Dagje weg

Dit zijn de 12 leukste events in december

 • Leestijd 4 minuten
 • 27639 x bekeken

De Hanzesteden staan bol van prachtige evenementen, festivals, tentoonstellingen en nog veel meer. De maand december is helemaal top met vele toffe winterse evenementen. Wij hebben de mooiste evenementen in december op een rij gezet. Of bekijk alle evenementen in de agenda.

 1. 12

  Kleur de Hanze

  Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat!

 2. 11

  Nederlands IJsbeelden Festival Zwolle

  De beste ijskunstenaars ter wereld komen van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024 weer naar Zwolle! In een grote vrieshal gaan ze aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw, daarmee bouwen zij een magische wereld van sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een uniek winter-evenement voor jong en oud!

 3. 10

  Kerstmarkt Doesburg

  Op de eerste zaterdag na Sinterklaas, 9 december, is Doesburg het decor voor één van de grootste, en zeker de gezelligste Kerstmarkten in de Achterhoek en verre omstreken. Een markt met maar liefst honderd kramen, buiten op straat, in het decor van de oude Hanzestad én in de Grote Kerk. Daarnaast is er een foodplein en zijn er optredens: veel muziek, vermaak en: de enige echte Kerstman! Vanwege het Hanzejaar dit jaar met extra Hanzesfeer!

 4. 9

  Winterfestijn Zutphen

  Tijdens het Winterfestijn op zondag 10 december 2023 is het pas echt feestelijk shoppen in de binnenstad van Zutphen! Een heerlijke dag uit voor de hele familie. Duizenden lampjes en kerstbomen schitteren in de historische straten. Geniet van live muziek, straattheater, kinderattracties, foodtrucks en sfeervolle kerstkramen.

 5. 8

  Winter in de Vesting Elburg

  Winter in de Vesting is een sfeervol winterevenement in de vestingstad Elburg in de tijdgeest van het jaar 1900. In de aanloop naar Kerst is de mooie, oude vesting een prachtig decor en wanneer je door de straten en stegen loopt is er overal wel iets te zien of te beleven.

 6. 7

  Schaatsen in de kerk!

  Het is nog niet eerder vertoond in Gelderland, maar in Doesburg gaat het gebeuren; schaatsen ín de kerk! Het is deze winter mogelijk om te schaatsen onder de gewelven van de Grote oftewel Martinikerk in het hart van de Hanzestad van 9 t/m 17 december.

 7. 6

  Dickens Festijn in Deventer 2023

  De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft voor de 31e keer in volle glorie op zaterdag 16 en zondag 17 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken.

 8. 5

  Winterfestijn Hattem

  Hattem is in elk seizoen prachtig en in de winter met sfeervolle verlichting des te meer. 70 kramen, duizenden lampjes en gezellige live muziek en zangkoren in combinatie met knetterende vuur korven zorgen voor een gezellige sfeer tijdens het Winterfestijn in Hattem op 8 december. Of je nu op zoek bent naar een leuk kerstcadeau, een gave kerstdecoratie of gewoon zin hebt in een vers gebakken lekkernij, je vindt het er allemaal.

 9. 4

  Kerst in Oud Kampen

  De historische binnenstad van Hanzestad Kampen staat op 9 en 10 december helemaal in het teken van theaterfestival Kerst in Oud Kampen. De stad verandert in een decor voor allerlei creatieve, uitzinnige en soms ontroerende theateracts die zich binnen en buiten afspelen.

 10. 3

  Kerstmarkt Lebuinuskerk

  “It’s the most wonderful time of the year”, zo klinkt het in een bekende kerstkraker, en zo is het maar net. Een bezoek aan de Kerstmarkt in de Lebuinuskerk mag dan ook niet ontbreken van 14 t/m 17 december. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan een groot aanbod van bijzondere artikelen en culinaire heerlijkheden die het feest compleet maken.

 11. 2

  Hanze Winteravond Wandeling

  Ga tussen 19 en 22 december op pad met een stadsgids door de prachtig verlichte binnenstad. Laat je meevoeren terug naar de Hanzetijd. Tijdens de wandeling vertelt de gids je over de Hanzegeschiedenis van Zutphen en komen deze verhalen tot leven. Bekijk de stad en ontmoet de bewoners uit de Hanze zoals een bedelaar, de stadsomroeper, een schepen (wethouder) en een muzikant en nog meer. Wie? Dat is nog een verrassing!

 12. 1

  Harderwijk op IJs

  Of het gaat vriezen komende winter is natuurlijk nog uiterst onzeker, maar we weten zeker: je kan schaatsen in Harderwijk. Van 24 november t/m 6 januari geniet jong en oud weer van winterse pret op de kunstijsbaan in hartje centrum waar menig kind in Harderwijk zijn/haar rondje draait. Ouders en grootouders genieten onder het genot ven een hapje en een drankje in het paviljoen. Dit wil je niet missen!