Hanzejaar 2023

Waarom vieren we het Hanzejaar in 2023?

  • Leestijd 3 minuten
  • 12968 x bekeken

Vaak wordt de vraag gesteld: waarom vieren we het Hanzejaar in 2023? Goede vraag! We zullen meteen verklappen: de Hanzesteden zijn niet jarig. De 9 Hanzesteden vieren in 2023 het 800-jarige gedachtengoed van de Hanze. En daarmee geven de Hanzesteden de bezoekers én bewoners het Hanzegevoel weer mee.

Hanzejaar 2023
Bekijk de video

Fotocredits: Sanne van der Laan

Wat is de Hanze?
Eerst even een stapje terug in de tijd, want wat ís de Hanze dan precies? Toen Amsterdam en Rotterdam nog maar kleine dorpjes waren, was het Hanzeverbond al een middeleeuwse samenwerking tussen handelssteden rondom de Oostzee en Noordzee. De Hanze bracht de meer dan tweehonderd aangesloten steden welvaart en economische voorspoed. Sporen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar in de historische stadscentra, zoals het Waaggebouw in Deventer of de Sassenpoort in Zwolle.

Na de bloeiperiode raakte het Hanzeverbond in Nederland op het tweede plan door de opkomst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in de 17de eeuw. De Hanzesteden waren weer op zichzelf aangewezen, maar ze hebben elkaar nooit losgelaten. In Oost-Nederland werken 9 Hanzesteden al jaren samen op gebied van toerisme. In Europese steden zijn jaarlijks internationale Hanzedagen.

Tegenwoordig zijn de Hanzesteden nog steeds belangrijk vanwege hun rijke historie en culturele erfgoed. Ze trekken veel toeristen aan en zijn belangrijke economische en culturele centra in Nederland. Bovendien worden de Hanzesteden gezien als belangrijke referentiepunten voor de Europese geschiedenis en de ontwikkeling van de stedelijke samenleving.

Terug naar het waarom van het Hanzejaar
Zwolle en Harderwijk willen de Internationale Hanzedagen in 2030 en 2031 organiseren. In aanloop naar die evenementen willen de negen samenwerkende Hanzesteden het Hanzegevoel opnieuw aanwakkeren, voor bezoekers én bewoners van de Hanzesteden.

En wat vieren we dan? We vieren het 800-jarige Hanzegedachtengoed. Elke Hanzestad laat op eigen wijze zien dat de stad leeft en welke Hanze-kernwaarden er nú nog actueel zijn.

ontdek de wereld van vandaag en morgen in een historisch decor

Is "de Hanze" dan niet wat ouderwets?
Zeker niet! De Hanze is eigenlijk hypermodern en springlevend! Moed en lef, zoals bij de mannen die in de middeleeuwen op kleine scheepjes naar Novgorod voeren, die zijn nooit verloren gegaan. We hebben hier in het Oosten ondernemers die internationaal zakendoen en natuurlijk kennen is ook het het naoberschap: typisch ‘Hanze’. Daarnaast: regionale samenwerking is dé kracht van Oost-Nederland.

Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Dankzij historisch besef én de kunst om vooruit te kijken, alle Hanzebewoners hebben en delen het. Vanuit de rijke historie worden nieuwe oplossingen bedacht voor vandaag en morgen. En daarbij wordt lef getoond, zoals de Hanzesteden en hun bewoners dat al 800 jaar doen.

En om bovenstaande te vieren, te vertellen, te laten zien én te laten voelen vieren we het Hanzejaar in 2023.