Top 10 activiteiten rondom Pasen in de Hanzesteden

Tijdens Pasen is er enorm veel leuks te doen in de historische Hanzesteden. Wij hebben voor jou de mooiste evenementen en bezienswaardigheden uitgezocht! Van paasmarkten tot een groots maritiem evenement er is voor ieder wat wils.

1. Sail Kampen

Sail Kampen is een groots maritiem evenement in Hanzestad Kampen. Dit jaar wordt Sail Kampen groter dan alle voorgaande edities. Het nautisch erfgoed wordt gepresenteerd, er worden demonstraties gegeven, de Hanze geschiedenis komt tot leven en er zijn doorlopend optredens van shantykoren, straatartiesten, dweilorkesten, komieken en levende standbeelden. Sail Kampen begint op vrijdagavond 30 maart met de spectaculaire vlootshow. Het evenement wordt op maandag 2 april afgesloten met spetterend vuurwerk.

2. Museum de Fundatie Zwolle

In de dynamische Hanzestad Zwolle vind je het museum de Fundatie. Dit architectonische hoogstandje past perfect bij de omvangrijke collectie beeldende kunst van het museum. In dit opvallende museum vind je momenteel het werk van de internationale publiekstrekker Neo Rauch. Neo Rauch (Leipzig, 1960) is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Hij onttrekt zich volledig aan het ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Foto: Marijke Ripke

3. Middeleeuwse 3-daagse paasmarkt

In de eigenzinnige Hanzestad Zutphen vind je een 3-daagse Middeleeuwse Paasmarkt. In Zutphen maak je tijdens Pasen een volledige reis terug in de tijd. Deze bijzondere middeleeuwse markt is geschikt voor jong en oud. Dit jaar zijn er nog meer handelaren, ambachtslieden, vechtshows en demonstraties. Ontdek de Hanzestad Zutphen in de middeleeuwen en geniet van deze bijzondere ervaring.

4. Goede vrijdagmarkt Deventer

In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. Dit viert deze historische Hanzestad het hele jaar met leuke evenementen. Tijdens Pasen vind je in Deventer één van de oudste en grootste jaarmarkten in het Oosten van Nederland met ruim 350 kramen. Struin heerlijk langs de kramen met antiek, boeken, sieraden en meer. Misschien vind jij wel precies wat je altijd al zocht!

5. Culturele Zondag Doesburg

Heb je zin om kunst en cultuur te snuiven tijdens Pasen? Dit kan in de historische Hanzestad Doesburg tijdens de culturele zondag. Lokale kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties openen de deuren voor publiek. Geniet tijdens deze culturele zondag van kunst, ambacht en cultuur in de binnenstad van Doesburg. De culturele zondag begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

6. Bezoek aan vissersstad Elburg

Dat Elburg een vissersstad was, zie je terug in de ambachten. In deze hanzestad vind je nog een palingrokerij, smederij en een touwslager. Elburg is erg charmant door de mooie haven en middeleeuwse stadspoort. De (visserij)geschiedenis van Elburg is op allerlei locaties terug te zien. Buiten op straat, maar ook binnen, in oude cafés, winkels of restaurants. Daarnaast is Elburg enorm overzichtelijk door de vierkante vorm. Vergeet geen visje te halen bij de palingrokerij!

7. Culinair genieten in Harderwijk

Hanzestad Harderwijk is een stad met sterrenstatus. Plof neer op een terras of kies een tafeltje in één van de gezellige restaurants. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Deftig dineren bij het tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje, heerlijk zondigen in eensterrenrestaurant de Basiliek of hip happen en relaxen bij strandtent Walhalla. Er is voor ieder wat wils! Eén ding is zeker: in Harderwijk weten ze wat lekker eten is.

8. Wandelen in bedevaartsoord Hasselt

Wandelen in Hanzestad Hasselt betekent geschiedenis op elke hoek van de straat. Terwijl je door de straten en langs de grachten loopt ontdek je dit bedevaartsoord met karakter. Tijdens een stadswandeling ontdek je alle unieke plekjes in Hasselt, waaronder de monumentale Stenendijk, vestingwerken, bastion, raadhuis, kerken, stadspoorten en kalkovens. Duik je liever de natuur in? Dit kan ook in Hasselt, deze Hanzestad ligt namelijk vlakbij Nationaal Landschap IJsseldelta.

9. Choco-shoppen in Hattem

Verwacht geen grote winkelketens in deze kleine Hanzestad, wel unieke winkeltjes. Bij bonbonatelier A3 kan je genieten van de lekkerste bonbons. Het water loopt je alleen al in de mond bij het kijken naar de etalage! Deze zelfgemaakte chocolade is zeker de moeite waard om te proeven. Hattem biedt naast winkeltjes nog veel meer. Deze schilderachtige stad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Tijdens een wandeling door deze Hanzestad ontdekt u deze fotogenieke Hanzestad.

10. Fietsroute langs de Hanzesteden

Zin in een sportief paasweekend? De negen verrassende Hanzesteden langs de IJssel en de Randmeren worden verbonden door prachtige lange fietsroutes zoals de Hanzeroute. Ontdek de afwisselende omgeving met imponerende vergezichten. Kies je eigen route en geniet van de omgeving. Natuurlijk gloort aan het einde van het pad altijd weer een Hanzestad waar je terecht kunt voor een heerlijk hapje eten.

Extra tip: wil je meer in de paasstemming komen? Bezoek dan de Palmpaas en paas tradities tentoonstelling in Museum in de Zevende Hemel in Zwolle