Dagje weg

De leukste 14 Hanzejaar evenementen van oktober!

 • Leestijd 4 minuten
 • 6475 x bekeken

Ook in oktober staan er weer fantastische Hanze-activiteiten op het programma op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Bekijk nu de leukste Hanzejaar evenementen van oktober:

 1. 14

  24-uur Hanze

  Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in de Hanzesteden?

 2. 13

  Tentoonstelling Stedelijk Museum: "Hanze Steenrijk. Een Tijdreis met modellen van LEGO® Stenen"

  Stedelijk Museum Kampen presenteert het verhaal van de Hanzetijd in honderdduizenden LEGO®-steentjes. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lübeck en komt in het kader van het Hanzejaar nu voor één keer naar Nederland.

 3. 12

  Panorama Hanze | Laatste kans!

  Je kunt tot en met 30 juni 2024 van een prachtige uitzicht genieten vanaf de Grote Kerk in Zwolle. Je start je bezoek in de experience Panorama Hanze binnenin de kerk. Daar maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Ga daarna vooral het dak van de kerk op om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht!

 4. 11

  De Hertog en de Hanze

  Vanaf 3 juni tot en met 31 december ontdek je hoe het Zutphen van vandaag de dag tot stand is gekomen door de Hanze in verschillende tentoonstellingen in de stad.

 5. 10

  Excursie Hanzesteden & Hanzelezing

  Zes steden met een gemeenschappelijk verleden en toch een eigen, uniek karakter. Bezoek de Hanzesteden Kampen, Harderwijk, Elburg, Zwolle, Deventer en Zutphen tijdens een van de excursies van Kampen en Beyond.

 6. 9

  Hanze Escape: De Roof!

  Zonder Hanzeverbond, geen bewijs! De Hanze staat op losse schroeven in Zwolle, want het ondertekende verbond is verdwenen uit het Stadsmuseum.

  Je gaat er met je team op uit en komt langs historische plaatsen die van belang zijn geweest in de Hanzetijd. Onderweg los je het mysterie van het verdwenen Hanzeverbond op.

 7. 8

  Hanze City Trail

  In 2023 wordt er een speciale Hanze City Trail georganiseerd. In de Hanzetijd waren de rivier de IJssel en de historische binnenstad van Doesburg onlosmakelijk met elkaar verbonden. En nog altijd! Tijdens deze run worden de IJsselkade en de historische binnenstad optimaal gebruikt voor een uitdagende trailrun.

 8. 7

  Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 9. Hanze Experience Deventer
  6

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 10. 5

  Sense of Place

  Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun 'sense of place', hun gevoel bij hun stad. Een veelzijdige tentoonstelling, te bezoeken in het Academiehuis tijdens het Hanzejaar 2023 maar ook blijvend als virtuele kunstroute.

 11. 4

  Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.

 12. 3

  Hanze Escape Event

  Op 14 oktober komt speciaal voor het evenement 24-uur Hanze het Hanze Escape Event eenmalig terug! Dus houd je agenda vrij en speel deze leuke game in Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen of Zwolle (of in alle steden!).

 13. 2

  Hanzestreekmarkt

  Kom op 8 oktober naar de streekmarkt bij de Warkense Molen. Tijdens de markt zijn de molen en het bakkersmusuem geopend voor publiek.

 14. 1

  Lezing over Hanzestad Zutphen door Hanno Brand

  Alles wat je weten wilt over Hanzestad Zutphen. Hoe leefden Zutphenaren in de Hanzetijd? Hoe zag de handel eruit en hoe komt het dat we daar nu nog zoveel van weten? Een exclusieve lezing door Hanno Brand in de Maand van de geschiedenis.