Kunst & Cultuur

De 10 leukste (kunst) tentoonstellingen in de Hanzesteden in 2023

 • Leestijd 3 minuten
 • 5950 x bekeken

In de Hanzesteden zijn tal van leuke musea en tentoonstellingen te vinden. Van klassieke schilderijen tot moderne kunst. Voor iedereen is er wel wat te vinden. Ook dit jaar weer zijn er vele leuke (kunst)tentoonstellingen te vinden in de musea. Wij hebben alvast de leukste voor jou op een rijtje gezet!

 1. 10

  De H van Hanzestad Harderwijk

  Leer over het Hanzeverleden van Harderwijk tijdens de tentoonstelling de H van Hanzestad Harderwijk. De tentoonstelling vindt plaats van 27 juli tot en met 3 september in Stadsmuseum Harderwijk.

 2. 9

  Verknipt

  Vreemde verzamelingen verknipt Arthur Slenk tot fascinerende beelden. Slenk laat je met zijn collages en assemblages anders kijken en denken. Tot en met 17 september is een expositie van Arthur Slenk te bewonderen in het Stedelijk Museum Kampen.

 3. 8

  Hanzestad Deventer: handelen in Europa

  Tot en met 14 januari 2024 organiseert Museum De Waag een tentoonstelling die de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen belicht. Via opmerkelijke verhalen en boeiende bodemvondsten ontdek je meer over de werking van langeafstandshandel in de Hanzetijd.

 4. 7

  Tentoonstelling ENERGY

  ENERGY is van 28 mei t/m 17 september te zien in de Koelwaterhal en maakt onderdeel uit van het programma van het Hanzejaar 2023. Hierin staan 19 kunstenaars van uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland op de schouders van de open geesten uit de tijd van de Hanze.

 5. 6

  Expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers"

  Vanaf 1 april t/m 13 oktober is er in het Oude Stadhuis van Hasselt de expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers".

 6. 5

  Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.

 7. 4

  Alle gekheid op een stukje!

  Ter ere van het 5-jarige bestaan van het Marius van Dokkum Museum in Hanzestad Harderwijk trakteer Marius van Dokkum de stad met een nieuwe tentoonstelling. Collega en vriend Jan van Haasteren is gevraagd om gedurende het jubileumjaar te exposeren in het Stadsmuseum Harderwijk. Jan van Haasteren is bekend van zijn wereldberoemde puzzels. De tentoonstelling “Alle gekheid op een stukje! 10 jaar Studio Jan van Haasteren” geeft een kijkje achter de schermen van zijn studio en is te zien vanaf mei 2023 tot begin januari 2024.

 8. 3

  Hanze Expositie: Van Ridder Zweder tot Hanzekoopman

  Zoek je een verdieping van de Hanze? De verhalen in ANNO gaan over een verschillende Zwolse personages uit de Hanzetijd van Ridder Zweder tot Hanzekoopman. Reis terug in de tijd, stap in hun voetsporen en maak kennis met de Hanze door hun ogen.

 9. 2

  De Passie van Pieck

  Ontdek hoe Anton Pieck ontplooide tot een van de meeste veelzijdige kunstenaars van Nederland. Pieck staat vooral bekend om zijn romantische tekeningen en zijn sprookjes voor De Efteling. In de tentoonstelling “De Passie van Pieck” zie je stap voor stap het artistieke proces van Pieck. Door de interactieve museumtour leer je alle details over zijn werk en de toegepaste technieken. De tentoonstelling is te zien in het Anton Pieck museum in Hanzestad Hattem tot en met 7 januari 2024.

 10. 1

  IJsselbiënnale 2023: Grondtonen

  Dit jaar is er weer een nieuwe editie van De IJsselbiënnale! De IJsselbiënnale is een buitenkunsttentoonstelling met tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties langs de oevers van de IJssel. De focus op de verhouding tussen mens en landschap biedt prikkelende blikken op een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaatverandering. Met de fietsroute van ruim 120 kilometer langs alle kunstwerken bega je een ware ontdekkingstocht door de IJsselvallei. De buitententoonstelling samen met een breed activiteitenprogramma vinden plaats van 17 juni tot en met 17 september.