Luister eens...

Het jaar 1497 - Kekerdom

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 4 minuten
  • 1509 x bekeken

De blote voeten van Ties sopten op de drassige dijk. De zomen van zijn broekspijpen waren doorweekt, zijn nieuwe leren sloffen had hij uit voorzorg uitgetrokken.

Start Het jaar 1497 - Kekerdom

Rechts stond het water tot aan de dijkrand, links stond het bouwland blank. De dijk had maar weinig tegengehouden en zat vol kuilen en plassen. Op een rivierduin, rechts van de dijk, stond de Kekerdommer kerk nog maar net droog. Het pad erheen was overstroomd. De volgende stap zakte Ties tot zijn kuiten in het water. Hij zei een lelijk woord. ‘Lukt het, meneer de speelman?’ riep iemand bij de kerk. Het was de pastoor, zittend in een bootje.

‘Ja hoor, deze dijk is alleen niet veel waard,’ mopperde Ties. ‘Dat is het gevolg van deze plek,’ antwoordde de pastoor. ‘Soms horen we bij Kleef, dan weer bij Gelre, en nu weer bij Kleef. Iedereen wil dit gebied, maar niemand wil geld steken in het onderhoud van de dijken. In deze uithoek zijn goede dijken niet nodig, denken ze. Kooplieden komen hier toch niet langs.’ ‘Overstroomt het hier vaak?’ ‘Ieder jaar wel een keer. Daarom heet het hier de Duffelt, Duivelsland. Maar ach, je leert er mee leven. En het brengt ons ook veel goeds.’ ‘Zoals?’ ‘Vette rivierklei voor bakstenen, vruchtbaarder land en heel veel riet. We hebben genoeg om dankbaar voor te zijn.’ ‘Het lijkt mij vooral lastig.’ ‘Het valt nu nog mee. Twintig jaar geleden dreven de knielbankjes de kerk uit, zo hoog stond toen het water. Toen heeft zelfs Sophia van Bylandt zich hierheen laten roeien om de schade met eigen ogen te zien.’

‘Wie?’ ‘De kasteelvrouwe van Doornenburg, aan de overkant van de rivier. Bij goed weer kun je de torens zien.’ ‘Maar ze kwam alleen kijken?’ De pastoor zweeg even voor hij antwoord gaf. ‘Sommige edelen hebben echt het beste voor met gewone burgers, speelman. Sophia is een goed mens. Zij heeft, net als een aantal andere adellijke dames, zo’n getijdenboek laten maken. Vol gebeden en met prachtige illustraties en miniaturen. Maar Sophia heeft dat niet gedaan om te laten zien hoe rijk en vroom ze is, zij probeert echt rechtschapen te leven.

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.