Hanzejaar 2023

Highlights Hanzejaar per Hanzestad

  • Leestijd 6 minuten
  • 7139 x bekeken

Vanaf 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn 3 grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: het Hanze Escape Event, 24 uur Hanze en Kleur de Hanze. Daarnaast organiseren de steden gezamenlijk meer dan 100 activiteiten. Bekijk hieronder de highlights per Hanzestad.

Hanzejaar 2023
Bekijk de video

Hanzestad Doesburg

Terug naar de middeleeuwen in Hanzestad Doesburg tijdens het Hanzefeest op 10 juni! Honderden figuranten zorgen in middeleeuwse kleding met acts, ambachten en levende have voor een sfeervolle, historische binnenstad. Tijdens Hanzetheater Doesburg op 27 mei geniet jong en oud van acts als tableau vivant, living statues, straattheater en muzikale optredens, allen in Hanzestijl. Eind juni krijgen hardlopers de kans om historische panden van binnen te bekijken en op plekken te komen waar men niet zo snel komt tijdens de Hanze City Trail op 25 juni. Ook vinden er door het jaar heen meerdere Hanzewandelingen en -lezingen plaats en worden verschillende activiteiten in Hanzestijl aangekleed. Alles over Hanzejaar 2023 in Doesburg

Hanzestad Deventer

What the H*nze?! Ja, wat is die Hanze nu eigenlijk? Nou, daar kom je dit jaar achter in Deventer. In 2023 vindt het Hanzejaar plaats met een bomvol programma als ode aan de Hanze, van serieus tot uitbundig en van cultureel tot economisch. Ontdek het ondernemerschap en de handelsgeest van Deventer als Hanzestad 2.0. Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in Deventer tijdens events, festivals en muzikale uitspattingen. Maak kennis met het Hanze-DNA in woord en beeld, tijdens de multimediale Hanze Experience, grootschalige exposities en ga vooral op verkenning in de stad met één van de vele expedities.
Alles over Hanzejaar 2023 in Deventer

IJsselaanzicht in Deventer ©Bart Ros
IJsselaanzicht in Deventer ©Bart Ros

Hanzestad Elburg

Zet een stap terug in de tijd met het Hanze-hoorspel. Ontdek tijdens het 10-daagse Vestingval Elburg kunst, in al haar facetten en disciplines (mei). Of wandel mee met de Hanze-wandeltocht Elburg-Hattem (juni). Ook in het najaar is er genoeg te beleven. Bewonder bijvoorbeeld de creativiteit van jongeren in het pop-up museum en Beleef het Kloosterleven 24u lang. Kortom, een jaarrond programma voor iedereen.
Alles over Hanzejaar 2023 in Elburg

Hanzestad Harderwijk

Struinend door de eeuwenoude straten van historisch Harderwijk snuif je de Hanze op. De oude haven, de Vischmarkt, de statige panden. Het geluid van golvend water, de geur van verse vis, koren en graan. Op elke hoek van het oude centrum vind je de verhalen. Vier het Hanzejaar met ons door de ogen van hanzepaard Hanz. Vanaf april zal Hanz zich namelijk, in groot formaat, rond gaan bewegen door Harderwijk. Van evenement naar evenement: Hanz zal er zijn! En: als Hanz er is, dan is er een Hanze-gerelateerd evenement aan de gang.

In Harderwijk trappen we het Hanzejaar, op 8 & 9 april, spectaculair af met het interactieve lichtkunstwerk ‘Keys of Light’. Natuurlijk is Hanz erbij. Zet ook de bekende Aaltjesdagen en het Foodfestival Blije Bietjes met een heuse Hanz’ Garten in je agenda.
Alles over Hanzejaar 2023 in Harderwijk

Hanzestad Harderwijk aan het water
Hanzestad Harderwijk aan het water

Hanzestad Hasselt

In de middeleeuwen lag het economisch centrum niet in het westen van ons land, maar in het oosten. Steden als Zutphen, Zwolle en Kampen voerden o.a. de boventoon. Ook Hasselt hoort in die reeks thuis. Nog altijd is de toenmalig behaalde rijkdom aan die steden af te zien. Honderden tot het Hanzeverbond behorende steden in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland enz. dus ook Hanzestad Hasselt vieren dit met allerlei evenementen. Een expositie in Het Oude Stadhuis is één van de highlights. Deze laat de economische positie van Hasselt vanaf toetreden tot het Hanzeverbond in 1367 tot de twintigste eeuw in woord en beeld laat. Je ziet o.a. een 180 cm grote replica van een Kogge (het handelsschip ten tijde van de Hanze) varende op het Zwartewater. En nog veel meer! Nieuwsgierig? Van 1 april tot eind oktober 2023 ma. t/m vr. van 10—16 en za. Van 12—16 gratis te bezoeken in het Oude Stadhuis van Hasselt.
Alles over Hanzejaar 2023 in Hasselt

Hanzestad Hattem

Kom de Hanze beleven in de mooie, schilderachtige Hanzestad Hattem! De maand mei staat met de Kunstmaand helemaal in het teken van kunst. Als afsluiter vind op 20 mei het Kunstfestival plaats, een gezellig festival dat al vele jaren kunstenaars uit het hele land trekt. Op 8 en 9 september laat je je meevoeren naar de Hanzetijd tijdens het Dikke Tinnefestival met theaterspektakel, oude ambachten, ridders, jonkvrouwen en troubadours. En wil je Hattem eens op een andere manier ervaren? Kom dan de Hanze Walk of Fame-audiotour doen of doe mee met een potje Kolonisten van de Hanze!
Alles over Hanzejaar 2023 in Hattem

Hanzestad Kampen ©Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke
Hanzestad Kampen ©Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke

Hanzestad Kampen

Op 1 april 2023 start het nationale Hanzejaar 2023 in de hartelijke Hanzestad Kampen. Met koggejagen, een uniek en letterlijk meeslepend evenement. En daarna? Dan vieren we het volksfeest Hanzefest XL op 25 en 26 augustus met veel muziek, het wereldrecord knopen leggen en verschillende theateracts in de binnenstad. Daarnaast organiseren we een cultuurnacht, openen we een unieke LEGO Hanze Expositie, vaart de Kamper Kogge wekelijks uit en zijn er ieder weekend speciale Hanzewandelingen in de stad. Komt dat zien!
Alles over Hanzejaar 2023 in Kampen

Hanzestad Zutphen

Geniet op 50 meter boven de stad van spectaculaire vergezichten en het lekkerste eten en drinken tijdens Dinner In the Sky (22 juni). Bezoek bijzondere tentoonstellingen over de Hanze en geniet van theater, muziek en tal van andere activiteiten. Op 16 en 17 september komt de spectaculaire voorstelling Weight of Water naar Zutphen. Een voorstelling die LETTERLIJK op de IJssel gespeeld gaat worden.
Alles over Hanzejaar 2023 in Zutphen

Hanzestad Zwolle

De Hanze, een machtig netwerk van steden dat Zwolle voorgoed veranderde. Hoe? Daar kom je achter tijdens het Hanzejaar in Zwolle. Maak een bijzondere tijdreis met Panorama Hanze dwars door de stad, waarbij je achter deuren mag kijken die normaal gesloten blijven. Hier gaan de verhalen van oude handelsreizigers hand in hand met de nieuwste installatietechnieken: hier ga je van zolderkamers gevuld met gevaarlijk grote schepen naar een mooi concert in de urban Zwolse Spoorzone en bekijk je kunst op een hele nieuwe manier in de robuuste IJsselcentrale net buiten de stad. Misschien maar een dagje extra uittrekken voor jouw bezoek?
Alles over Hanzejaar 2023 in Zwolle

Naast al deze mooie tentoonstellingen, festivals en meer zijn er ook drie grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: het Hanze Escape Event, 24 uur Hanze en Kleur de Hanze.

Het volledige programma van Hanzejaar 2023 vind je op hanzejaar2023.nl

Kleur de Hanze
Kleur de Hanze