Museum EICAS

plaats
Deventer

In die periode zetten zich in heel Europa kunstenaars af tegen de gevestigde orde. In Duitsland verenigden die kunstenaars zich onder de naam ZERO. Iets later volgde in Nederland de Nul-beweging. De betrokken kunstenaars hebben zowel de betekenis als de vorm van de kunst blijvend veranderd. Hoewel ze zeker niet de eersten waren die de schilderkunst wilden herdefiniëren, zien veel experts de Nul- en ZERO-beweging als de kern van artistieke vernieuwing.

EICAS is het enige museum voor Nul-kunst in Nederland en heeft in de loop der jaren een unieke collectie opgebouwd. Naast deze vaste collectie zijn er wisselende exposities van verwante hedendaagse kunst: kunst waarbij het concept belangrijker is dan de technische uitvoering. Maar ook kunst die nog altijd minder toegankelijk is dan bijvoorbeeld de impressionisten of realisten. Daar wil EICAS verandering inbrengen.

Een nieuw gebouw

Tot en met oktober 2022 vind je Museum EICAS in twee oude pakhuizen aan de Polstraat 6A in Deventer. Daarna verhuist het naar de Nieuwe Markt in Deventer. Daar beschikt het museum niet alleen over meer ruimte maar ook over een bijzondere eyecatcher op het dak. De 220 uniek bedrukte, glazen dakpanelen vormen namelijk samen het kunstwerk ‘City DNA – Deventer’ van Lu Xinjian.

City DNA

Het origineel van dat kunstwerk is nu al aan de Polstraat te bewonderen. Het maakt deel uit van een serie met onder meer Amsterdam, Los Angeles en Madrid. Van elke stad pakte de kunstenaar de essentie en versimpelde die tot een ‘code’: het City DNA. Zo laat hij je de stad opnieuw ontdekken; zoekend naar herkenning in een wirwar van streepjes en cirkels, die de wezenlijke delen van de stad vertegenwoordigen.

Toegankelijkheid

Museum EICAS preview heeft helaas geen lift. Dat betekent dat we rolstoelgebruikers alleen de kunstwerken en de museumwinkel op de begane grond kunnen bezoeken. Wel zonder kosten. Eind van het jaar zitten we in ons nieuwe onderkomen die volledig rolstoeltoegankelijk is. Zowel op de begane grond als souterrain.

Contactinformatie

Museum EICAS

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 10:00 - 17:00
zondag 10:00 - 17:00

voorzieningen

  • Beeldende kunst
  • Cultuur
  • Expositie