Hippe Hanzesteden

Lente activiteiten in de Hanzesteden

  • Leestijd 6 minuten
  • 6750 x bekeken

Hier lees je over:

Nog meer lentetips

De bomen worden weer aangevuld met nieuwe bladeren, kleurrijke bloemen sieren de tuinen en langzaam worden de dagen wat langer. De lente staat weer voor de deur! Benieuwd wat je kunt doen in dit mooie seizoen? Dit zijn de leukste lente activiteiten in de Hanzesteden.

Activiteiten in het voorjaar

Speelgoedmuseum Deventer
Speelgoedmuseum Deventer

Inspiratie nodig voor het voorjaar? In de Hanzesteden is er genoeg te beleven! Wat dacht je bijvoorbeeld van het bezoeken van het Speelgoedmuseum in Hanzestad Deventer. Dit unieke museum telt maar liefst 13.000 objecten en is voor jong & oud een ware belevenis. Een andere leuk museum die een bezoekje waard is voor het hele gezin is het Bakkerijmuseum Hattem.

Het fijne aan de lente is dat dit seizoen ook het zonnige weer met zich meebrengt. Heerlijk genieten van de eerste zonnestraaltjes van het jaar. Dat maakt de Hanzesteden dan ook perfect voor de lente. Alle Hanzesteden bevinden zich namelijk aan het water! Maak een tochtje op de boot en ontdek de mooie omgeving vanaf het water. Geen eigen boot? In de Hanzesteden zijn gelukkig veel verschillende rederijen.

Fietsen rondom de Hanzesteden
Fietsen rondom de Hanzesteden

Als je op een sportieve manier de omgeving van de Hanzesteden wilt verkennen, is het maken van een fietstocht een echte aanrader. Er zijn tal van fietsroutes te vinden, een perfecte lente activiteit in de Hanzesteden. Spring met de hele familie op de fiets en verken de Hanzesteden! Voor de echte fietsliefhebbers is Hanzerondje een tip van ons. Deze route is maar liefst 41 kilometer lang, waarbij je langs de IJssel fietst van Zwolle naar Kampen.

Zandverhalen Elburg

Zandverhalen Elburg is één van ’s werelds grootste binnen-zandprojecten. Deze immense ‘zandbak’ telt zo’n 4000 m3 zand. De zandsculpturen visualiseren de Elburgse cultuur van bijbels en botters. Je zult je ogen hier uitkijken! Ook kinderen zullen zich hier niet vervelen. Zo is er een speurtocht langs alle kunstwerken uitgezet en kunnen zij aan het einde van de speurtocht een kleine verrassing verwachten! Zandverhalen beschikt ook over een eigen restaurant en souvenirwinkel.

Zandverhalen Elburg
Zandverhalen Elburg

Zandsculpturen Elburg combineren met een bezoekje aan Elburg is een super goed idee! De middeleeuwse stadspoort is de entree tot deze oude en bovenal charmante Hanzestad. Elburg wordt ook wel de vierkante vissersstad genoemd en is rijk aan lente activiteiten! Wandel langs de bijzondere bezienswaardigheden, zoals vestingwallen, kazematten en een eeuwenoud klooster.

Museum Elburg en Museum Sjoel Elburg zijn ook bijzondere onderdelen van deze Hanzestad. Brasserie Aan de Gracht is de perfecte stop voor een lekkere lunch of diner. Geniet van het mooie uitzicht en bovenal het heerlijke eten!

Weekend weg met Pasen

Tijdens het paasweekend, van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april 2024, is er genoeg te doen in de Hanzesteden. Van paasmarkten tot mooie wandelingen, er is voor ieder wat wils! Een nog beter idee is om een weekend naar de Hanzesteden te plannen tijdens Pasen. Met je partner, gezin of hele familie: een paasweekend in de Hanzesteden is absoluut een goede keuze.

Als je Pasen wilt combineren met een culinair weekendje weg is Hanzestad Harderwijk the place to be. Lekker eten is Harderwijk dan ook niet vreemd. Deze stad heeft een sterrenstatus en die vind je terug bij de vele restaurants hier. Zelfs twee restaurants in Harderwijk zijn bekroond Michelinsterren: ‘t Nonnetje en Basiliek. Dat wordt een overheerlijk paasweekend in deze Hanzestad!

Een weekend weg met Pasen en het bezoeken van cultuurrijke hotspots? Op naar Doesburg! Deze Hanzestad telt vele cultuurhistorische schatten. Middeleeuwse straten tekenen hier het straatbeeld en de populaire Doesburgse mosterd vind je op veel plekjes in de Hanzestad terug. De historische en unieke elementen van de stad vind je ook terug in de accommodaties. Overnacht bijvoorbeeld in Stadshotel Doesburg of Bed en breakfast de Oude Wasserij. Pssst, houd jij wel van een glaasje wijn? Proeverij de Stadstuin beschikt over een geweldige wijnselectie.

Andere leuke uitjes met Pasen

Geen nachtje weg tijdens Pasen, maar wel op zoek naar een leuk paas uitje in de Hanzesteden? Geen probleem! Tijdens het paasweekend zijn er doorgaans leuke paasmarkten te bezoeken in verschillende Hanzesteden. De Goede vrijdagmarkt in Deventer is één van de oudste jaarmarkten in het Oosten van Nederland. De markt telt meer dan 350 kramen en je vindt er antiek, boeken, sieraden en de leukste hebbedingetjes. Een heerlijk dagje struinen langs de leukste spulletjes dus! Ook jaarmarkt De Heugte in Kampen is een veelbezochte markt in de Hanzesteden tijdens het paasweekend.

Stadswandeling Deventer
Stadswandeling Deventer

Het maken van een wandeling is ook altijd een leuk paas uitje. Lekker de natuur in en genieten van de lente, heerlijk! Kies voor een van de vele stadswandelingen door de Hanzesteden of ontdek de omgeving van een van de Hanzesteden. Onze aanraders zijn het Bedevaartspad in Hasselt, de Herman Brood wandelroute in Zwolle en wandelroute Leestensche Broekpad in Zutphen.

The Great Escape
The Great Escape

Escape game

Wat is er beter dan wandelen met de zon op je gezicht? Zeker als dat gecombineerd kan worden met een spel. In Zwolle kun je een Escapegame in de buitenlucht doen bij The Great Escape. Met de vijf verschillende themaspellen is er voor iedereen een match! Dus trek je wandelschoenen aan en geef je over aan “de Roof, the artist, the final protest, de klokkenluider of the undergrounds”!

Ontdekkersfestival
Ontdekkersfestival

Creatieve uitjes in de lente

De lente is hét seizoen om iets te ondernemen wat je nog nooit hebt gedaan! Dit kan in Hanzestad Harderwijk tijdens op 13 april. Dit festival voor jong en oud heeft als motto "doe eens gek, dan doe je al normaal genoeg", en is de uitgelezen plek waar iedereen zich kan verwonderen over techniek en technologie. Ook zijn er genoeg foodtrucks en theaters waar je je kan laten verrassen.

Dudok Muziekdagen
Dudok Muziekdagen

Ook is er in Hanzestad Kampen genoeg creativiteit, vooral in mei, wannner de stad van de 16e tot en met de 19e in het teken van muziek staat! Tijdens de Dudok Muziekdagen wordt deze Hanzestad omgebouwd tot muzikale huiskamer. Hier kun je genieten van allerlei concerten, wandelingen en zijn er zélfs yogalessen met livemuziek! De organisatie van dit culturele evenement is te danken aan het Dudok Quartet Amsterdam, dat tot de top van de strijkkwartetten in Nederland behoort. Hou je van muziek? Laat dit dan niet aan je voorbijgaan!

Markten

Hou je van struinen door de straten van de Hanzesteden? Dan zijn deze markten zeker het bezoeken waard!

In Zutphen wordt op 28 april een “zeldzaam mooi”-markt georganiseerd. Hier komen lokale en regionale artiesten samen om producten en kunstvormen te laten zien en verkopen! Ook zijn er genoeg kraampjes met lekker eten en drinken, waar je de lekkerste biologische producten kunt proeven. Lekker en bijzonder!

In Elburg is er op 20 mei een gratis Pinkstermarkt die een bezoekje verdient! Naast de verschillende kraampjes met allerlei hebbedingetjes, is er ook livemuziek en zijn de terrassen uitnodigend voor een hapje en een drankje. Zonde om te missen!

Kortom, deze lente is er in de Hanzesteden genoeg te beleven! Waar wil jij naartoe? Laat het ons weten op sociale media: @VisitHanzesteden & #Hanzesteden