9 Hanzesteden, 22 lekkere eetadresjes

 • Leestijd 3 minuten
 • 1107 x bekeken

In de Hanzesteden aan het water beleef je de sfeer van de Middeleeuwen. Ook culinair kun je genieten van gerechten van weleer, bij restaurants die gehuisvest zijn in eeuwenoude panden. Op de menukaart staan (streek)gerechten die de smaak van de Hanze perfect weergeven. Negen steden, 26 lekkere eetadresjes.

 1. 9

  Doesburg

  De Waag in Doesburg ‘Sedert 1478’ pronkt op het uithangbord van Stadsbierhuis De Waag in Doesburg. Het is daarmee het oudste restaurant van Nederland. Je bestelt hier het Hanzemenu, de Hanzepot of een van de andere culinaire hoogstandjes.

  TIP: Je kunt je ook culinair laten verleiden in Restaurant Liefde of bij grand café Het Arsenaal 1309 in Doesburg.

 2. 8

  Zutphen

  Bij De Wijnhuistoren in Zutphen kan je heerlijk Italiaans eten. Daal af naar de kelder en je belandt in een tapaslounge. Genieten maar!

 3. 7

  Hattem

  In een middeleeuwse burcht in het historische centrum van Hattem zit Restaurant de Voorburcht. Laat je verrassen door de chef of bestel een mooi gerecht van de menukaart.

  TIP: Op de menukaart van grand café – restaurant Banka vind je veel gerechten gemaakt van eerlijke streekproducten én een authentieke Hanzelunch.

 4. 6

  Zwolle

  In de Hanzetijd werden de gasten in Pestengasthuys. voorzien van goed eten en drinken. En dat is nu, bijna zeshonderd jaar later, nog steeds zo. De chef kookt met de seizoenen mee.

  TIP: Aan de voet van de Grote Kerk in hartje Hanzestad Zwolle vind je nog een restaurant in een historisch pand: In den Hoofdwacht.

 5. 4

  Deventer

  Ooit waren het twee kerken die tegen elkaar aan waren gebouwd. Een zijbeuk werd gebruikt als opslagplaats voor wapens en munitie. Nu kun je op deze plek in de binnenstad van de Hanzestad Deventer in stijl eten bij restaurant Het Arsenaal.

  TIP: Ooit was het een haven, nu een culturele hotspot: het Havenkwartier in Deventer. Hip happen doe je hier bij Piknik. De lekkerste speciaalbiertjes drink je bij Stadsbrouwerij & Proeflokaal DAVO.

 6. 3

  Elburg

  Het wordt gezien als de huiskamer van Elburg: ’t Olde Regthuis is ouderwets gezellig. Vroeger werd er recht gesproken, nu geniet je hier van lunch, diner, tapas of high tea.

  TIP: Voor een echte culinaire ervaring ga je naar Achter de Poorte!

 7. 2

  Kampen

  Eeuwenoude platanen omzomen de Plantage in Kampen. Aan dit plein in het hart van Hanzestad Kampen ligt restaurant De Vijfsprong. Vlei je neer in de mooie serre en geniet van de huisgemaakte lekkernijen.

  TIP: Streekproducten kun je o.a. krijgen bij Restaurant Hendrick, zij serveren rijk gedetailleerde gerechten op ambachtelijke wijze bereid. Iets van alle jaargetijden meekrijgen? Ga dan naar De Vier Jaargetijden aan de IJsselkade, met een prachtig uitzicht over de IJssel.

 8. 1

  Hasselt

  De Compagnie was in 1700 al een café en sinds 2007 een café waar je ook kunt eten. Gelegen aan het water, dus je kunt met de boot komen. Op de kaart staat ook een mooie serie speciaalbieren.

  TIP: Bij De Linde kun je met goed weer je terecht op het terras, waar ruimte is om te eten en te loungen, terwijl je geniet van het uitzicht over de gracht.