Hippe Hanzesteden

Genoeg redenen om de Hanzesteden te ontdekken

 • Leestijd 5 minuten
 • 948 x bekeken

Maak kennis met de Hanzesteden

Heb je zin om er weer eens op uit te gaan? Dan ben je in en rond de Nederlandse Hanzesteden aan het juiste adres. Toen Amsterdam nog maar een klein plaatsje was, waren deze machtige handelssteden aan het water de belangrijkste steden van ons land. En die rijkdom is nog steeds te voelen. Elke stad heeft zijn eigen unieke vibe, maar ze ademen allemaal de authentieke sfeer zoals alleen een échte Hanzestad die heeft. Laat je omarmen door de gastvrijheid van deze historische steden. Ook dit jaar bruist het er van de activiteiten en mooie dingen om te bezoeken.

De 9 Hanzesteden in Oost-Nederland zijn het hele jaar door goed te bezoeken! Ze liggen allen in het oosten van Nederland en je kunt de steden ook gemakkelijk combineren met elkaar. Over welke Nederlandse steden hebben we het dan? Deventer, Doesburg, Elburg, Hattem, Hasselt, Harderwijk, Kampen, Zutphen en Zwolle.

En misschien is juist dit jaar een mooi moment om de Nederlandse Hanzesteden te ontdekken, want ze vieren in 2023 feest. Lees daar meer over in de tips. Dompel je hoe dan ook onder in één van de vele musea die de Hanzesteden rijk zijn of ga shoppen. Het winkelaanbod is in elke stad de moeite waard. Op een mooie dag ga je eropuit: maak een stadswandeling door de Hanzesteden en leer ze beter kennen. En omdat het aanbod zo groot is, volgt hier een overzicht van de beste tips:

 1. Walhalla voor cultuurliefhebbers

  Museum de Fundatie in Zwolle
  Museum de Fundatie in Zwolle

  Wie van cultuur houdt, is helemaal op zijn plek in de fantastische musea van Zwolle, Doesburg, Harderwijk en Hattem. Van prachtige glaskunst in het Lalique Museum in Doesburg en de sprookjesachtige tekeningen van Anton Pieck in het Anton Pieck Museum in Hattem, tot het Marius van Dokkum Museum, het enige museum van een nog levende kunstenaar in Nederland, in Harderwijk. En vergeet natuurlijk Museum de Fundatie in Zwolle niet, wat een walhalla is voor liefhebbers van beeldende kunst. Ontdek de musea in de Hanzesteden.
  ©Thomas Bartels

 2. Sfeer & Charme

  Wie op zoek is naar sfeer en charme, is bij de Hanzesteden óók aan het juiste adres. Elke Hanzestad is uniek, en heeft dezelfde fijne sfeer. Nergens vind je een stad als het vierkante Elburg, wat precies 350 x 250 meter groot is binnen de grachten. Het is lastig om een mooiere skyline te vinden dan die van Kampen. En bedevaartoord Hasselt met haar eeuwenoude architectuur is een heerlijk stadje om doorheen te dwalen. Je kunt heerlijk struinen door steden als Harderwijk, Deventer en Kampen, waar op elke straathoek weer een ander mooi historisch bouwwerk of muurschildering te ontdekken valt. Of stap in een fluisterboot in Zutphen en geniet van de historische ambiance vanaf het water.

 1. Paradijs voor foodies

  Foodies kunnen hun hart ophalen in Doesburg, Harderwijk, Hattem, Zwolle en Deventer, maar eigenlijk in élke Hanzestad! Geniet van Dutch Cuisine bij Grandcafé Het Arsenaal 1309 in Doesburg. Bij Bonbonatelier A3 in Hattem kun je terecht voor de lekkerste chocolade. Harderwijk is dé culinaire Hanzestad met heerlijke restaurants, zoals Restaurant ’t Nonnetje en de Basiliek, maar ook strandtent Walhalla. En een bezoek aan Deventer is natuurlijk niet compleet zonder echte Deventer Kruidkoek geproefd te hebben.

 2. Prachtige omgeving om te fietsen

  Ben je liefhebber van fietsen en wil je tegelijkertijd mooie steden ontdekken? Probeer dan de mooiste fietsroutes in Nederland, namelijk langs de Hanzesteden! Fiets bijvoorbeeld langs de IJssel van stad naar stad. Of juist langs het water bij het Veluwemeer en Drontermeer. Er zijn genoeg opties. Wil je een langere route in etappes fietsen? Probeer dan de Hanzesteden Fietsroute en kies de etappe of het Hanzerondje die bij jou past.

Het is feest in de Hanzesteden

 1. De Hanzesteden vieren feest: het is Hanzejaar 2023

  Tijdens het Hanzejaar 2023 is het feest in de negen Hanzesteden in Oost-Nederland. In een historisch decor vinden allerlei activiteiten plaats, van kleine lokale initiatieven tot grote events. Feest je mee? De negen Hanzesteden geven van 1 april tot en met 31 december extra betekenis aan zo’n 800 jaar Hanze gedachtengoed. Op het programma staan honderden Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Kijk voor het programma op hanzejaar2023.nl

 1. Alles op loopafstand

  En het mooiste van dit alles? In de Hanzesteden ligt al dit moois op loopafstand. Je wandelt binnen een paar minuten van een prachtig museum langs een sfeervol straatje vol moois om te shoppen naar een gezellig restaurant. Kortom, de Hanzesteden hebben alles in huis voor een geslaagd weekendje weg.

 2. Muurschilderingen

  Er zijn verschillende metershoge muurschilderingen gemaakt in de Hanzesteden! In onze steden zijn de muurschilderingen toch wel écht een aanrader. Métershoog en passend bij de Hanze: een mix van "toen" en een knipoog naar het nu. De muurschilderingen zijn allemaal een beetje familie van elkaar. De basis is een foto van twee mensen uit de betreffende Hanzestad met kleding uit de Hanzetijd, mét een twist naar het nu. Ontdek zelf bij elke muurschildering welke twist dat is.

Muurschildering Harderwijk - De Strakke Hand
Muurschildering Harderwijk - De Strakke Hand

 1. Blijven slapen

  Overdag een Hanzestad ontdekken en ’s avonds blijven logeren. Het is de beste manier om optimaal van de Hanzesteden te genieten. Past ook helemaal bij relaxte lifestyle van een Hanzestad. Of je nu een nachtje blijft slapen of een lang weekend komt: je bent van harte welkom. En er is keuze zat. Van campings in de nabijheid van een Hanzestad, tot aan fantastisch boetiekhotel, bed & breakfasts en hotels. Ontdek alle mooie overnachtingsplekken.