24 uur in ...

Doesburg: Middeleeuws & Hedendaags

  • Leestijd 1 minuten
  • 4824 x bekeken

Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten. Wat je allemaal kan doen in 24 uur? Check het hieronder.

10:00

Ontbijt halen bij Bertram en brood

Dagelijks kun je bij Bertram & Brood volop genieten van de heerlijkste, ambachtelijk en handgemaakte kwaliteitsproducten.

11:00

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek

Het verstilde oude hanzestadje Doesburg aan de IJssel herbergt binnen zijn veste een uniek fabriekje, tevens museum. In 1974 is het oude fabriekje uitgebreid met een museum. Van diverse verdwenen mosterdfabriekjes kun je de oude molens met de bijbehorende apparatuur bedrijfsklaar bezichtigen. Tevens kun je zien hoe nu nog de ouderwetse 'boeren' mosterd wordt gemaakt in het Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek.

12:30

Lunchen bij la Fleur

Knus, gezellig en vooral heel authentiek – in Lunchroom La Fleur, gelegen in het prachtige, historische Doesburg, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Echte warmte wordt aangevuld met antieke accenten, waarbij het pronkstuk een prachtige serre is.

14:00

Doe de fotopuzzeltocht

Ontdek Doesburg doormiddel van een Fotopuzzeltocht! Al wandelend met het plattegrondje van hartje Doesburg in de hand, kan jong en oud op zoek naar de details op de foto’s. Soms van verre te zien, maar hier en daar moet er flink gezocht worden naar het afgebeelde voorwerp. In eigen tempo en volgens eigen route ontdek je de fraaie binnenstad in al haar glorie.

16:00

Winkeltip: Delicatessenwinkel Meipoort

Midden in de Meipoortstraat in Doesburg, midden in de oude binnenstad met panden uit de 16e en 17e eeuw, vind je de winkel: Meipoort. De winkel ademt een moderne en gemoedelijke sfeer uit. Op de achtergrond hoor je Franse chansons van weleer. De winkel is begonnen als een koffie & thee speciaalzaak, maar is veel meer een genietwinkel van lekkere dingen.

18:00

Uit eten bij Het Arsenaal 1309

Weten hoe de dieren geleefd hebben, weten waar en hoe je groenten geteeld zijn en zo min mogelijk afval produceren. Dat is waar het grand café voor staat. Want of je nu bij de flexitariërs, carnivoren, vegetariërs of veganisten hoort: bij Het Arsenaal 1309 kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen.

22:00

Slapen in het Stadshotel

In de Hanzestad Doesburg staat aan de kade het Stadshotel Doesburg. Op deze prachtige plek tussen de rivier en de karakteristieke binnenstad ben je welkom in het restaurant De kade en hotel. Bij mooi weer kun je uiteraard genieten van het prachtige terras aan het water.