Top 17 musea in de Hanzesteden

In de Hanzesteden zijn er enorm veel mooie musea om te bezoeken. Van opvallende kunstcollecties tot bijzonder speelgoed er is voor ieder wat wils. Wij hebben voor jou de leukste musea uitgezocht!*

1. De Fundatie Zwolle

Zwolle is een dynamische hanzestad. De meest opvallende verschijning is Museum de Fundatie. Het museum heeft een bijna buitenaards uiterlijk.

Niet voor niks wordt de ellipsvormige opbouw van het museum ook wel ‘De Wolk’, ‘De Zeppelin’ of ‘De Ufo’ genoemd. In de Fundatie vind je diverse bijzondere exposities. Het museum heeft altijd een vaste collectie, daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen. Uniek is het prachtige uitzicht op de Hanzestad Zwolle vanuit het museum.

2. De Waag Deventer

Museum De Waag is gevestigd in één van de oudste waaggebouwen van Nederland. In dit prachtige gebouw vind je de mooiste schatten van de historische Hanzestad Deventer. In het museum kan je diverse tentoonstellingen bezichtigen.

Daarnaast kan je ook een rondleiding krijgen door het museum. Vanaf 18 november is de tentoonstelling Deventer Boekenstad te zien. Dit museum is zeker de moeite waard om te bezoeken!

3. Bakkerijmuseum Hattem

In de schilderachtige Hanzestad Hattem vind je het Bakkerijmuseum. In dit museum ruikt het heerlijk naar versgebakken brood. In de takkenbos gestookte oven uit de 19e eeuw worden tweemaal per week ambachtelijke broden gebakken. Bekijk het bakproces, wandel door de geschiedenis en doe mee aan leuke bakactiviteiten. Dit museum is geschikt voor jong en oud!

4. Mosterdmuseum Doesburg

In 1457 werd er in Doesburg voor het eerst mosterd gemaakt. De Doesburgse mosterd is uitgegroeid tot het bekendste product van deze historische Hanzestad. In het Mosterdmuseum kom je alles te weten over deze beroemde mosterd. Het museum is gehuisvest in de fabriek van deze mosterd. Proef de heerlijke Oudhollandse mosterd en je begrijpt direct waarom dit product zo beroemd is!

5. Anton Pieck Hattem

Het Anton Pieck Museum in Hanzestad Hattem heeft de grootste collectie van Anton Pieck. Zijn werk staat vooral bekend om romantische illustraties en zijn prachtige werk voor 'De Efteling'.

De collectie van deze nostalgische schilder is gehuisvest in een sfeervol pand. Anton Pieck hielp zelf mee met het ontwerpen van de binnenplaats, de gevel en het interieur van het museum. Bewonder zijn werkplek, zijn eigen etspers, een uitgebreide collectie en wisselende collecties.

6. Herman Brood Experience Zwolle

De Nederlandse kunstenaar Herman Brood (1946-2001) werd op 5 november 1946 geboren in de Hanzestad Zwolle. Bij de Herman Brood Experience krijg je een inkijkje in het legendarische leven van zanger en schilder Herman Brood. In dit museum vind je een brede collectie van het werk van Herman Brood. Het gaat om brieven, tekeningen, gedichten, foto's en meer. Dit museum biedt een plek om Herman Brood te blijven waarderen.

7. Speelgoedmuseum Deventer

In de 1250-jarige Hanzestad Deventer kan je het Speelgoedmuseum bezoeken. Met 13.000 objecten heeft het museum de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland.

Bekijk de bijzondere poppen, treinen, bordspellen en nog veel meer. Ontdek het speelgoed waar kinderen vroeger mee speelden. Natuurlijk mag je zelf ook het speelgoed uitproberen. Het Speelgoedmuseum is een leuke belevenis voor jong en oud!

8. Museum Elburg

Museum Elburg bevindt zich in een van de markantste gebouwen in Hanzestad Elburg. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving.

Bekijk ook de prachtige deelcollecties over stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks wisseltentoonstellingen te zien over diverse (kunst)historische onderwerpen. Tijdens een bezoek aan Elburg mag Museum Elburg zeker niet ontbreken.

9. Ikonen Museum Kampen

Laat je inspireren door het Ikonen Museum in Hanzestad Kampen. In het museum ontdek je op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Ook kom je erachter wat ikonen voor mensen betekenden en hoe ze in de huidige tijd nog een belangrijke rol spelen. In het museum vind je een vaste tentoonstelling met zo'n 170 ikonen uit de collectie van de Alexander Stichting. Daarnaast zijn er ook verrassende tijdelijke exposities.

10. Lalique Museum Doesburg

Ontdek de symboliek en ''geheime'' details in het prachtige werk van edelsmit en glaskunstenaar René Lalique. Het Lalique Museum in Hanzestad Doesburg is geheel gewijd aan zijn bijzondere werk.

In het museum is er een brede collectie van het werk van de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst te bezichtigen. De gidsen geven je met plezier een mondelinge toelichting bij deze unieke werken.

11. Het Bottermuseum Elburg

In dit museum van de Botterstichting maak je kennis met de oude visserij- en restauratietechnieken. Het Bottermuseum gelegen in vissersstad Elburg geeft je een duidelijk beeld van de stichting, visserij en huidige activiteiten aan de vaartuigen. Wanneer je alles over het vissen en varen hebt ontdekt, is het leuk om zelf een heerlijke vaartocht met een botter te maken.

12. Stedelijk museum Kampen

In de bruisende Hanzestad Kampen vind je het Stedelijk Museum Kampen. Dit museum heeft vier hoofdonderwerpen: Water, Religie, Rechtspraak en het Huis van Oranje.

Deze thema's spelen al sinds de middeleeuwen een belangrijke rol in deze historische Hanzestad. In dit museum zijn diverse exposities en rondleidingen. Je kan hier ook een multimedia tour doen. Daarmaast bevindt het Stedelijk Museum Kampen zich in het prachtige voormalige raadhuis van Kampen.

13. Stadsmuseum Harderwijk

In het Stadsmuseum Harderwijk vind je unieke tentoonstellingen. Het museum bevindt zich in een prachtig historisch pand. In het museum kan je een presentatie van de Stadsgeschiedenis van Harderwijk bekijken.

Daarnaast zijn er tijdelijke exposities te bezichtigen over de thema's kunst, historie of een actueel thema, zoals de Hanze. Het Stadsmuseum ligt midden in het centrum. Een bezoekje aan dit museum kan dus perfect gekoppeld worden aan een heerlijk dagje Harderwijk!

14. Oude Stadhuis van Hasselt

Het Oude Stadhuis van bedevaartsoord Hasselt is een markant gebouw wat al bestaat sinds 1550. Het laatmiddeleeuwse karakter is bijzonder goed bewaard gebleven.

Opmerkelijk zijn de vele steenhouwersmerken op de gevel. Binnen is er een sfeervolle trouwzaal met schilderijen uit de 17de eeuw te bezichten. Ook is er een wapencollectie met de grootste verzameling haakbussen van Nederland. Dit historische stadhuis mag je niet missen tijdens een bezoek aan Hanzestad Hasselt.

15. Librije Zutphen

De Librije is een unieke bibliotheek gelegen in de prachtige Sint Walburgiskerk in de eigenzinnige Hanzestad Zutphen. Deze historische bibliotheek bestaat al meer dan 450 jaar! De Sint Walburgiskerk bevat twee Librije's, beide Librije's zijn te bezichtigen. Daarnaast is er een grote boekencollectie te bekijken over de thema's: theologie, kerkelijk, wereldlijk recht en klassieke letterkunde en geschiedenis.

16. Het Palingmuseum Harderwijk

In Harderwijk kan je het eerste palingmuseum van Nederland bezoeken. Het Palingmuseum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers. In het Palingmuseum leer je meer over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.

17. Het Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen. Ontdek ook de collectie schilderijen van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster en vele anderen. Voor historie van Hattem en archeologie moet je ook naar het Voerman Museum Hattem!

*De top 17 staat in een willekeurige volgorde.