum is het enige pijporgelmuseum van Nederland. Het museum biedt een indrukwekkende collectie historische instrumenten en orgelonderdelen van de Middeleeuwen tot nu. Maandelijks, en in de zomervakantie zelfs wekelijks, worden er gratis concerten gegeven. Het museum is gevestigd in een prachtig stadskasteel. Dit stadskasteel werd voor de hertog van Gelre gebouwd en was in de periode 1400-1954 stadhuis van Elburg.

 8. 4

  Museumsmederij De Hoefhamer Elburg

  Deze eeuwenoude smederij is de laatste smederij van Elburg. Van deze smederij is een museum gemaakt, met behoud van het authentieke karakter. Op de begane grond is nog steeds de werkplaats gevestigd, met het hete smidsvuur en de aambeelden, hamers en tangen. De eerste etage is gewijd aan de geschiedenis van de hoefsmid. De smederij is meerdere dagen per week volop in bedrijf en gratis te bezoeken.

 9. 3

  Stadsmuseum Harderwijk

  Het Stadsmuseum Harderwijk vertelt het verhaal van Harderwijk. Het museum is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Naast de vaste opstelling over de geschiedenis van Harderwijk en Hierden zijn er boeiende kunsttentoonstellingen.

  Tip: De Hanzestore van Stadsmuseum Harderwijk heeft een gevarieerd en breed aanbod aan boeken, design en cadeauartikelen, geschikt voor iedere portemonnee.

 10. 2

  Palingmuseum Harderwijk

  In het Palingmuseum kun je digitaal je eigen paling roken en leer je hoe een paling zich voorplant. Wist je dat er tasjes van de vellen van Paling worden gemaakt? In het museum is een exemplaar te zien. Ook vind je in het museum modellen van authentieke vissersschepen van de voormalige Harderwijker vissersvloot. Stap in een echte authentieke Zuiderzee vissersboot en luister naar het verhaal van visser Barend.

 11. 1

  Marius van Dokkum Museum Harderwijk

  In het Marius van Dokkum museum wordt hardop gelachen, wildvreemden raken met elkaar in gesprek voor een schilderij, en kinderen hebben net zo veel plezier aan kunst beleven als grote mensen. Het Marius van Dokkum museum is erg uniek.

  Wist je dat? Het Marius van Dokkum is het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar.