Winter in de Nederlandse Hanzesteden

Hoe koud het ook is, in de Hanzesteden aan de IJssel en de Randmeren warm je vanzelf op. Ook in de winter is er van alles te doen, te zien en te beleven. Dus zet je muts op, trek je warme jas en handschoenen aan en geniet ervan. Dit zijn de meest sfeervolle winterse activiteiten.

De Nederlandse Hanzesteden

In Oost-Nederland zijn negen Hanzesteden door het water verbonden langs de IJssel en de voormalige Zuiderzee. Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Iedere stad heeft z’n eigen identiteit en een historisch decor met eigentijdse bezienswaardigheden, conceptstores, foodmarkets en festivals.

Europa's grootste IJsbeelden tentoonstelling

Het grootste ijssculpturenfestival van Europa staat van 15 december 2018 tot en met 3 maart 2019 in Zwolle. Het thema van het Nederlands IJsbeelden Festival dit jaar is: “Wereldberoemde verhalen”. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld komen naar Zwolle waar ze in een 1.200 m2 grote vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Daarmee vertalen zij het verhalenthema in ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. “Special effects” met licht, geluid en projectie maken de beelden nog magischer. Meer info IJsbeelden tentoonstelling

Kerstmarkt Doesburg | 8 december

Een levende kerststal, dennenbomen, zingende koren en zo’n 125 kramen… De kerstmarkt in Doesburg! Sfeer zoals alleen Doesburg heeft, tegen een decor van middeleeuwse pandjes.

De Kerstmarkt 2018 in Hanzestad Doesburg wordt er één om nooit te vergeten. Met 125 kramen is de markt één van de mooiste en grootste kerstmarkten van Gelderland. Meer info Kerstmarkt Doesburg

Dickens Festijn in Deventer | 15 & 16 december

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot dronkaards, van kantoorklerken tot deftige lieden.

Meer info en leuk arrangement Dickens Festijn

Kerst in Oud Kampen | 22 & 23 december

Het thema van Kerst in Oud Kampen is dit jaar licht – een welkom verschijnsel in de donkere dagen voor kerst! Het licht zal terugkomen in verschillende vormen, waarbij bezoekers versteld zullen staan van wat er allemaal mogelijk is met licht. Van nostalgische gloeilampen tot hypermoderne en computergestuurde lasershows; alles is mogelijk tijdens het festival.

Meer over Kerst in Oud Kampen

Giacometti-Chadwick - Facing Fear | t/m 6 januari

Museum de Fundatie toont tot en met 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear, gewijd aan het oeuvre van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003). Een ambitieus project: niet eerder is het werk van deze twee kunstenaars zo uitgebreid gecombineerd. Samen droegen zij maatgevend bij aan het moderne gezicht van de beeldhouwkunst in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Info over tentoonstelling

En veel meer (winterse) evenementen

De Hanzesteden staan bol van prachtige evenementen, festivals, tentoonstellingen en nog veel meer. Bekijk hieronder de actuele agenda en kom genieten!

Kalender Evenementen

Overnachten in de Hanzesteden

De Hanzesteden hebben voor ieder wat wils: cultuur en geschiedenis, maar ook hippe conceptstores en vegetarische restaurants. De tijd vliegt voorbij bij een bezoek aan de Hanzesteden. Dus: waar overnacht je dan? Dit zijn de fijnste plekken om te overnachten in de Hanzesteden.
Overnachten in de Hanzesteden

#Visithanzesteden