Hanzejaar 2023

Hanzejaar thema: Hanze op pad

 • Leestijd 3 minuten
 • 4635 x bekeken

Het Hanzejaar 2023 zit VOL met educatieve, culturele én economische events. Bij het thema Hanze op pad hebben we het over evenementen of activiteiten die te maken hebben met spellen, belevingen, actief bezig zijn in de Hanzestad en meer. Onderstaande events horen daar bij.

 1. Excursie Hanzesteden & Hanzelezing

  Zes steden met een gemeenschappelijk verleden en toch een eigen, uniek karakter. Bezoek de Hanzesteden Kampen, Harderwijk, Elburg, Zwolle, Deventer en Zutphen tijdens een van de excursies van Kampen en Beyond.

 2. Bezoek kruidentuin 'De groene Kruidhof'

  In de kruidentuin 'De groene Kruidhof' aan de Ellestraat in Elburg Vesting is deze zomer van alles te beleven. Met de bijzondere kruiden wordt thee gemaakt, helende producten vervaardigd en zelfs likeur gebrouwen. Wil je hier alles over weten? Bezoek dan de kruidentuin op één van onderstaande data.

 3. Hanze Handelsweek

  Tijdens de Hanze Handelsweek in de Herfstvakantie in De Scheg vieren we de glorietijd van de Hanze. Bezoekers van de ijsbaan kunnen dagelijks meedoen met het Hanze Handelsspel. Kun jij goed onderhandelen? Doe mee en maak kans op een seizoensabonnement van IJsbaan De Scheg!

 4. Deventer (H)eerlijke Hanzemarkt

  De behoefte aan ambachtelijk gemaakte, lekkere producten, rechtstreeks van de boer groeit. Op de Deventer (H)eerlijke Hanzemarkt staan producenten uit de regio met authentieke, pure, eerlijke en met veel kennis en ervaring gemaakte producten.

 5. Tentoonstelling Stedelijk Museum: "Hanze Steenrijk. Een Tijdreis met modellen van LEGO® Stenen"

  Stedelijk Museum Kampen presenteert het verhaal van de Hanzetijd in honderdduizenden LEGO®-steentjes. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lübeck en komt in het kader van het Hanzejaar nu voor één keer naar Nederland.

 6. Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 7. Hanze Escape: De Roof!

  Zonder Hanzeverbond, geen bewijs! De Hanze staat op losse schroeven in Zwolle, want het ondertekende verbond is verdwenen uit het Stadsmuseum.

  Je gaat er met je team op uit en komt langs historische plaatsen die van belang zijn geweest in de Hanzetijd. Onderweg los je het mysterie van het verdwenen Hanzeverbond op.

 8. Hanze Winteravond Wandeling

  Ga tussen 19 en 22 december op pad met een stadsgids door de prachtig verlichte binnenstad. Laat je meevoeren terug naar de Hanzetijd. Tijdens de wandeling vertelt de gids je over de Hanzegeschiedenis van Zutphen en komen deze verhalen tot leven. Bekijk de stad en ontmoet de bewoners uit de Hanze zoals een bedelaar, de stadsomroeper, een schepen (wethouder) en een muzikant en nog meer. Wie? Dat is nog een verrassing!

 9. Hanze Ghosttour

  Wichelroedeloper Johannes Zoet en historicus Girbe Buist organiseren op zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober een spannende stadswandeling langs spookhuizen en andere mysteries in de historische binnenstad van de Hanzestad Deventer.

 10. Hanze Podwalk

  Stap in het verhaal van middeleeuws Deventer en ontdek aan de hand van spannende verhalen, bijzondere aanwijzingen en overblijfselen de historie van deze oer-middeleeuwse stad!

 11. Alles van het Hanzejaar 2023

  Natuurlijk is het ook goed om álle events van het Hanzejaar 2023 door te spitten. Er zit voor een ieder wat bij. Voor jong en oud, voor iemand die zich helemaal wil verdiepen in de Hanze of juist het verhaal van NU wil ontdekken.