Dagje weg

Winteractiviteiten in de Hanzesteden

 • Leestijd 4 minuten
 • 25644 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Leuke winteractiviteiten buiten!

 • check

  Winterse uitjes met het hele gezin

 • check

  IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

 • check

  Activiteiten in de sneeuw

Ben je op zoek naar unieke winteractiviteiten in eigen land? Bezoek dan een van de gezellige Hanzesteden! Hier vind je tal van winterse uitjes, zowel binnen als buiten.

Leuke winteractiviteiten buiten!

De winter is bij uitstek een gezellige periode. Je kunt eindeloos slenteren over kerstmarkten met prachtige kerstverlichting en met een beetje geluk ligt er een pak sneeuw!

Waar vermaak je je nou beter dan in de Hanzesteden? De combinatie van een eeuwenoude stad met de schoonheid van de winter maakt het jouw ideale winterse uitje. Deze winter geniet je tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar in de 9 Hanzesteden van een wel heel bijzonder evenement: Kleur de Hanze! Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat! Je geniet tijdens de donkere winterdagen dus van toffe lichtprojecties die de steden prachtig verlichten!

Een winterse wandeling mag natuurlijk ook niet ontbreken. Iedere Hanzestad is jaarlijks voorzien van mooie kerstverlichting, waardoor je een gezellige wandeltocht maakt. Zo wordt Deventer dit jaar weer aangekleed met prachtige lichtbeelden die door de Hanzestad verspreid staan. Van levensgrote rendieren en kerstballen tot een enorme lichtgevende Ebenezer Scrooge. Wil je Scrooge in het echt ontmoeten? Breng dan een bezoek aan het jaarlijkse Dickens Festijn.

In Hanzestad Zwolle vind je een Lichtbeeldenroute. In 2020 stond deze in het teken van kunstzinnige, muzikale wandelroutes en in 2021 vond er een heus Verhalenfestival plaats. Dat belooft veel goeds voor deze winterperiode!

Ook in Hanzestad Kampen is er in de wintermaanden genoeg te beleven! Hier wordt op 9 en 10 december 2023 weer 'Kerst in Oud Kampen' georganiseerd. Laat je verrassen door de dit openlucht theaterfestival in het centrum van Kampen!

Of ontdek Hasselt tijdens de winter! Deze stad zit boordevol geschiedenis wat je overal terugvindt. Wandel langs verlichte monumenten, zoals de Grote of Sint-Stefanuskerk, Molen De Zwaluw of het Oude Stadhuis van Hasselt. Mocht er sneeuw liggen dan mag je ook zeker het Van Stolkpark niet overslaan. Als afsluiting neem je plaats in een knus restaurant, zoals Eetcafé Onder de Luifel waar je aan een van de nostalgische houten tafeltjes geniet van een lunch of diner. In het nabijgelegen Kampen kun je meedoen aan een stadswandeling. Tourist Info Kampen organiseert hier namelijk elk weekend een rondwandeling van 1,5 uur. En wat is er nou unieker om dat tijdens de winterperiode te doen? Aan winteractiviteiten geen gebrek in de Hanzesteden!

IJssculpturen bewonderen in Zwolle!

Het beroemde Nederlands IJsbeelden Festival strijkt ieder jaar neer in het mooie Zwolle. De volgende editie vindt plaats van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024. Tijdens dit evenement komen de beste ijskunstenaars ter wereld naar Zwolle. Dit is bij uitstek een unieke winteractiviteit. Bewonder de mooiste creaties in een magische wereld van ijs!

Nederlands IJsbeelden Festival
Nederlands IJsbeelden Festival

Activiteiten in de sneeuw

Ondanks dat het niet al te vaak voorkomt, is een dikke pak sneeuw toch wel leuk! Doe de snowboots aan en maak een prachtige wandeling! De kinderen vermaken zich eveneens perfect tijdens een sneeuwballengevecht. En heb je zin om met de kinderen te gaan sleeën? Dit kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld rondom Zwolle. Park het Engelse Werk is zeer geschikt vanwege de diverse heuveltjes, na afloop drink je een warme choco in het restaurant. Of bezoek Landgoed Molecaten in nóg zo'n mooie Hanzestad: Hattem!

Shoppen op een van de vele kerstmarkten

Je vindt ze in alle soorten en maten in de laatste maand van het jaar: kerstmarkten. Er is een ruim aanbod van deze markten, en ze worden altijd druk bezocht. En niet gek, want het is er zo gezellig! Kun je er ook niet genoeg van krijgen? Dan zit je goed in Hattem. Drink een glaasje glühwein of start je zoektocht naar kerstcadeautjes op Winterfestijn Hattem.

Een magisch winterdecor

Kerstmarkten, ijssculpturen, sprookjesfiguren en boekenpersonages. Je komt het allemaal tegen in de Hanzesteden. Maar laten we ook de historie van deze steden niet vergeten. Op 8 en 9 december 2023 kun je ruim 100 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1900 tijdens Winter in de vesting in Elburg. Bewonder de klederdracht uit die tijd, maak een ritje in een heuse stoomtrein, aanschouw de diverse voorstellingen én neem vooral de heerlijke, gezellige sfeer in je op!

Van kerstmarkt bezoeken tot ijsbeelden bewonderen en lichtjesroutes wandelen tot een sneeuwballengevecht. Wat ga jij doen deze winter?