
Rondje Deventer fietsen
- Type
- Fietsen
- Afstand
- 41,7 km
- Duur
- 2:47
Rondje Deventer laat u de veelzijdigheid van Hanzestad Deventer zien; van de stadsranden tot schitterende landgoederen. Van stadse uitbreidingen tot gezellige dorpen als Bathmen en Lettele. En van de IJssel tot de Schipbeek en Zandwetering.
Startpunt
De route is op elk punt te starten. U kunt ook zelf kiezen welke kant u de route op fietst. De route is bewegwijzerd binnen het fietsnetwerk met een bordje met daarop een zeskantje en de tekst Rondje Deventer.
-
Horeca
-
Horeca
-
Deventer binnenstad
Deventer
Een lekkere lunch in het mooie Deventer
-
Museum EICAS
Museum EICAS
EICAS, Polstraat 6A in hartje Deventer, is het enige museum rondom Nul- en ZERO kunst in Nederland. Deze rebelse beweging brengt rond 1960 een nieuwe kijk op kunst waarbij het concept belangrijker is dan de vorm. De vaste collectie bestaat uit werk van kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging.
Inmiddels weten we dat het geen eendagsvlieg was, maar een belangrijke opstap naar de hedendaagse kunst. Een ticket biedt toegang tot de vaste collectie, de expositie en de bibliotheek. Daarnaast zijn er regelmatig verdiepende workshops en seminars.
-
De Lebuinuskerk
Gotische hallenkerk
De Lebuinuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450-1525. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. Het is een van de iconen van Deventer. In de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk.
-
Penninckshuis
Bijzonder kerkgebouw
Het Pennickshuis is naast de VVV ook een bijzonder kerkgebouw. De gevel uit 1588 is een van de topstukken van de renaissance in Deventer. Later is het pand gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de voorgevel is gerestaureerd en er is een nieuwe kerk gebouwd.
-
De Brink
De woonkamer van Deventer
De Brink is een stadsplein met een rijk verleden. Sinds het begin van de 13de eeuw diende het stadsplein als marktplaats en het toneel voor verschillende activiteiten. Hedendaags is de Brink nog steeds het kloppend hart van de stad, met de monumentale Waag, gezellige horeca en evenementen.
-
Museum De Waag
Oudste waaggebouw in Nederland
Van oudsher is De Waag al een belangrijk icoon van de stad. Het gebouw speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden moesten hier hun goederen laten wegen. Sinds 1915 is het een bijzonder museum vol oude schatten. Hedendaags kun je hier ook terecht voor tentoonstellingen.
-
Horeca
-
Fietsknooppunt 63
-
Fietsknooppunt 47
-
Fietsknooppunt 30
-
Fietsknooppunt 31
-
Fietsknooppunt 7
-
Schipbeek
Zijrivier van de IJssel
De Schipbeek is een zijrivier van de IJssel. De rivier ontspringt net over de grens met Duitsland en verder door het zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek. De rivier werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd.
-
Fietsknooppunt 8
-
Fietsknooppunt 17
-
Bathmen
Altijd wat te doen
Bathmen is een levendig dorp in Salland tussen Deventer en Holten. Het is een gezellig, kleinschalig en echt dorp. Saksische boerderijen in de groene velden met veel koeien afgewisseld met prachtige bossen is het karakteristieke beeld rond Bathmen.
-
Fietsknooppunt 9
-
Horeca
-
Fietsknooppunt 2
-
Windkorenmolen de Leeuw
De Battumse Molen
De oudste vermelding van de molen dateert uit 1523 in een akte van Karel van Gelre. Het ging hierbij niet om het bestaande bouwwerk dat uit 1856 dateert. Tussen 1824 en 1832 wordt dit bouwsel vervangen door een nieuwe, dit werd gebouwd op de plaats waar de huidige molen “De Leeuw” staat.
-
Horeca
-
Lettele
Plattelandsdorp
Lette is een klein gastvrij plattelandsdorp in Salland. Lettele en de omgeving hebben veel te bieden op het gebied van natuurschoon, landschap en karakteristieke erven.
-
Fietsknooppunt 84
-
Fietsknooppunt 98
-
Fietsknooppunt 88
-
Zandwetering
Watergang
De Zandwetering is een grotendeels gegraven watergang die zijn begint ten Oosten van Deventer en eindigt in Zwolle. De Zandwetering werd in de 14e eeuw gegraven om de afwatering naar het noorden toe te verbeteren. Hierdoor konden de lagergelegen delen worden ontgonnen.
-
Fietsknooppunt 87
-
Fietsknooppunt 86
-
Horeca
-
Fietsknooppunt 83
-
Fietsknooppunt 65
-
Fietsknooppunt 65
-
Horeca
-
Fietsknooppunt 66
-
Horeca
-
Horeca
-
Fietsknooppunt 55
-
Fietsknooppunt 24