Zo vier je lente in de Hanzesteden

Zodra de temperatuur omhoog gaat, de zon vaker schijnt en de dagen langer worden, wil je maar één ding: eropuit! Er is in het voorjaar veel te doen in en rond de Hanzesteden langs de IJssel en de Randmeren. Deze vijf tips maken van je dagje uit een feestelijke lentedag:

Maak een minicruise

Alle Hanzesteden liggen aan het water. Perfecte locaties dus voor een minicruise. Zo ervaar je het landschap en de omgeving op een wel heel bijzondere manier. Bij deze rederijen kun je terecht:

Rederij Keur: Zwolle, Kampen, Zutphen, Deventer, Elburg

Rederij Havana: Kampen

Rondvaart Kampen: Kampen

Elisabeth: Deventer, Zutphen, Doesburg

Rederij Randmeer: Elburg

Veluvia: Harderwijk

Fluisterboot Zuthpen: Zutphen

Pak de fiets

Niet alleen de Hanzesteden zelf zijn een lust voor het oog, ook de omgeving is een bezoek waard. En hoe kun je de natuur en het landschap nu beter ervaren dan op de fiets of e-bike? Neem de tweewielers dus vooral mee – of huur er een – als je in de krokus- of meivakantie of rond Pinksteren en Pasen in de buurt bent. Maak een Hanzerondje. Of geniet van een van de vele andere fietsroutes in de omgeving van de Hanzesteden.

Tip: Voeg iets extra’s toe aan je fietstocht! Fiets langs culinaire hoogtepunten tijdens een Smaakfietsroute in Zwolle, Deventer, Salland of het Vechtdal.

Proef het witte goud

De Hanzesteden liggen in of vlakbij Salland en het Vechtdal. Hier worden onder meer asperges geteeld. In het prille voorjaar steken de asperges hun witte kopjes al boven de grond uit. In april, mei en juni kan dit witte goud geoogst worden. Er zijn allerlei activiteiten tijdens dit aspergefeest, zoals aspergedagen en aspergefietsroutes. En natuurlijk kun je deze bijzondere groente bij de aspergeboeren proeven. - let op de openingstijden.

In de Hanzesteden is er tijdens Pasen nog veel meer leuks te doen.

Blijf slapen

Op één dag alles van een Hanzestad zien, proeven en ervaren, is eigenlijk onmogelijk. Blijf eens een nacht (of een paar nachten) slapen in een middeleeuwse stad en je ontdekt véél meer. Tijdens je weekendje weg verblijf je in een bijzondere accommodatie, zoals een karakteristiek koopmanshuis, een bedstee of een bijzondere bed&breakfast in de natuur.

TIP: Een Hanzestad ontdek je pas écht goed tijdens een stadswandeling door de middeleeuwse straten en parken.