Kunst & Cultuur

De 8 leukste (kunst) tentoonstellingen in de Hanzesteden in 2023

 • Leestijd 4 minuten
 • 839 x bekeken

In de Hanzesteden zijn tal van leuke musea en tentoonstellingen te vinden. Van klassieke schilderijen tot moderne kunst. Voor iedereen is er wel wat te vinden. Ook dit jaar weer zijn er vele leuke (kunst)tentoonstellingen te vinden in de musea. Wij hebben alvast de leukste voor jou op een rijtje gezet!

 1. 8

  In The Gallery | Het atelier van Alioune Diagne

  In de kleine zaal The Gallery in het Stedelijke Museum Kampen is vanaf 18 februari een tentoonstelling van Alioune Diagne te zien. Alioune is een beeldend kunstenaar en danser uit Senegal die sinds 2017 in Kampen woont en werkt. In zowel zijn dans als beeldende kunst zitten zijn culturele roots verweven. Alioune is gevraagd door het museum om een muurschildering te maken gedurende de openingstijden. Je kan als bezoekers het maakproces volgen en in gesprek gaan met Alioune die dansend en schilderend aan de slag gaat. Hij is te treffen op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur. De tentoonstellingen vindt plaats tot en met 19 juni 2023.

 2. 7

  Nulweek: officiële opening Museum EICAS

  In de week van 19 tot en met 26 maart 2023 vindt de officiële opening plaats van de nieuwe locatie van Museum EICAS in Hanzestad Deventer. Museum EICAS is het enige Nederlandse museum voor en over Nul-kunst. Een baanbrekende beweging die rond 1960 is ontstaan als een groep provocerende kunstenaars wil afrekenen met de elitaire kunst van dat moment. De stroming echoot nog steeds door in de hedendaagse kunst. Tijdens de Nul-week zullen tal van festiviteiten plaats vinden en tevens ook de opening van de nieuwe tentoonstelling.

 3. 6

  Brave New World

  Museum de Fundatie in de dynamische Hanzestad Zwolle is een must-visit op het gebied van kunst en cultuur. In de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Brave New World is het werk te bewonderen van zestien internationale top schilders onder de 40 jaar. Stuk voor stuk kijken zij op een nieuwe manier naar schilderkunst en de wereld. Brave New World, samengesteld door kunstcriticus Hans den Hartog Jager, geeft een diepgaande blik op de schilderkunst van nu en hun verhouding tot de hedendaagse samenleving. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 juni 2023.

 4. 5

  PROTO Art & Design Festival 2023

  PROTO Art & Design Festival keert terug in 2023 en staat dit jaar in het teken van “Moving Grounds” en het versnellen en stimuleren van verandering. Innovatie, design, maar ook kunst kunnen hierbij helpen door nieuwe perspectieven te ontdekken en ons verbeeldingsvermogen in te zetten om oplossingen te bedenken voor uitdagingen die we tegenkomen. Van 30 juni tot en met 9 juli presenteren afstuderende studenten, gevestigde ontwerpers en kunstenaars hun werk in de PROTO-expo.

 5. 4

  Alle gekheid op een stukje!

  Ter ere van het 5-jarige bestaan van het Marius van Dokkum Museum in Hanzestad Harderwijk trakteer Marius van Dokkum de stad met een nieuwe tentoonstelling. Collega en vriend Jan van Haasteren is gevraagd om gedurende het jubileumjaar te exposeren in het Stadsmuseum Harderwijk. Jan van Haasteren is bekend van zijn wereldberoemde puzzels. De tentoonstelling “Alle gekheid op een stukje! 10 jaar Studio Jan van Haasteren” geeft een kijkje achter de schermen van zijn studio en is te zien vanaf mei 2023 tot begin januari 2024.

 6. 3

  De Passie van Pieck

  Ontdek hoe Anton Pieck ontplooide tot een van de meeste veelzijdige kunstenaars van Nederland. Pieck staat vooral bekend om zijn romantische tekeningen en zijn sprookjes voor De Efteling. In de tentoonstelling “De Passie van Pieck” zie je stap voor stap het artistieke proces van Pieck. Door de interactieve museumtour leer je alle details over zijn werk en de toegepaste technieken. De tentoonstelling is te zien in het Anton Pieck museum in Hanzestad Hattem tot en met 7 januari 2024.

 7. 2

  #DeventerVerhalen

  De tentoonstelling #DeventerVerhalen neemt je mee aan de hand van bijzondere en uiteenlopende verhalen, foto’s en objecten die de identiteit van Hanzestad Deventer weergeven. Gemaakt door, voor en over Deventernaren geven ze de gewone Deventenaar een stem en gezicht. De tentoonstelling vindt plaats tot en met mei 2023 in Museum De Waag in Deventer, gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland!

 8. 1

  IJsselbiënnale 2023: Grondtonen

  Dit jaar is er weer een nieuwe editie van De IJsselbiënnale! De IJsselbiënnale is een buitenkunsttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties langs de oevers van de IJssel. De focus op de verhouding tussen mens en landschap biedt prikkelende blikken op een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaatverandering. Met de fietsroute van ruim 120 kilometer langs alle kunstwerken bega je een ware ontdekkingstocht door de IJsselvallei. De buitententoonstelling samen met een breed activiteitenprogramma vinden plaats van 17 juni tot en met 17 september.